Всичко за пералните машини

Как да измием кариран

шотландски кариран платПлейд стана известен на човечеството преди повече от 300 години. Това наистина функционално нещо защити северните народи от сурови климатични условия. Въпреки развитието на текстилната индустрия, която пристъпи много напред, кариерът остава на върха на популярността си и до днес. Той е символ на комфорт и топлина. Много домакини се чудят кой плат плат е за предпочитане да избере и как да измие кариера?

Естествени материали

Продуктите имат основа от естествени или изкуствени влакна. Най-топлите килими от вълна. В същото време за производството им се използва специален сорт. Препоръчва се използването на вълнени одеяла за хора, страдащи от артрит, ревматизъм и радикулит. Вълнените продукти са издръжливи и запазват първоначалния си вид за дълго време.

Памучните одеяла са подходящи при топло време. Те са практични, имат дълъг експлоатационен живот. Идеални като опаковки, тъй като памучните тъкани са леки по тегло. Друго предимство на този тип каре е, че той практически не се сгъва.

Кашмир е материал, получен от долната част на планинска коза. Отличителна черта на одеялото от кашмир е лекотата на неговата почти безтегловност. Благодарение на специалната технология покривките са тънки и без добавяне на изкуствени влакна са подходящи за хора с алергии. Вярно е, че без добавяне на изкуствени нишки, кашмирената тъкан е краткотрайна. Той обаче изисква определени условия при почистване. Поради тези причини производителите смесват кашмирени влакна с други нишки.

Изкуствени материали

Изкуствен пледБюджетните опции за изкуствени килими са акрилни. Техните предимства:

  • Лесен за грижи. Продуктът не изисква деликатно измиване;
  • Изсъхва бързо;
  • Не губи първоначалната си форма.

Въпреки отличните си физически свойства, акрилните одеяла са добри само като покривала. Подслонът с такъв продукт е силно обезкуражен, тъй като няма достъп на въздух до кожата.

Shannil - материал от синтетични влакна. Той е много по-тънък и мек от акрила на пипане. Отличителна черта е красивият външен вид на продукта и ярките цветове. Такова одеяло обаче изисква по-внимателно боравене.

Кожени одеяла. Въпреки факта, че е за предпочитане да се използва естествена купчина, такива продукти са много редки и изискват много внимателно боравене. Като алтернатива производителите предлагат одеяла от изкуствена кожа. Те се получават чрез смесено задвижване на естествени и изкуствени влакна в трикотажна тъкан. Предимствата включват лекота на почистване и достъпна цена.

Руното се състои от внимателно изработени полиестерни влакна. Според визуалните и тактилни усещания тя повече напомня на вълна.

  • Леко тегло;
  • Различава се в трайност;
  • Лесно се мие и изсушава бързо;
  • Поради факта, че тъканта не натрупва влага, одеялата от руно могат да се използват като одеяло.

Почистване и грижи за изкуствени тъкани

Мога ли да измия капака в пералнята? Да, може, ако става въпрос за каре, изработен от изкуствени влакна. Въпреки факта, че това е изкуствена материя, можете да изперете капака с пишеща машина, но с деликатна или в някои модели перални машини меко пране.

Като почистващо средство се предпочитат течни концентрати.

Тъй като те не образуват много пяна и лесно се измиват по време на изплакване. Препоръчително е да използвате омекотител за тъкани. Намалява статистическия стрес в изкуствените тъкани. За липсата на деформация на платното задайте минималния брой обороти. Не се препоръчва използването на функцията "сушене", тъй като всеки дори най-еластичният и издръжлив продукт губи формата си.

Особено внимание се обръща на изсушаването на карето. Продуктът се суши на добре проветриво тъмно място, като се избягва пряка слънчева светлина и радиация от нагреватели. Факт е, че изкуствените влакна могат да се стопят или да се слепят помежду си и да придадат на кариера износен вид.

Всяка изкуствена тъкан може да бъде изсушена, като я хвърлите върху въжето и промените от време на време позицията си, за да избегнете видими следи от завои и гънки. Ако продуктът имитира козина, тогава той се суши на хоризонтална повърхност с достъп на въздух от всички страни. Температурата на водата в пералнята не трябва да надвишава 40 градуса.

Почистване и грижа за естествени материи

Кариери от естествени материалиКак да измиете каишка от естествени влакна? Ленените и памучните одеяла се перат по същия начин като продуктите, изработени от изкуствени тъкани, но температурата на водата не трябва да надвишава 30 градуса.

Продуктите от коприна, вълна и кашмир се мият само на ръка и в хладна вода. Шампоанът се използва за измиване, както и балсам на последния етап на изплакване. Невъзможно е да извадите продуктите дори ръчно. Поради това първоначалният вид се губи. След измиване оставете водата да се оттича и след това капакът се поставя върху хоризонтална повърхност. Трябва постоянно да се обръща, за да може платното равномерно да изсъхне. В противен случай карето ще придобие неприятна мухлясала миризма.

Независимо от това, за продукти от кашмир и вълна е за предпочитане да се използва химическо чистене.чрез прилагане на домашно приготвен разтвор. Състав: 1 чаена лъжичка оцет, 2 чаени лъжички шампоан, ½ чаша топла вода. Всички компоненти се смесват добре, докато се образува пяна.

Отърсете одеялото от натрупания върху него прах. Използвайки мека четка за почистване на дрехи, ходете по повърхността на кариера от две страни, след като намокрите четката в получения разтвор. След като одеялото изсъхне, трябва отново да се разклати добре или да се вакуумира. Кожените одеяла за почистване у дома няма да работят. Поради тази причина е по-добре да ги занесете на химическо чистене, тъй като продуктът е много деликатен и не понася висока влажност.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини