Всичко за пералните машини

Как да измиете завивка в пералня

одеялоУдобният сън и почивка са немислими без добро одеяло и възглавница. Ако сте свикнали да покривате одеяло с естествен пух, тогава ще ви бъде трудно да се разделите с него в полза на изкуствен аналог. Ето само продукт, направен от естествен материал, е много по-трудно да се пере. Как да улесните тази процедура и дали е възможно да перете завивка в пералня, това си струва да разберете.

Удобства

Въпреки факта, че одеялото има нагръдник и върху него е поставено одеяло, то все още трябва да се измие. По време на работа пухът е наситен с пот, прах и влага. В такава среда се развиват прахови акари и микроби, което е опасно за вашето здраве и е изпълнено преди всичко с алергии и нарушаване на нормалния сън. Изсушаването на продукта на слънце или в близост до друг източник на топлина няма да реши проблема с микробите и следователно измиването е просто необходимо.

Но как да измиете одеялото, защото то, за разлика от възглавницата, е голямо и пухът от него не винаги може да се извади. Юрганите най-често се правят ватирани, така че пухът да не се заблуди и затова е трудно да се отвори отделна секция от продукта, по-лесно е да закупите нов. Едно от решенията на проблема е да го предадете на химическо чистене, където завивката не само се удължава, но и се изсушава по висококачествен начин, пухът ще бъде отстранен. Важно ли е обаче да знаем дали е възможно да перете одеялото в пералнята у дома?

Невъзможно е да се отговори еднозначно на този въпрос, тъй като всичко ще зависи от размера на вашето одеяло и размера на барабана на пералнята. Ако барабанът на вашата машина е проектиран за по-малко от 7 кг, тогава не се опитвайте да изперете половин юрган. Когато е мокро, одеялото ще бъде много тежко и ще даде максимално натоварване, а това е износването на части.

Забележка! Това прекалено голямо одеяло в малък барабан може да не се изтръгне и да се разтегне зле в малък обем вода.

Така можем да заключим, че миенето на завивка с пълнеж надолу е автоматично в автоматична пералня с товар от 7 кг, оптимално 9-10. В противен случай ви чака ръчно пране.

Също така, преди миене обърнете внимание на пришития етикет. Тя трябва да съдържа информация дали да перете одеялото в пишеща машина или не. Също така е важно да проверите целостта на одеялото преди измиване, така че да няма дупка върху него и да не изпадне пух от него по време на въртене на барабана. Fluff може да задръсти изпускателния филтър, причинявайки спиране на машината.

Започнете измиването

И така, ще започнем да отговаряме на въпроса: как да измиете завивка в пералня? На първо място, ще изберем правилния инструмент. Най-подходящ е гел или т. Нар. Шампоан за бельо. Тествайте гела предварително за изплакване, като измиете всякакви кърпи или парцали. Колкото по-добре гелът се изплаква в топла вода, толкова по-добре ще бъде възможно измиването на одеялото. Нека помислим как да измием завивка с пълнеж надолу на етапи.

  1. Измиването на завивката започва с накисване. Поставете одеялото във ваната и изсипете половината от топлата вода в него.
  2. Разтворете няколко гел капачки във вода с три супени лъжици оцетна есенция и оставете одеялото да кисне 15 минути. Не е необходимо да се държи дълго време, в противен случай пълнежът надолу може да се влоши.
  3. След това освобождаваме вода от банята и оставяме одеялото на дъното за известно време, така че част от водата да е стъклена, в противен случай нещата ще бъдат непоносими.
  4. Внимателно преместете завивката в голям басейн, а оттам в червата на пералнята.

Разпределете внимателно обемното одеяло вътре в шайбата, така че да няма дисбаланс след стартиране на програмата.

  1. Нека хвърлим двойка с одеяло топки за пране на дрехи, Те няма да заменят праха за пране, но ще помогнат топки за измиванепредотвратяване на втвърдяване на пълнителя. Ако нямате такива топки във вашето домакинство, можете да се разбирате с топки за тенис, няколко парчета ще са достатъчни.
  2. Затворете люка и отворете съда за прах.Изсипете чифт капачки с гел и затворете кюветата на прах. Изливането на омекотител за тъкани не се препоръчва; по-добре е да вземете гел, който вече съдържа омекотител за тъкани.
  3. Сега изберете режима, в който ще се извършва измиването. Специалистите препоръчват само най-нежните програми като „Деликатно измиване“ или „Ръчно измиване“. На пералните машини на марката LG има специална програма „Duvet”. Ако имате такава машина, не се колебайте да изберете тази програма.
  4. Ако е необходимо, регулирайте температурата на водата и скоростта на въртене. Температурата на водата не трябва да бъде по-висока от 400C, но е по-добре да ограничите въртенето до 800, максимум 1000 об / мин.
  5. Чакаме края на програмата и след това предприемаме мерки за изсушаване на прясно измитата завивка.

Измиването на това одеяло в пералня изисква вашето внимание. В идеалния случай дори не трябва да оставяте шайбата без надзор за дълго време. По време на изпълнението на програмата може да възникне дисбаланс, машината може да даде грешка и да спре измиването. Съответно, за да не се разтяга процедурата, е по-добре да я следите и рестартирате шайбата в случай на спешност. Ако измиването приключи успешно, отворете люка и почувствайте одеялото от лебедовото надолу; може да се наложи да повторите въртенето, но не се увличайте.

Изсушете нещата правилно

Как да мием завивка в пералня, ние повече или по-малко разбрахме. С известна степен на условност можем да кажем, че това пране е възможно, но само в перални машини с предно зареждане, подходящи за това. Предполагаме, че имате точно такава машина и сте се справили с измиването на одеялата. След това трябва да го изсушите правилно, за да не го развалите, но как да го направите?

Опитните домакини показват, че е невъзможно да се изсуши одеяло на слънце под пряка слънчева светлина. От това основата на пух се разрушава и пълнителят става неизползваем. Най-добрите условия за сушене са сянка в много горещ летен ден. И ако бризът духа, като цяло е добре.

Ако вятърът е твърде силен, тогава е по-добре да откажете от изсушаване на одеялото, така че прахът и отломките да не кацат върху него.

клип за сушене на одеяла на въжеНякои изсушават завивка, като я разнасят на балкона. Това е добър начин, но само ако пряката слънчева светлина не падне върху одеялото и, разбира се, ако къщата ви не се намира в газифицираната част на града. Ако не можете да изсушите одеялото на улицата, опитайте се да го изсушите у дома, като хвърляте нещата върху сгъваемата сушилня. Не можете да закачите одеяло на въже, защото това пълнителят със сигурност ще се натрупа на куп.

Поставете сушилнята на не по-малко от 1,5 метра от източника на топлина, батерията, печката или нагревателя и изчакайте завивката. Не забравяйте да победите пълнителя на всеки 2-3 часа, така че пухът да не се слепи и да се смачка. Също така, трябва да завъртите одеялото няколко пъти.

И така, как да измиете завивка в пералня? Струва ни се, че подробно отговорихме на този въпрос в тази публикация. Ако имате някаква допълнителна информация по темата въз основа на натрупания ежедневен опит или въпроси, пишете коментари. Надяваме се, че информацията, представена в статията, ще бъде полезна. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини