Всичко за пералните машини

Как да проверите помпата за изтичане на пералня

проверка на изпускателната помпаПроверката на помпата на модерна пералня не изглежда толкова трудна, но не всеки я прави правилно. В резултат на това „майсторите на горкостите“ напразно сменят работещата помпа за източване, губят време и пари, но в крайна сметка се оказва, че причината за повредата е била съвсем друга. Ако проверите помпата правилно, тогава ще избегнете много проблеми, можете да намерите и поправите неприятна повреда със собствените си ръце.

Какво се изисква?

Какво трябва да ви мотивира да тествате помпата си? Нищо друго, освен косвени признаци на повреда, които можете да наблюдавате в поведението на пералнята. Какви са тези признаци?

 • Кодът за грешка, който се появява поради модерната система за самодиагностика на пералнята машината висеше с водаавтоматична машина. Ако дешифрирането на кода за грешка ви доведе до проблем с помпата, това означава, че първо проверяваме помпата за източване.
 • Преди да изпълните командата за източване на водата от резервоара, машината спира и замръзва с пълен резервоар с вода.
 • Изпускателната помпа на пералнята не издава никакви звуци и изобщо не показва признаци на работа.

Ако в главата ви проникнат добре обосновани предположения за повреда на помпата, по-добре е да не оставяте въпроса обратно в праха, а да пристъпите към избора на инструмент, който ще помогне при диагностицирането на повредата. Не ни трябват толкова много инструменти, така че не се притеснявайте, че няма да можем да ги намерим. Ще се изисква:

 1. мултицет;
 2. Филипи и отвертки с плоска глава;
 3. клещи;
 4. шило.

Вземете работещ електронен мултицет. Ако нямате такова устройство в домакинството, вземете го безпроблемно - то ще ви бъде полезно.

Отидете до подробностите

В автоматична пералня можете дори да видите изпускателната помпа, без да разглобявате корпуса. И това се случва на повечето модели. За да е под ръка дренажната помпа, трябва: да изключите пералнята от електрическата мрежа и комуникациите, да източите водата през филтъра за източване, да извадите кюветата за прах, да поставите кърпа на пода и да поставите шайбата от дясната страна.

Факт е, че много машини нямат дъно, а частите, разположени по-долу, са публично достояние. От една страна, това не е лошо, тъй като е възможно да се стигне до помпата и до двигателя отдолу. Но от друга страна, долните части рискуват да се повредят при носене на пералнята или в резултат на голямо количество прах и мръсотия.

помпа в пералнята

В тази ситуация, ако погледнете през дъното на машината в тялото, помпата ще бъде пред очите ви. Той е инсталиран срещу корпуса на изпускателната помпа, който периодично отвинтвате и почиствате от замърсявания. Да не я забележиш е много трудно.

Може би моделът на вашата пералня има дъно под формата на специално покритие. В този случай вие също поставяте пералнята отстрани, но в същото време вземете отвертка Phillips и развийте винтовете, които държат дъното. Покрийте капака с плоска отвертка и го издърпайте, след което достъпът до червата на тялото се отваря.

Ако пералнята е напълно защитена от течове, тогава тя има специална тава със сензор, която ще трябва да бъде извадена. За да видите изпускателната помпа на такава машина, направете следното:

 • изключваме пералнята от водата, канализацията и захранващата мрежа;
 • източете останалата вода от резервоара през аварийния дренажен маркуч или филтър за източване;
 • изваждаме пералнята в средата на стаята и слагаме парцал на пода;
 • извадете праховата кювета;
 • поставете шайбата от дясната страна;
 • отдръпнете с плоска отвертка и издърпайте 4-те ключалки на палета;
 • леко преместваме палета, за да изключим жицата, идваща от сензора, монтиран на палета към тялото;

Сензорът, монтиран на палета, не е нищо повече от сензор за теч, който в случай на попадане на вода в тигана блокира водата и спира пералнята, като помага да се избегне наводняване.

 • махнете тигана отстрани, получите достъп до частите вътре в кутията.

Разглеждаме електрическите и механичните части

След като сте намерили помпата на пералнята, трябва незабавно да я проверите. Основната грешка на начинаещите майстори е, че се опитват незабавно да проверят помпата с мултицет, вярвайки, че електрическата й част е изгоряла. Всъщност най-честата причина помпата да спре да работи е мръсотия, косми и други отпадъци.

По принцип дренажната система на пералнята е проектирана така, че по-голямата част от отпадъците случайно попаднали в резервоара, заедно с нещата, в крайна сметка се настаняват в недрата на филтъра за боклук. Но дори и малка част от боклука, докосвайки работното колело на помпата, може да достави много неприятности. Същата човешка коса, навиваща се на работното колело, може лесно да я отложи. В тази ситуация няма причина да спорите, трябва да действате.

помпа в пералнята

Ремонт на перални машиниПодобно на нейната проверка, започваме с демонтирането на частта. Помпата се отстранява много просто.

 1. Снимаме местоположението на проводниците.
 2. Отстранете всички проводници от частта.
 3. С клещи отпуснете скобите, които държат маркуча и тръбата на помпата.
 4. Сваляме маркуча и тръбата.
 5. Вземете ръка върху тялото на помпата и направете половин оборот обратно на часовниковата стрелка, помпата ще бъде извадена.

След това ще трябва да извадим специални ключалки и да разглобим корпуса на помпата, но дори преди това можете да проверите работното колело. Ако косата й е навита, това ще се забележи веднага. Когато проверявате механичната част на помпата, трябва да проверите целостта на механизма, гумените уплътнения и в същото време да почистите всички замърсявания, които са попаднали там.

демонтаж на изпускателната помпа

Ако сте успели да проверите помпения механизъм на пералнята, но все още не сте намерили нищо, можете да продължите да проверявате електричеството. Настройваме мултицета, за да проверим напрежението, подвеждаме сондите на устройството до контактите на помпата. Ако на панела с инструменти се покаже нула или една, най-вероятно двигателят на помпата е изгорял и трябва да смените частта. Виждате трицифрения номер на таблото, това означава, че трябва да търсите допълнително разбивка, но най-вероятно това не е помпа, може би триак на контролно табло, трудно е да се каже без бъркане.

Обобщавайки, отбелязваме, че проверката на изпускателната помпа на пералнята не изглежда като трудна процедура, особено ако получите предварителни инструкции от специалисти. За да стигнете до помпата, машината почти не се нуждае от разглобяване, а проверката на самата част ще отнеме много малко време. Успех!

   

11 коментара на читателя

 1. Граватар Иван Иван:

  По-лесно е да изключите клемите от помпата и да приложите напрежение.

  • Граватар Андрей Андрю:

   Какво е напрежението на помпата?

 2. Граватар Кол Кол:

  Помпата се върти, но не изхвърля вода.

 3. Граватар паша паша:

  И ако напротив, помпата не се изключва? Какво може да бъде?

 4. Граватар Женя Женя:

  "Конфигурирайте мултицета, за да проверите напрежението ..." правилно за съпротивление.

 5. Граватар Александър Александър:

  Моят мултицет показва десети, стотни и хилядни единици. И като видя трицифрената стойност 00, ххх, трябва да се радвам. Ура! Помпата е непокътната в съпротивление!

 6. Граватар Антон Антон:

  Имам 268 ома.

 7. Граватар ционист ционист:

  Обикновено съпротивлението е 160-260 Ohm + -5%.

  • Граватар Павел Paul:

   Съгласен съм. Имам 216 ома, оказа се работеща помпа. За да тествате, свържете ~ 220 V.

 8. Граватар Андрей Андрю:

  Какво напрежение може да бъде на свалена помпа и изключена от захранването !? Съпротивление !!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини