Всичко за пералните машини

Проверка на нагревателния елемент на пералнята

Как да проверите нагревателя на пералняАко вашата пералня внезапно не е започнала да загрява вода, тогава са възможни различни повреди. Най-често срещаният от тях е повредата на нагревателния елемент (TENA). Но как да се уверите, че проблемът е в него? Ще ви разкажем повече за това по-долу.

Как да премахнете нагревателния елемент на пералнята?

Нека първо извадим нагревателя. За да направите това, трябва да отворим корпуса на пералнята.

За повечето модели нагревателят е разположен отзад. Но има и такива, които го имат отпред. Да предположим, че вашата машина попадна в категорията на мнозинството. След това трябва да премахнем задната стена, като развиете няколко винта (ако колата ви има нагревател отпред, след това премахнете предната стена).

Тогава намираме TEN. Той се намира в дъното на резервоара. След това го изключете от проводниците. Ако искате, можете да направите снимка на тяхното положение, за да не ги объркате по-късно. И го извлечете. За да го вземем, трябва да развием гайката, която е разположена точно в средата. След това натиснете или докоснете стърчащия край на болта, така че да влезе по-дълбоко.

След това можете да изкопаете нагревателния елемент с нещо плоско, ще се откачи прорезна отвертка или нож. За по-голяма яснота решихме да добавим видео за подмяната на нагревателя. В него ще видите как да разглобявате машината и къде да намерите нагревателния елемент, от който се нуждаем, и как да го премахнете. Ние гледаме:

Проверяваме TEN

Сега ние извадихме нагревателя и можем да проверим неговата ефективност.

Ще използваме мултицет за проверка, той също се нарича тестер. Нормалното съпротивление на нагревателен елемент е от 20 до 40 Ома. В някои модели перални машини може да достигне 60 Ома. Ако съпротивлението е значително по-малко от 20 ома, тогава е дефектно.

Можете също да видите консултация със специалист относно проверката (звъненето) на нагревателен елемент с мултицет:

Съвети

Също така, за да определим неизправностите, можем да използваме визуална проверка. Просто погледнете нагревателя. Ако забележите черни белези, наподобяващи петънца, тогава най-вероятно той има повреда по тялото.

Трябва да сте много внимателни относно изпълнението на тази част. В края на краищата, с някои повреди, той може да даде електрическо напрежение на тялото на пералнята. И това може да доведе до случаен токов удар.

Ако внимателно разгледате нагревателния елемент, тогава можете да разберете как той е фиксиран върху резервоара и поради това, което се случва запечатване. Когато затегнем гайката върху резбата, гумената част на монтажния механизъм се разширява. Благодарение на това той е качествено закрепен на място и не дава водни пукнатини, за да се излее в машината.

TEN на пералнятаИменно поради тази причина, преди да вземем нагревателя, усукваме гайката и кликваме върху стърчащия шпилка с конец, така че да влезе вътре. Едва след това можем да премахнем нагревателния ни елемент, като използваме плоска отвертка, за да го забием. Целият процес трябва да се извърши много внимателно, защото с някои модели перални машини е много лесно да се счупи резервоара.

Когато върнем нагревателя на мястото му, е необходимо да се гарантира, че той попада в необходимия монтаж, който се намира в долната част на резервоара. Ако е разположен над този монтаж, той ще докосне барабана. В някои случаи този проблем се открива само по време на функцията за завъртане.

   

2 коментара на читателя

  1. Роман Граватар роман:

    много полезен и разбираем

  2. Граватар Сергей Сергей:

    Полезна информация! Кратко и ясно! Благодаря ви!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини