Всичко за пералните машини

Как да измиете шал

как да мия шалДамският шал е един от най-деликатните продукти, който изисква внимателна грижа. Тънките нишки трябва да се измиват внимателно, следвайки правилата и препоръките. Как да измиете шала у дома, за да не разваляте продукта и да не се счупите, ще напишем за това по-долу.

Ръчно или машинно пране?

Първият въпрос, който възниква, когато трябва да опресните пудрен продукт, е как да го измиете - в колата или ръчно? Шалове надолу не се препоръчва да се перат в пералня, дори ако вашият „домашен асистент“ има супер деликатни режими, например „надолу“, „вълна и коприна“, „ръчно пране“. Задържането на шалове за дълго в барабана и дори завъртането му може да навреди на продукта.

След машинен тест шалът ще се разтегне и ще загуби първоначалния си вид.

Най-опасни са перфорираните повърхности вътре в барабана и перфораторите, които по един или друг начин увреждат деликатната тъкан. Възможно е шалът да не страда осезаемо от едно машинно пране, но ако повторите тази процедура 2-3 пъти, ще загубите продукта. И така, на въпроса как да измиете шал, в пишеща машина или ръчно, ние отговаряме - определено ръчно!

Правила за пране

Преди да започнем да изучаваме основните правила за измиване на шалове, нека разгледаме процедурите, които ще ни помогнат да измием на ръка този капризен продукт. След това правилата ще ни помогнат да изясним някои от нюансите на този процес. И така, как да измиете шала със собствените си ръце?

 • Първо вземаме шала в ръце, разклащаме го правилно и след това го сресваме с масажен гребен със заоблени зъби.
 • След това вземете дървена или пластмасова гребена (за предпочитане дървена) с чести зъби и отново срешете продукта. Зъбите не трябва да бъдат остри или набръчкани.

Внимавайте при сресване, не докосвайте бримките и не дърпайте нишките.

 • Налейте колкото е възможно повече вода в банята. Не е необходимо да се пести водата, в противен случай измиването ще бъде неефективно. Температурата на водата не трябва да бъде повече от 30 градуса, при допир трябва да е хладна.
 • Разтворете почистващия препарат във вода.
 • За кратък период спуснете шала в разтвора. Невъзможно е да накиснете продукта дълго време, тъй като той ще се влоши по този начин, 10 минути ще са достатъчни.
 • С много нежни движения започваме да мием шаловете. Такова измиване ще наподобява изплакване, тъй като е почти невъзможно да се търка шал.
 • Следващият етап е изтощително изплакване. Трябва бързо да изплакнете, така че продуктът да не виси във водата за дълго време и ще трябва да смените водата няколко пъти. Дълбокото изплакване е ключът към качествено измиване на шал. Много е важно да се има предвид, че трябва да измиете и изплакнете шала във вода при приблизително една и съща температура + -5 градуса, в противен случай шалът ще седи няколко пъти от разликата.
 • Когато изплакнете последния път, добавете капачка от балсам за вълна към водата, за да направите продукта мек и ефирен. Ако това не е направено, току-що измит шал ще се почувства като кърпа на пипане. Между другото, можете да готвите направете сами домашно омекотител за тъкани, шала определено няма да страда от това.
 • След това трябва да източите водата и да оставите водата да се оттича от шала. Тогава измитият шал трябва да се изсуши, но ще поговорим за това малко по-късно.

Сега плавно подхождаме към основните правила за измиване на шалове, които никога не трябва да се пренебрегват. Те са много прости, така че всичко ще стане ясно на всички наведнъж.

 1. Не можете да дърпате шала около ъглите, дори по невнимание, от това продуктът задължително се деформира.
 2. В никакъв случай не изливайте измиващия гел директно в шала. Първо разтворете гела във вода и след това поставете нещото в разтвора.
 3. Отварянето на вода силно и след това хвърлянето на шал под нея също е неприемливо. Не изплаквайте продукта под душа.
 4. В никакъв случай не трябва да търкате шала в гънки един срещу друг, както се прави с миенето на ръце.Продуктът няма да преживее такова механично въздействие и ако оцелее, тогава външният вид на шала ще се промени към по-лошо.

Какво означава да изберете за измиване

Противно на общоприетото схващане, шалът не е много придирчиво нещо по отношение на перилните препарати, въпреки че има правило - няма хлабави прахове. И още повече, не използвайте инструменти с оптични избелители, ензими и други химикали. Всеки екологичен течен гел за измиване, както и течен сапун, сапунен чипс и дори шампоан за коса, ще се справят. Между другото, много домакини дори поставят шампоан за коса на първо място.

Ако използвате сапунени стърготини, след това преди измиване изсипете вряла вода, така че сапунът да се разтвори, тогава тази каша може да се излее в предварително приготвен съд с вода.

подходящ за измиване на шалове

Проверява се многократно, от насипна пудра нежната повърхност на шал се усуква и продуктът се отлепва. Тогава такъв шал може да се носи, освен ако у дома, на публично място няма да го покажете! Кой вече е успял да измие шала неуспешно, те задават въпроса: как да възстановим продукта или поне да го направим не толкова страшно? Отговорът е еднозначен - няма как. Действията, които се предлагат от потребителите на тематични форуми, меко казано, са неефективни. Затова е по-добре да го направите веднага.

Как да изсушим продукт

Ще е необходимо да изсушите шала по необичаен начин, тъй като ако го окачите на въже заедно с други неща, той ще се разтегне и ще стане неизползваем. Какво се разбира под „необичаен начин“? Този продукт трябва да бъде изсушен на специална рамка или просто на пода. Долната линия е леко да разтегнете шала върху рамката и да го фиксирате в това състояние, докато напълно изсъхне. Само в този случай продуктът ще запази формата, която имаше преди измиване.

опънете шала да изсъхне

За да фиксирате шала върху рамката или на пода, можете да използвате обичайните щифтове. Основното е, че мястото, където ще изсушите шала, отговаря на определени изисквания:

 • няма пряка слънчева светлина;
 • трябва да е топло, сухо и продухано;
 • няма изкуствени източници на топлина, като батерия, камина, нагревател и др .;
 • няма сушилни шкафове и особено сушилни машини, най-добре е продуктът да се изсушава на стайна температура.

фурните не трябва да се използват

За да изсушите шала по-бързо, можете да поставите сух чаршаф или хавлиена кърпа под рамката, която ще изтегли по-голямата част от влагата. Когато листът се намокри, го изваждат и слагат друг. Обикновено са достатъчни два листа.

изсушете шала върху равна повърхност

И така, разбрахме по кой начин е по-добре да измиете шала, машина или ръчно. Оказа се, че ръчният метод е единственият възможен. Успяхме да опишем накратко целия курс на измиване на шалове и дори по пътя да дадем експертни съвети относно този процес. Разгледахме какви перилни препарати е най-добре да изберете и какво да правите с шала след измиване. Като цяло, ако възнамерявате да измиете такова нещо, прочетете тази статия и се заемете с това - почти сигурно ще успеете по най-добрия възможен начин. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини