Всичко за пералните машини

Как да перете яке в пералня?

как да мия яке в колаИмайки време да свикнете с факта, че в автоматична машина можете да перете всичко подред, жените се замислиха дали е възможно да перете яке в пералня? Дотогава якето е било химически чистено или ръчно почистено у дома. Но си струва да решим този проблем, може би машинното пране изобщо не навреди на якето, но ще улесни работата ни.

Какво яке може да се пере в колата?

За да разберете дали е възможно да измиете яке в кола, първо трябва да се запознаете със символите на етикета, пришит към подплатата му. Така например квадратът вътре в кръга означава, че миенето в колата е забранено, а ако мивката с вода е зачеркната, тогава миенето на ръце е забранено.

Ако по някаква причина няма такъв етикет, тогава трябва да се съсредоточите върху вида плат, от който е пришито якето. Това могат да бъдат както естествени, така и синтетични тъкани:

 • вълна;
 • вълнена смес;
 • памук;
 • лен;
 • рипсено кадифе;
 • кадифе;
 • атлас;
 • полиестер;
 • кожата.

Якетата, изработени от вълна, кадифе или кадифе, изобщо не могат да се перат, те могат да бъдат само с четка. Вълнено яке също е по-добре да почистите, но в някои случаи можете да го измиете с ръце. Кожените якета също не могат да се перат; те могат да се почистват с мокро покритие. Но якетата от други тъкани могат да се перат ръчно. Якетата от полиестер и памук ще се перат машинно.

Пране на яке в кола

как да мия яке в колаВъпросът как да измиете яке в пералня е съвсем прост. Преди да поставите якето в машината, трябва да го подготвите: проверете джобовете за наличие на малки предмети, проверете за петна. Ако има петна, тогава трябва да ги измиете. Как да направите това ще говорим малко по-късно. Но мазните и разбъркани места могат да се избършат с разтвор на амоняк или смес от алкохол и амоняк.

Когато продуктът е приготвен, продължете както следва:

 1. Слагаме якето в машината, веднага можете да поставите 2 или 3 продукта. Но само близък по цвят и вид плат. Например, полу вълнено яке и полиестер не трябва да се сглобяват. Но памукът и ленът съвсем ще оцелеят в квартала.
 2. Избираме препарат, който е най-подходящ за гел. Такъв инструмент не оставя петна върху тъканта, добре се изплаква. За да може продуктът да се заглади по-добре след измиване, можете да добавите малко климатик.
 3. Изсипете необходимото количество продукт в отделението за прах или в контейнера и поставете директно в барабана.
 4. Затворете вратата на барабана, включете машината и изберете режима на пране. „Деликатното измиване“ се счита за оптимално, но можете да използвате режима „Ръчно измиване“.

Важно! Избирайки режима, не забравяйте да проверите температурата на водата, тя не трябва да надвишава 400C, а също така изключете функцията за завъртане или задайте минималната скорост.

Почистване на якета и пране на ръце

Ако прането на якето в колата е забранено, ще трябва да го направите ръчно. Започнете процеса с отстраняване на петна. За да направите това, трябва да вземете мека четка или чиста кърпа и, в зависимост от естеството на петното, да го избършете със специални средства.

 • измиване на якето на ръкаЗамърсяването в маншетите, лактите и яката може да се третира с амоняк, смесен с малко количество вода.
 • Петното от коректора може да се избърше с алкохол или разтворител.
 • Мазните петна могат да бъдат намазани с препарат за миене на съдове.
 • Дъвката лесно може да бъде извадена от якето само след като е замразена в хладилника.
 • Петната от кафе или чай могат да се търкат с кърпа, навлажнена в амоняк.
 • Плодовият или зеленчуков сок се измива с шампоан.

Преди да третирате петното с някакви средства, проверете го върху незабележима част от продукта, за да не разваляте нещата. Бъдете внимателни с якета, изработени от нежни тъкани като кадифе, велур, вълна или сатен. Как да перете дрехи от вълна е описано втази статия.

Сега отидете на измиването:

 1. Първо трябва да накиснете продукта в хладна вода за един час, като същевременно добавите течен препарат. Нежен блейзър не може да се накисва.
 2. Сега измиваме продукта във вода, температурата на която не е повече от 400С, без да се налага прекомерно усилие, това може да разтегне тъканта.
 3. Изваждаме нещото от водата и го закачаме на раменете.
 4. С помощта на душа започваме да отмиваме сапунената вода. Ако няма възможност да закачите яке, тогава трябва да изплакнете във вана в голямо количество хладна вода. Студената вода ще предотврати свиването на продукта.
 5. Оставяме продукта на закачалка или го поставяме върху сушилнята и оставяме водата да се оттича.

Не е необходимо да стискате якето, това може да доведе до разтягане на тъканта, загуба на форма и силно набръчкване, което ще усложни процеса на гладене.

Когато якето не може да се измие дори на ръка, ще трябва да се извърши почистване. Можете да използвате специални четки или леко влажна кърпа. Кожено яке може да се избърше с глицерин.

Изсушаване и гладене на якето след измиване

сушене и гладене на якетоСлед измиване е важно правилно да изсушите якето и да го гладите. Тъй като повечето якета не могат да се навият, те ще изсъхнат доста дълго време. Яке, изработено от памук, лен, полиестер, може да се извива с ниска скорост в пералнята.

Трябва да изсушите якето на закачалка, като същевременно плавно удължавате яката, маншетите и ревера, придавайки му правилната форма. Най-доброто място за сушене е добре проветриво място. Можете да изсушите продукта на улицата, но само на сянка, така че тъканта да не загуби цвят.

Когато продуктът изсъхне малко, той трябва да се глади. Ако се гладе с обикновен ютия, по-добре е да направите това чрез марля или памучен плат. Това ще предотврати появата на лъскави петна. Гладенето със специална ютия се извършва безконтактно в окачено положение. След гладене продуктът се оставя да изсъхне.

Ако не беше възможно да се погали сакото в мокро състояние, тогава не забравяйте да използвате режима на парене, така че закаченото яке да се разтегне малко.

За да обобщим, отбелязваме, че колкото и супер нова и деликатна да е пералнята, някои видове якета не могат да се перат в нея. Но измиването под душа ще актуализира такъв продукт и ще му придаде свеж вид, без да съсипе тъканта и формата. Как да изперете подобен елемент от облеклото, вие решавате.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини