Всичко за пералните машини

Принципът на работа на пресостата на пералната машина

Работа с пресостатКогато възникнат проблеми с пералнята, много домакини дори не могат да предположат какъв е проблемът, тъй като неясно си представят съдържанието на SM. И междувременно е необходимо да се знае поне приблизително структурата и функциите на основните части, без които работата на устройството е невъзможна. Например, знаете ли принципа на работа на пресостата и за какво става въпрос?

Защо е нужен и как работи?

Както може би се досещате от името на частта, нейната функционалност е свързана с натиска. Замисляли ли сте се как основният модул (който издава поръчки за всички подробности) „разбира“ какво точно трябва да се направи? Например какво му сигнализира, че има достатъчно вода в резервоара и трябва или да спрете събирането, или да източите вече използваната вода? За такива цели има превключвател за налягане. Той участва в процеса на измиване от началото до края и наистина не би било възможно без него.

как изглежда превключвателят за наляганеФакт е, че за всяка програма се нуждаете от различно количество вода. Превключвателят за налягане се програмира до тези стойности и веднага щом необходимия обем се появи в барабана, той дава на контролния модул сигнал да спре подаването, Дори по време на цикъла на въртене, превключвателят за налягане ясно контролира количеството вода, което излиза от пресованите неща и дава сигнал на помпата да я изпомпва. Така след отваряне на барабана нещата се изтръгват и водата вече си тръгва.

Самото устройство е заоблена част с пластмасов калъф, към който са свързани маркуч и окабеляване. Какво прави тази част? Вътре има мембрана и превключвател. Действието е следното. Налягането в барабана се определя от обема на водата. Въздухът влиза в превключвателя за налягане през маркуч и натиска върху мембраната. Тъй като мембраната е гъвкава част, тя се огъва под налягане и натиска превключвателя. Това от своя страна чрез окабеляване дава сигнал към модула.

За да намерите превключвателя за налягане, просто отворете горния капак на пералнята. Устройството ще бъде разположено близо до една от страничните стени (вляво или вдясно - зависи от производителя).

От какви части се състои?

Първо, нека разберем от какво се състои частта. Това е необходимо за по-добро разбиране на принципа на неговата работа.

  1. Компресионна камера. Това е основата на свързващия маркуч, който го свързва към превключвателя за налягане. Той има свойството да се задръства, поради което се появяват грешки, а след това и проблеми с изпомпването на вода.
  2. Сензори. Тук се намира мембраната. Сензорът преобразува налягането, създадено от течната колона, в килогерц (което измерва колебанията на честотата).
  3. Магнитно или феритно ядро.
  4. Пролет.
  5. Aperture. В противен случай същата мембрана, която се огъва под въздушно налягане и натиска превключвателя.
  6. Бобина, кондензатори и платка. Това са спомагателни елементи, които не участват пряко в сигнала, но поддържат жизнеспособността на други части и контакти.
  7. Регулиращият винт и самият корпус, вътре или в близост до които са разположени основните елементи на устройството.

от какви части се състои превключвателят за налягане

Превключвателят за налягане работи по следния начин: когато въздухът се движи през маркуча навътре, мембраната натиска магнита (сърцевината) на колебателната верига. И в резултат на това честотата на трептенията на генератора се променя. Височината на сърцевината при промени в налягането и тези промени се отчитат от регулиращия винт.

Важно! Програмирането в превключвателя за налягане на обема на водата се осъществява точно чрез използване на стойностите на честотата на трептене.

Например при празен резервоар стойността е най-високата, а при пълен резервоар - най-ниската. Има и входен фитинг, който е основната концентрация на програмираните данни. Той се намира в самия ръб на корпуса и се пресича със свързващия маркуч.Входният фитинг просто отчита честотата на трептенията и въз основа на данните, заложени в него, определя колко вода е навлязла в резервоара. Колкото по-голям е силата на звука, толкова по-ниска е честотата. Веднага щом достигне минималната допустима стойност, генераторът на превключвателя за налягане се активира и изпраща сигнал към главния модул чрез окабеляването.

Така че този важен сензор на пералнята също работи. Между другото, фабричният датчик за нивото на пералната машина е зададен, но понякога тези настройки се заблуждават и трябва да бъдат възстановени.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини