Всичко за пералните машини

Как да смените пружини, амортисьори и амортисьори в пералня

Амортисьори за пералнятаПералнята е проектирана с части за намаляване на вибрациите и заглаждане на резервоара. Както всички останали части, те в крайна сметка се провалят. И ако е имало нужда да ги поправите или промените, тогава първо трябва да разберете тяхното устройство. Именно с този въпрос ще започнем тази статия.

Амортисьор

Дизайнерските характеристики на амортисьорите за пералнята, направени за използване в различни модели перални машини, могат да варират значително. Но във всички случаи техният състав включва такива важни части като:

 1. Цилиндър, бутало,
 2. връщане пружина
 3. склад,
 4. втулки и вложки за фиксиране,
 5. уплътнение, разположено между цилиндъра и буталото.

Разглобен амортисьор за пералняОсновната цел на амортисьора за пералнята е да намали вибрациите на резервоара на пералнята. Необходимият ефект за отслабване на вибрациите на възлите на този тип домакински уреди се постига благодарение на движението на буталото вътре в цилиндричната обвивка. Уплътнението, което е разположено между буталото и цилиндъра, е обилно навлажнено със специална несъхнеща смазка. Когато резервоарът вибрира, буталото се натиска в цилиндъра, намалявайки вибрациите. И в противоположна позиция води пружината.

В допълнение към специалната смазка за триене, която импрегнира уплътнението, дупките в структурата на буталото участват в намаляването на вибрациите. Те позволяват на въздуха да се движи от една част на буталото в друга и в обратна посока.

За да може пералнята да работи нормално, е необходимо да се поддържа стабилност на усилието в амортизиращата част. За поддържането на това са отговорни няколко части на амортисьора. Ето защо не препоръчваме да ремонтирате повреден амортисьор. По-лесно е да изхвърлите и замените с работещ. Освен това отделни части на амортисьора за пералнята не се продават.

Структура на демпфера

Амортисьор за пералняАмортисьорите по своя дизайн приличат много на амортисьори за пералня. Те обаче имат по-добри индикатори за намаляване на колебанията на резервоара. Те са по-надеждни. Това е така, защото пружините, които връщат буталото в първоначалното си положение, са разположени от външната страна на амортисьора. В допълнение, в някои случаи те могат да бъдат поправени или възстановени след повреда. В устройството на пералнята те (2 броя) са разположени в долната част на корпуса. И тяхната задача е да поддържат резервоара и да овлажняват неговите вибрации. Отгоре резервоарът е фиксиран от две пружини.

Амортисьори с пресовани облицовки - как да ремонтирате и подменяте

Този вид амортисьори е един от най-често срещаните. Използва се в много модели перални машини. В амортисьорите с пресовани втулки вибрационната сила на резервоара е отслабена поради триенето на буталото и лайнерите, притиснати плътно към него. Обшивките се затягат със специална скоба, която има формата на буквата "P". Той от своя страна е прикрепен с помощта на уплътнения към пералнята отвътре.

Случва се силата на натискане на облицовките отслабва. И тогава амортисьорът започва да потиска вибрациите по-лошо.

В такава ситуация е необходимо да затегнете пружинните части на U-образната скоба. С времето лайнерите могат да се износят. В този случай те трябва да бъдат променени. За да ги променим, трябва да усучем 4-те винта, които закрепват скобата към пералнята и да премахнем нашата част. След това трябва да изправим "мустаците" на скобата.

Не винаги е възможно да се направи това с ръце. Тъй като много хора просто нямат достатъчно сила за това. Затова можете да опитате да фиксирате скобата с крака си. А пролетните "мустаци" трябва да се разделят с две ръце. След това премахваме износените облицовки и ги заместваме с нови. Тогава просто трябва да съберем амортисьора.

Подмяна на пружините на пералнята

Пружината в пералнятаПружините са монтирани отгоре на пералнята. Те държат резервоара на машината и, ако е необходимо, я връщат в първоначалното си положение. Върнената пружина има два края. Във всеки край има кука. С тази кука се монтира върху резервоара и тялото на домакинските уреди. Най-често пролетта се счупва на места близо до монтажа. За да промените провалена пружина, тя трябва да бъде премахната. Отстранява се или от горната част на тялото. Или от кръстовището с резервоара на машината. И двете опции са валидни.

За да сменим пружината през мястото на монтаж с резервоара, трябва:

 1. Извадете горната част на корпуса на пералната машина.
 2. Повдигнете и фиксирайте резервоара на машината в това състояние колкото е възможно повече. Можете да го поправите, като поставите под него някакъв траен предмет. Например дървен блок.
 3. С една ръка дърпаме пружината към резервоара. С другата ръка, използвайки клещи, откачваме пружината.
 4. Сега всичко, което ни остава, е да откачим пружината в нейното кръстовище с тялото на пералната машина.

 

За да подмените пружината през горната част на корпуса, направете следното:

 1. Правим действия, подобни на първата и втората точка на отстраняване на пружината през мястото на монтаж с резервоара, написано по-горе. Тоест, свалете капака на машината. И с помощта на всеки предмет ние фиксираме резервоара в най-високото възможно положение.
 2. Поддържайки необходимото положение на повредената пружина с една ръка, трябва да закачим монтажната кука. Това може да стане с отвертка или друг силен и тънък инструмент.
 3. След това трябва да го откачите от мястото на фиксиране с тялото на машината.
 4. След това отвеждаме пружината отстрани и я откачваме отдолу.

Ако нямате достатъчно място за подмяна на пружината, тогава ще трябва да премахнете смущаващите се части на машината.

Замяна на амортисьора

Амортисьорите имат специални отвори. Именно с тези дупки те се закрепват с болтове или други скоби. Тези болтове, подобно на други крепежни елементи, могат да бъдат отстранени доста просто. След това лесно ще премахнете дефектния амортисьор и ще го замените с нов.

Ето видео, в което английският майстор сменя амортисьора през дъното на машината. Ако имате подобен модел, можете да направите същото:


Замяна на амортисьора

Амортисьорите за пералнята могат да се различават по тип фиксация. Някои са монтирани вертикално, други под ъгъл. Едната страна е фиксирана върху резервоара на пералнята, а другата - върху тялото му. В някои случаи амортисьорите се фиксират от запаса. За съжаление, с този метод на закрепване, за да смените амортисьора, ще трябва да разглобите почти цялата машина и да премахнете нейния резервоар.

Видео за подмяна на амортисьори в пералня:

   

2 коментара на читателя

 1. Gravatar Obesum obesum:

  Благодаря ви Отидох да ремонтирам пишещата си машина. Надявам се, че само пролетта се къса

 2. Граватар Владимир Владимир:

  Пружините са различни. Кое къде?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини