Всичко за пералните машини

Принципът на работа на сушилнята

Принципът на работа на сушилнятаМалко хора разбират принципа на работа на сушилня за дрехи, смятайки подобна техника за излишък. Но всъщност автоматичната сушилня ще бъде чудесно допълнение към пералнята и ще спести време за окачване и шпилки. Новомодният уред ще бъде особено полезен за тези, които обичат големи пране, но не могат да изсушат всички измити вещи. Следователно няма причина да избягвате машинно сушене - по-добре е да се запознаете с устройството му.

Каква е техниката на сушене?

Окачването в 21 век далеч не е единственият начин да получите сухи неща. Освен това производителите на големи домакински уреди предлагат няколко опции за електрически сушилни наведнъж. Основната им разлика в използваната технология на сушене: максимално развиване, задушаване или преминаване през горещ въздух. Общо се разграничават три основни разновидности на такива агрегати.

 • Автоматична машина със сушилня. Той е удобен за използване, икономичен и не заема много място, но има значителен минус - не всички измити пране могат да се сушат, което забавя процеса на пране.
 • Сушилен шкаф. Такива устройства са обемисти, скъпи за поддръжка и са предназначени за големи обеми пране, поради което се използват главно в големи къщи или институции.
 • Сушилня. Външно напомня миенето и се счита за „златната средна” сред сушилните.

Много сушилни могат да бъдат монтирани в колона и монтирани на стената с помощта на специални скоби.

Всяко устройство има своите плюсове и минуси, но най-често домакините избират барабанна сушилня. Такива сушилни се предлагат в различни варианти. Кои от тях и как функционират, ще разгледаме по-нататък.какви са агрегатите за сушене на домакинствата

Видове барабанени сушилни

Основното разделение на сушилните машини се основава на принципа за отстраняване на влага от дрехите, поставени в барабана. Водата от прането може да излезе навън с влажен въздух отвън, или да се натрупа в специален контейнер, Има три основни типа барабанени сушилни.

 1. Вентилация. В момента те се считат за остарели, тъй като имат проста, но неудобна за хората структура. Влагата, отделена по време на цикъла, се обезвъздушава през специален маркуч. Но за това е необходимо при инсталирането на устройството да се извършат редица допълнителни монтажни работи, което намалява търсенето му сред клиентите.
 2. Кондензация. В такива машини влагата не се отстранява отвън, а се натрупва в отделно отделение, което ги прави многократно по-практични от техните предшественици. Но тук всичко не е перфектно: трябва редовно да изливате използваната вода и поради бавния кондензат, машината трябва да загрява много въздуха. В резултат цикълът на сушене трае много дълго време и консумира много електричество.
 3. С термопомпа. Това е усъвършенствана кондензационна сушилня. Към него се добавя охлаждаща верига, благодарение на която се осигурява интензивно охлаждане, което ускорява отделянето на влага от дрехите. Тази технология позволи не само да намали времето за цикъл, но и да намали консумацията на енергия с 20%.

Моделите с термопомпи са по-скъпи, но консумират по-малко електроенергия, така че разликата в цената бързо се изплаща.

Колкото по-висок е класът на сушене, толкова по-скъпо ще струва на потребителя. Най-евтините ще са вентилация, а най-скъпите са модели с термопомпа. Но да се съсредоточите само върху цената на машината, не си струва, по-добре е да оцените други компоненти на устройството.

Компоненти за сушилня

По-подробното разбиране за това как работи сушилнята, преглед на основните елементи на нейния дизайн ще помогне. В зависимост от модела и марката, оборудването може да варира, но повечето сушилни се правят според един модел. Всеки модел има:

 • табло за управление, което разполага с цифров дисплей, селектор на режим, както и програмни бутони и допълнителни функции;
 • задвижващ колан, който се крие вътре в блока и свързва вала на резервоара с двигателя, осигурявайки въртене на барабана;
 • сушилен барабан, който в дизайна практически не се различава от пералния барабан. Често има подсветка, с която можете да контролирате степента на изсушаване на тъканта;сушилня вътре

Наличието на барабанно осветление опростява процеса на товарене и разтоварване на пране.

 • топлообменник - отделение, в което се осъществява изолираното движение на охладения и нагрят въздух. Поради това се образува конденз и прането се изсушава;
 • нагревателен елемент, който също се нарича нагревателен елемент, той загрява въздуха преди директно да влезе в барабана, за да намокри нещата;
 • вентилатор, с негова помощ студен въздух се задава в желаната посока, поради което потокът бързо достига целта си.

Това, разбира се, не е всичко. Сушилните агрегати също имат капацитет за събиране на влага, който може да бъде разположен под или отгоре, вместо контейнера за прах върху пералня. Той има прибиращ се механизъм и се нуждае от редовно изпразване, в противен случай кондензатът ще започне да влиза вътре в машината и ще възникне теч. Някои съвременни модели могат да бъдат директно свързани с канализацията, след което натрупаната вода ще се слее самостоятелно.

Сушилните имат и въздухозаборници, които допълнително са оборудвани с купчинки филтри и събират прах и друг боклук, попадащ в машината. Те трябва да се почистват на интервали най-малко 1 път месечно.

„Сърцето“ на сушилнята е електрически мотор. Именно той определя неговата сила и интензивността на размотаването на барабана. „Мозъци“ може да се нарече контролен съвет, който е отговорен за навременното издаване на команди и изпълнението на дадена програма без системни повреди.

Как е сушенето на дрехи?

За собственика на сушилнята работата му ще прилича на конвенционална пералня. Достатъчно е да отворите вратата, да заредите прането, като се съсредоточите върху приемливия капацитет и да започнете процеса, като изберете подходящия режим. Вярно е, че вместо вода топъл въздух ще влезе в резервоара, а въртенето на барабана няма да надвишава скорост от 100 оборота в минута.как се суши дрехите

Много сушилни предлагат на потребителя повече от 10 различни програми за сушене, предназначени за отделни тъкани и видове дрехи и ви позволяват да изберете продължителността и ефективността на цикъла. Ако погледнете вътре в сушилнята, след като включите цикъла, ще се случи следното:

 • стартиран вентилатор ще започне да придвижва въздушните маси през филтрите на купчините към нагревателя;
 • машината ще се загрее до 50-70 градуса, а вторият вентилатор ще вкара горещ въздух в барабана;
 • като вземете "своята" част от влага от мокро бельо, въздухът от барабана ще отиде до топлообменника, "изхвърли" водата, охладете се и отново отидете до нагревателя;
 • действието ще се повтаря непрекъснато, докато потребителят спре цикъла или дрехите са напълно сухи.

Максималната мощност на сушилнята е 4000 вата, но по-често машините са способни на 1500-2300 вата.

След като избраната програма приключи и машината излъчи подходящата мелодия, нещата се изваждат и изпращат до килера или гладят. Основното нещо е да не забравяте да почистите филтъра за купчина, така че следващият път въздухът да циркулира свободно през машината. Също така помним капацитета за влага, който също трябва да се изпразни, тъй като оставянето на вода вътре в устройството строго не се препоръчва.

Също така, не бързайте и веднага след първия цикъл пуснете втория. Производителите съветват да дадат на машината "почивка" за около 20 минути, след което е разрешено да се повтори сушенето.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини