Всичко за пералните машини

Как да сменим лагера в пералнята

Лагер за пералняКак да разбера, че е необходима подмяна на лагера в пералня? Тя издава шум, скърцане, чука в процеса на пране на дрехи. Тези неприятни звуци могат да се усилват с течение на времето. И ако не замените повредената част навреме, тогава по-късно ще бъде по-трудно. Освен това чукането може да се превърне във непоносим тътен с течение на времето. Ако изобщо не смените тази резервна част, скоро машината напълно ще се повреди. И ремонтът му ще бъде изключително скъп. Най-добрият вариант при откриване на повреда в лагера незабавно го сменете на нов.

Лагерите могат да се провалят, ако пералната машина се използва дълго време. Те също се счупят поради водата. Изтичането на вода причинява корозия, което разваля частта. Течовете се появяват поради повредата на салона. Има ограничен срок на годност. И често започва да пуска течност през 5-7 години работа. Уплътнението е разположено до лагерите. И при всяка подмяна на лагерите е обичайно да се сменя.

Самозамяната на лагера е много сложна материя и изобщо не е бърза. Ето защо, преди да се впуснете в него, трябва да решите дали сте готови да направите цялата необходима работа със собствените си ръце? Ако работата е твърде сложна, по-добре е да се обадите на професионален майстор. Цялата работа заедно с новата част ще ви струва около една трета от цената на нова пералня. Разбира се, цените на пазара на домакински уреди и неговият ремонт могат да бъдат различни. И разходите, дадени тук, са условни.

Ако решите да свършите цялата работа сами, тогава тази статия ще ви помогне. А за тези, които по-добре възприемат видеото, ви съветваме незабавно да слезете по-долу и да намерите целия процес на ремонт във видео формат.

Необходими инструменти и части

За тази задача трябва почти напълно да разглобим пералнята. И естествено ще ни трябват инструменти. От какво точно се нуждаем?

 • Клещи.
 • Отвертки (прорези и Филипс).
 • Специална отвертка с различни дюзи.
 • Кръгли клещи.
 • Комплект ключове с различни размери.
 • Водоустойчив уплътнител.
 • Длето (тъпо).
 • Каучуков уред.
 • Голям обикновен чук.

Маслено уплътнение и лагери за пералнятаНуждаем се и от кутия за пълнене и лагери. Те могат да бъдат закупени в различни услуги и специализирани магазини. Ако не познавате такава организация, просто въведете Yandex, Google или друга търсачка: „Купете лагери за пералня“, по-добре е да добавите името на вашия град към тази заявка. Например „купувайте лагери в Москва“. В резултатите от търсенето можете да намерите фирми, продаващи части. Кажете им марката на вашата машина. Тогава те информират за цената на резервните части. В краен случай можете първо да премахнете старите части и едва след това да вземете абсолютно същите нови.

Разглобете пералнята

Разглобете пералнятаПърво трябва да премахнем горната част на тялото (капак). Закопчава се с два винта на гърба. След като ги развиете, трябва да плъзнете капака към гърба на кутията. И го премахнете. След това напълно изваждаме дозатора на машината. В някои модели, за да извадим дозатора, трябва да натиснем ключалката. След това трябва да премахнем контролния панел. За да направите това, развийте фиксиращите винтове. Панелът може да бъде поставен спретнато отстрани на кутията.

Скоба за маншет на пералнятаСлед това отворете люка и отстранете външната яка на маншета. Скобите са различни. Някои се отстраняват с клещи. Други могат да бъдат премахнати с помощта на шлицова отвертка. Когато скобата е свалена, трябва да отделим маншета от предната част на кутията и да я закрепим вътре в машината. Така тя няма да ни притеснява.

След като развиваме ключалката. Монтира се на два винта. Завийте ги и залепете ръка между маншета и стената Свалете ключалката на пералната машинаотделяме заключващото устройство от вътрешната страна на стената на машината. Изваждаме всички останали крепежни елементи и отстраняваме предната част на калъфа. Предварително ще премахнем и гърба на калъфа, за да не се забърквате отново.

След това изключваме бункера за дозатор с дюзата от резервоара на машината.За да направите това, трябва да премахнем всичко, което пречи и разхлабете скобата. Премахваме всичко, където няма да се намеси. След това трябва да свалим противотежестта (ако е отпред). Ако е отзад, тогава също ще стигнем до него и не забравяйте да го премахнете. Обикновено противотежестта е с болтове. Развиваме тези болтове с отвертка.

Извадете сменете нагревателя в пералнятаСлед това избираме нагревателния елемент (TENu). Повечето модели го имат отзад. Някои имат предната част. Преди да го свалите, ще направим снимка на проводниците, за да можем след това да свържем всичко в правилния ред. След това премахнете монтажа на нагревателя. По-често се монтира на една гайка. Отслабваме го и натискаме винта. След това издигаме с плосък предмет (например отвертка) и изваждаме нагревателя.

След това извадете тръбата, която е прикрепена към резервоара. Вече се научихме да изключваме яките, затова го правим без проблеми. След това премахваме проводниците, които могат да бъдат прикрепени към резервоара.

Извадете задвижващия колан на пералнятаСтигаме до задната част на машината и сваляме задвижващия колан. След това разкачваме конектора на проводниците, водещ към мотора на машината. След това усукваме винтовете, които фиксират двигателя. След това взимаме двигателя, дърпайки го в неговата посока.

След това усукваме винтовете, които фиксират амортисьорите. И отделяме долните им части от стената на машината. Остава само да премахнете пружината. И резервоарът може да се достигне. Всичко това трябва да се прави внимателно, за да не падне резервоара.

Разглобяваме резервоара и сменяме лагерите

pct_002Сега можем да поставим извадения резервоар на масата. Ще бъде по-удобно да продължите разглобяването. Гумата, от която е направен маншетът, може да се влоши при по-нататъшна работа. Ето защо е по-добре да го премахнете. Но първо, заслужава да се отбележи позицията му с една или повече характеристики на маркера. След това изваждаме останалата скоба и изваждаме маншета.

Поставяме резервоара така, че да ни е удобно да изваждаме шайбата. Макарата е монтирана на един болт. Трябва да се развие. След изваждането на макарата трябва да удавим вала вътре в резервоара. Опитайте се да го направите с ръце. И ако това не работи, тогава ще ни помогне гумен малат. След това разглобяваме резервоара на две части. Най-често те се закрепват с ключалки и / или винтове.

Резервоар и барабан на пералнятаКогато разделихме частите на резервоара и извадихме барабан, трябва да огледаме кръстовината, вала и втулките. Ако машината работи със счупени лагери от дълго време, тогава е вероятно тези части да бъдат трайно повредени.

Например на кръста може да се появи пукнатина. Валът може да се влоши, така че новото маслено уплътнение да не съдържа вода. Валът може да получи обратна връзка. И на тази позиция той няма да работи дълго време. Ако някоя от тези повреди е забележима, тогава ремонтът ще изисква допълнителни инвестиции.

Но да се надяваме, че не сте забавили началото на ремонта и вашата машина е повече или по-малко цяла. Почистваме ръкава и вала от мащаб и различни замърсявания, които биха могли да се появят там. Те трябва да бъдат обработени много внимателно, за да не се остави плака и да се доведе до абсолютно гладко състояние.

Избийте лагерите на пералнятаСлед това ще премахнем лагерите. За целта се нуждаем от чук и тъпо длето. Взимаме частта от резервоара, в която са поставени лагерите, и ги избиваме с тези инструменти. Избийте ги внимателно, за да не повредите резервоара. Един познат майстор направи това в скута си. Така той предотврати възможността за счупване на резервоара отдолу от прекалено силен удар.

Обикновено жлезата отпада и с лагера. Ако не изпадне, тогава го извличаме. Ние внимателно обработваме точките на монтаж на лагерите на резервоара, отстраняваме замърсяванията и всичко, което може да има там. На следващо място, те трябва да бъдат третирани с смазка Litol-24.

Как да чукате лагери в пералняСлед това монтираме нови лагери, като ги чукаме със същия чук и длето. Не забравяйте да инсталирате и щедро смажете маслоуплътнението "Letolom-24". На следващо място, съберете резервоара. Шевът на резервоара и уплътнението трябва да бъдат обработени с водоустойчив уплътнител.

Тогава просто трябва да съберем цялата машина. След монтажа извършваме пробно измиване, за да се уверим, че новите лагери работят правилно.

Между другото, ако по време на процеса на разглобяване ще направите снимка на телефона или камерата си, тогава можете да улесните процеса на сглобяване. Фотографирането е необходимо за всички онези части, които според вас ще бъдат трудни за сглобяване.

А за тези, които искат да видят целия процес на разглобяване, сглобяване и подмяна на лагери на видео, сме подготвили специално видео. Направен е на английски, но ако повторите всички стъпки за майстора, тогава не трябва да има проблеми. И така, вижте:

   

33 коментара на читателя

 1. Граватар Артем Артьом:

  Забавих ремонта на лагера, дълго време машината работеше в такива условия. В резултат майсторът дойде, разглоби колата, взе барабана и го занесе в работилницата си, каза, че е скъсал гърба си, за да носи всички инструменти със себе си. Сега той се обажда и казва, че ръкавът (с 2/3) е износен и той не върши такава работа, никой не сменя ръкава в нашия град, това е металообработка и т.н. и т.н. Няма причина да не му повярвате, защото всъщност в продължение на половин година те използваха кола с диво шумни лагери.
  Въпрос - има ли смисъл да поправите втулката или веднага да купите ново устройство?

  • Граватар Владимир Владимир:

   Ако има добър струг - има смисъл да се поправя

 2. Граватар Вася Вася:

  Като опция - можете да закупите частта от резервоара, в която е разположен втулката - нова или употребявана.

 3. Граватар Вася Вася:

  или все още можете да намерите струга и да вкарате втулката в резервоара, след което поставете вложката, която ще повтори вътрешните диаметри на "родния" втулка. Целият въпрос се свежда до пари, ако градът е малък, заплатите са малки, закупуването на нова машина ще излезе за 20 тона, а старата ще бъде ремонтирана след седмица-две, но това е всичко, за да платите един тон стругари.

 4. Граватар Гриша Гриша:

  Добре направено, жалко е, че просто трябва да режете резервоарите в съвременните автомобили

 5. Граватар Анна Анна:

  В нашата пишеща машина нищо не се е счупило, оран е от 10 години, дори странно. Вярно, ние се опитваме да се грижим за нея, чиста-суха, добавяме калгон при миене.

 6. Граватар Людмила Людмила:

  Измиваме и Calgon, за да омекотим водата и това се отразява неблагоприятно върху работата на машината. Въпреки че трябва да се имат предвид още много фактори, така че машината да не се повреди.

  • Граватар Олег Олег:

   Калгон е измама, никога не я използва, демонтира машината, всичко е наред вътре (с изключение на лагерите).

   • Граватар Андрей Андрю:

    Имаме една и съща история. Никога не използваме Калгон. много рядко, веднъж или два пъти годишно, използваме лимонена киселина и дори тогава с цел профилактика. но лагерите свършиха ...

    • Граватар Василий Василий:

     Лимонената киселина е добра, но подмяната на кръста е още по-добра. Изработена е от алуминиева сплав, която се разлага много добре от лимоните.

 7. Граватар Олга Олга:

  Колко струва смяната на барабанните лагери?

  • Граватар Николай Николас:

   Във Владивосток, от 5500 с лагери и кутия за пълнене, и ако го смените сами, можете да си купите най-евтините вносни лагери и кутии за пълнене. Защо са най-евтините лагери? Защото, ако уплътнението на маслото изтича до всеки лагер, манивели!

   • Граватар Вадим Вадим:

    Дали цената е еднаква както за сгъваем, така и за сгъваем резервоар?

    • Граватар Максим максима:

     При неразделими никой официално не сменя лагерите. Само частни майстори, а не сервизни центрове, ще се заемат с това. И то само без гаранция.

   • Граватар Алекс Алексей:

    2 лагера 6205 и 6206 ми струваха 550 rub +280 rub масло. Шайба LG f1022ndr директно задвижване

    • Граватар Денис Denis:

     Има ли специално уплътнение с масло?

 8. Gravatar Lord господар:

  Когато купувате автомобил, трябва внимателно да погледнете не само „гаранцията“, „припомня“ компанията (тъй като някои от тях са платени и не винаги съответстват на реалността). Но и поддръжка за всеки случай. Не бива да купувате машина с неотделим резервоар (защото трябва да смените резервоара изцяло или да смените колата), не трябва да вземате автомобили LG и Westel, защото по оста, където се намира уплътнението на лагера, има пръскане, което се изтрива от използването на прах без Calgon, което води до корозия и последващо захващането на жлезата, съответно, започва да получава вода по лагерите и машината Хан. Тя се третира само чрез замяна на резервоара или на кръста на резервоара (не зависи от модела на машината).

  Струва си да вземете автомобили, на които можете да получите подробностите. Които са унифицирани с други модели на същия производител.Също така си струва да вземете машини, в които валът на резервоара преминава без пръскане, тези машини издържат дълго време и без проблеми от лагери и резервоари.

  • Граватар Женя Женя:

   Какви специалисти доставят на шайби LG? Използвам тази марка без Kalgon от 12 години, което изобщо не ме притеснява, барабаните на LG са сгъваеми, кръстовете са болтове и лесно се сменят ... поставете оригиналните корейски лагери, оригиналните уплътнения, кръстовищата и вашите ски ще работят още 20 години!

  • Граватар Удоут Udoout:

   Защо говорите? Имам LG wd80150s. Тази машина вече е на 14 години. Всички мои приятели вече смениха две коли. И моят за първи път от 14 години шумоля лагер. Надявам се да се отърва от замяната на такъв. Преди да хвърлите нещо на вентилатора - помислете - хората ви четат.

 9. Граватар Андрей Андрю:

  Кажете ми машина за бонбони csbl 75 със сгъваем резервоар?

 10. Граватар Алла Алла:

  Здравейте Научих много полезни неща.
  Машина Zanussi TA833v, изглежда, че лагерът се проваля.
  Заслужава ли да се притеснявате? И каква машина препоръчвате, или по-скоро марка?

 11. Gravatar ALLA ALLA:

  Добър ден Кой модел бихте препоръчали.
  Зануси имаме от 13 години и лагерът изглежда не е в ред. Заслужава ремонт или как

  • Граватар Алекс Алексей:

   Zanussi на 16 години - лагерът се провали (барабанът тръгна нагоре и надолу) цялата машина трябва да бъде заведена при майстора - той реши да разглоби накрая само лагерите, а кутията за пълнене трябва да бъде заменена всичко останало е нормално - така че смятам, че си струва да сменим лагерите, само за да проверите всичко останало - маншета на вратата (ако 4500 r е скъсана, ако валът е износен или седалката в кутията също е там) Първо преброих 14 хиляди. Междувременно струва 1,5 tr - 300 x 2 - лагери 280 r - маслено уплътнение и около 500 r - смазването на кутията за пълнене (30 g) може да се направи по-евтино от мен, а също така да работя 3-3,5 tr

 12. Граватар Олга. Олга.:

  Канди на 15 години лагерът на двигателя е шумен. Възможно ли е да работите с машината, като майсторът каза, че не може да смени лагерите върху него. Какво да правя, посъветвайте, моля.

 13. Граватар Алекс Алексей:

  Добър ден Благодаря много на автора на статията! Благодарение на вас и хора като вас, които споделят информация в мрежата, аз сам я промених, ремонтът излезе от 800 рубли. Майсторите отнемат 3500 минути.
  Лагер 6205 и 6206 + маслен уплътнител.
  Благодаря отново за статията !!!

 14. Граватар Гуля таласъм:

  При моята машина по време на въртене барабанът спря и не се въртеше. Има ли проблем с лагера?

 15. Граватар Слава слава:

  Имам нужда от размери маслени уплътнения и лагери за пералнята Indesit iwsc5085

 16. Граватар Василий Василий:

  Какви лагери има Atlant SMA 50C102?

 17. Граватар Виктор победител:

  Новата машина на Siemens работи по-малко от година. При завъртане резервоарът бръмче. Разглобена. Голям лагер с ръжда. Водата преминава през жлезата, това е качеството на съвременните технологии.

 18. Граватар Максим максима:

  Пералнята ми шумолеше. Купих нови лагери, но не мога да извадя барабана, за да ги сложа. Какво да правим в тази ситуация?

 19. Gravatar Master Господарят:

  Моят съвет към вас е, че ако решите сами да смените лагерите в пералнята и преди това сте имали малко общо с ръчните инструменти, не правете това. По-добре намерете съветник по препоръката.

  • Граватар Миша Миша:

   И аз, след като купих домакински уреди преди разглобяването на щепсела в контакта, разглобявам и смазвам лагерите. И нито един случай не беше, че лагерите бяха смазани. Понякога смазан сепаратор почти не се забелязва.

 20. Граватар Кокся Koksya:

  Машината Indesit работи от 4,5 години. Сега бръмчеше. Той вие, когато го натиска на обороти. Трудно е да се върти барабана със сигурност. Какво е това? Лагери? И колко са им необходими? 2? А уплътнението с масло?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини