Всичко за пералните машини

Как да използвате миялна машина

как да използвате миялна машинаСъдомиялна машина е сложен домакински уред, който не е толкова лесно да се включи, ако не знаете нищо за него и го виждате за първи път. Инструкция идва на помощ в този случай, но не винаги е написана на език, достъпен за обикновен мирянин. Освен това инструкциите нямат много нюанси на работа. Затова решихме да подчертаем подробно въпроса как да използваме съдомиялната машина.

Как да включите машината и да конфигурирате програмата

След като техникът инсталира съдомиялната машина на определеното от нея място и свърже водоснабдяването и източването, вие сте изправени пред задачата как да включите машината. В този случай не бързайте, заредете съдомиялната машина с чиниите, защото за начало тя трябва да се измие, като пуснете празна мивка без съдове. За да направите това, ще ви трябва сол и прах за съдомиялни машини. Можете да използвате стартов комплект за съдомиялна машинаако сте закупили такава с машината.

Трябва да направите следното:

 • отворете вратата на машината и издърпайте долната кошница, под която ще видите капак, покриващ резервоара за сол;
 • развийте капака и изсипете вода в резервоара (това се прави само веднъж, преди първото стартиране);
 • след това изсипете сол във водата с помощта на фуния;
 • избършете разлятата вода в камерата;
 • затворете капака на контейнера за сол;
 • настройте потока на солта на контролния панел (за съдомиялни машини на Bosch) в съответствие с твърдост на водата, която първо трябва да бъде измерена.

включване на съдомиялна машина

Впоследствие солта се напълва при необходимост, когато солта приключи, индикаторът за сол на контролния панел светва. След добавяне на солта е необходимо да изсипете прах за почистване. Приемникът за прах в почти всички марки съдомиялни машини е разположен от вътрешната страна на вратата. С помощта на мерителна лъжица прахът (около 15-20 g) се изсипва в отделението и се затваря с капак.

Сега машината трябва да се стартира за измиване. За целта се уверете, че кранът за подаване на вода в съдомиялната машина е отворен и машината е включена в контакта. След това на контролния панел намираме бутона за захранване на машината, обозначен с кръг с вертикална пръчка, както е на снимката (включено / изключено).

За ваша информация! При напълно интегрираната технология контролният панел е разположен в края на вратата в горната част, при свободно стоящи модели той е поставен на фасадата.

След това трябва да изберете режима на пране при висока температура, например интензивно измиване. Всички режими имат символи, които описахме подробно в статията Обозначения на съдомиялната машина. Изборът на различни модели съдомиялни машини Bosch, Electrolux, Ariston се прави по различни начини. В съдомиялни машини с механично управление е необходимо да завъртите копчето към съответната програма, има малко такива машини. При машини с електронно и сензорно управление изборът се извършва чрез натискане на бутоните. На всяка програма и функция може да се назначи отделен бутон, който често се намира в съдомиялните машини на Bosch.

И също така е възможно, когато има един бутон за сортиране на всички програми, например в сензорните модели на съдомиялни машини Electrolux. След като изберете програмата в машината, трябва да натиснете бутона Старт, който ще започне цикъла на измиване. Така измиването на празен ход ще започне.

По-нататъшното стартиране на машината се извършва по подобен начин. Само в допълнение към праха ще е необходимо да се излее препарат за изплакване, чието отделение се намира до отделението за прах. Както и за солта, е необходимо да се определи консумацията на средства за изплакване. Като начало можете да зададете средната стойност и след това, докато работите, да промените стойността на по-голяма или по-малка стойност, в зависимост от резултата от измиването. Ако останат петна и капки, увеличете скоростта на потока, ако се появи дъговиден филм или препаратът за изплакване не се отмие добре, след това намалете консумацията му.

Зареждане на чинии

След като разбрах как са конфигурирани и включени програмите за миене на съдове, трябва да разберете как да подредите чиниите в кошници. Това може да стане по различни начини, но резултатът от това може да не е радостен, съдовете няма да се мият добре, а вие ще останете разочаровани в „помощника“. В инструкциите за колата Electrolux, Ariston или друга, със сигурност ще намерите ръководство за поставяне и дори със снимки.

При наличието на стандартни ястия, от които производителите се ръководят, е повече или по-малко ясно. Но по-често повечето потребители не отговарят на стандартните прибори за хранене.

Не забравяйте! Преди да заредите в машината, почистете съдовете от остатъците от храна, изплакнете не е необходимо, но измийте парчета храна, салфетки, кости и др. не бъди мързелив.

Ние изброяваме основните правила за зареждане на съдомиялна машина:

 • първо заредете долната кошница с големи предмети (големи чинии, тенджери, тигани), след това горната;
 • поставете чиниите в държачите, оставяйки малка празнина между плочите, в противен случай те няма да бъдат измити, особено дълбоки пасти;
  зареждане на чинии в съдомиялната машина
 • чиниите се поставят с вътрешната страна към центъра, големи чинии трябва да се поставят във външните отделения на кошницата, а малки - в центъра;
 • тиганите и тавите се поставят настрани, за да не се блокира подаването на вода в горната кошница и е по-добре да измиете съдовете, като ги обърнете с главата надолу;
  зареждане на чинии в съдомиялната машина
 • най-добре е да се мият тигани и тигани отделно от чинии и чаши;
 • Не претоварвайте съдомиялната машина с чинии, защото нищо няма да се измие;
 • чаши, чаши за вино, чаши, пластмасови контейнери и други малки предмети се поставят в горната кошница с главата надолу;
  зареждане на чинии в съдомиялната машина
 • за прибори за хранене отделна кошница или издърпваща се тава в горната част на съдомиялната машина, черпаци, скимери, шпатули се поставят хоризонтално в горната кошница;
 • чиниите не трябва да пречат на свободното въртене на разпръсквачите и отварянето на контейнера за прах на вратата.

Когато подреждате съдовете, трябва да се има предвид, че не всички предмети могат да се мият в съдомиялна машина.

Пълен списък на това, което не трябва да се зарежда в машината, е в статията Какви съдове не трябва да се мият в съдомиялната машина?

Изберете почистващ препарат

Изборът на почистващ препарат е една от трудните задачи за потребителите, тъй като при такъв асортимент на пазара е трудно да се даде предпочитание на всеки един производител. Тук наистина е много трудно да се дават съвети как да се мият с гел, прах или таблетки. Всичко ще зависи от финансовите ви възможности. Всички тези инструменти имат своите плюсове и минуси.

Така че, например, удобните за използване комбинирани хапчета са много скъпи. Прахът е по-евтин, но е неудобно да го пълните. Нашето мнение, ние не го налагаме, по-добре е да използвате всички средства поотделно, това е прах или гел, сол и препарат за изплакване. Обяснете защо:

 • първо, ще се окаже по-евтино, изчислете сами;таблетки за съдомиялна машина
 • второ, сами ще дозирате средствата по отношение на замърсяването на съдовете и количеството в съдомиялната машина, с течение на времето автоматично ще излеете нужното количество прах, но таблетките имат същата доза, така че понякога се налага да го разделите наполовина (за компактни съдомиялни машини). Същото се отнася и за дозата на средствата за изплакване;
 • На трето място, прахът и гелът се разтварят много по-бързо, поради тази причина таблетките не се препоръчват за употреба на кратки цикли;
 • четвърто, вашият йонообменник няма да "страда" от липса на сол. В таблетката има определено количество сол, което не е достатъчно за много твърда вода и следователно ще е необходимо да изсипвате сол отделно, а това е допълнителен отпадък, невъзможно е да не излеете сол, тъй като съдомиялната машина дори може да се счупи.

Коя марка да изберете Finish, Amway, Somat, помислете сами, само ще ви посъветваме да прочетете ревюто безопасни препарати за миене на съдове.

Избор на правилен режим

След като поставихме чиниите и подготвихме машината, пристъпваме към избора на програмата и нейното стартиране.Това също е важна стъпка в ефективната работа на съдомиялната машина. Режимът на миене на съдове трябва да бъде избран в зависимост от степента на замърсяване и от материала на производство на самите съдове. Помислете за основните режими, които са оборудвани с повечето автомобили.

 • Стандартна (основна) програма - подходяща за миене на различни съдове със средна степен на замърсяване, извършва се чрез нагряване на вода до 50-600S.
 • Икономическа програма (Еко) - също се провежда при нагряване до 500C, но спестява вода и електричество. Можете да миете леко замърсени съдове от различни видове.
 • Интензивна програма е предназначена за измиване на много мръсни съдове, като тигани, тенджери, чинии със суха храна. Водата загрява до 700S.
 • Деликатната програма е предназначена за измиване на кристални, стъклени, пластмасови и други крехки съдове.

  За ваша информация! Що се отнася до времето за миене, то може да бъде различно в различните съдомиялни машини. Времето за измиване може да варира от 45 минути до 3,5 часа.

 • Автоматична програма, която избира температурата и други параметри на пране в зависимост от замърсяването на съдовете.

В допълнение към режимите, не забравяйте за полезните функции. Половин товар ви позволява да миете съдовете, без да ги натрупвате, а функцията за предварително изплакване, напротив, ще ви помогне да почистите по-добре съдовете, които дълго време лежат в колата, както и с изгоряла храна. Функцията Hygiene + е полезна за дезинфекция на бебешки шишета, кутии и дъски за подрязване.

Какво да правя след измиване

как да използвате миялна машинаСлед като измиете съдовете и ги изсушите, е необходимо да се погрижите за миялната машина. Не пренебрегвайте това, още повече, че ще отнеме не повече от 10 минути. В противен случай всичко може да се превърне в дълъг ремонт.

Като изключите съдомиялната машина и извадите съдовете от кошниците, трябва да извадите кошниците и да извадите цедките от дъното на камерата. След това ги изплакнете под чешмата и ги заменете. След това избършете стените на пералнята със суха кърпа, ако има залепени парчета храна под вратата или гумата, отстранете всичко. Известно време вратата на машината може да се остави отворена за сушене, за да не се появи неприятна миризма от влага.

Такива прости манипулации ще поддържат миялната машина винаги чиста. Веднъж или два пъти на всеки шест месеца трябва да почиствате съдомиялната машина с помощта на мазнини и котлен камък. Това ще измие не само камерата на съдомиялната машина, но и маркучите и дюзите от плака и други замърсители.

Съвети за безопасност

В заключение бих искал да дам няколко думи за безопасността и да се спра на предпазните мерки:

 • не се препоръчва да докосвате съдомиялната с ръце;
 • трябва да свържете машината към заземен контакт;
 • за да защитите машината от неочаквани пренапрежения на захранването, свържете я към електрическия контакт през стабилизатор на напрежението;
 • след края на цикъла на измиване не бързайте да получавате съдовете, много е горещо;
 • когато презареждате чинии, докато машината работи, изчакайте, докато рокерските оръжия спре;

  В случай на повреда, не се паникьосвайте, изключете оборудването от мрежата и внимателно проверявайте, не се занимавайте със самостоятелен ремонт, ако не сте уверени в способностите си, свържете се с майстора.

 • не позволявайте на децата да работят в съдомиялната машина, не позволявайте натискането на бутоните.

Надяваме се, че сега знаете как да използвате съдомиялната машина и няма значение каква марка на Electrolux или Bosch е тя. Освен това можете да гледате видео за това как да боравите с миялната машина правилно. Запомнете: постоянното спазване на правилата за експлоатация ще удължи експлоатационния му живот, като ще ви зарадва с чисти съдове.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Таня Таня:

  Много полезна статия. Вярно, първо направих грешки, а след това прочетох всичко това.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини