Всичко за пералните машини

Почиствайте сами пералната машина

почистване на перални машиниКолкото по-рано се замислите за грижата за пералнята и как да я почистите, толкова по-дълго ще изглежда като чисто нова, блестяща с чистота и приятна за окото. Въпреки това не мнозина помнят правилната и навременна грижа, привеждайки машината до такова състояние, че буквално трябва да бъде почистена от парчета мръсотия, варовик или котлен камък. Затова за пореден път решихме да поговорим за това как да почистите правилно пералната машина у дома и какви средства могат да се използват за това.

Почистващи продукти: тяхното предназначение

Средствата за почистване на пералнята отвътре и отвън са много. Това са както домашни средства, така и професионални от магазина. Ефектът на който и да е от тях зависи от правилното приложение. Много от нас се опитват да използват веществата за други цели, твърдейки по-късно, че лекарството не помага. Така например, мнозина искат да се отърват от мащаба с рекламирания Kalgon, въпреки че той има за цел само да омекоти водата.

Затова изброяваме възможните средства, които жените използват у дома, и описваме тяхното предназначение. Да започнем с юнаците, или както някои казват с народни средства, въпреки че не са съвсем народни, но същите магазини, само много евтини и достъпни:

 • Содата за хляб е добро средство за премахване на мухъл и мръсотия, които се появяват върху гумения маншет на барабана на машината или контейнера за прах, содата също омекотява водата.
 • Лимонена киселина - ще помогне да се почисти машината от мащаб вътре, тоест такива детайли като нагревател (нагревателен елемент), резервоар, барабан.
 • Трапезен оцет - е подобен по приложение и ефект на предишния инструмент, като същевременно елиминира външната миризма добре, но мирише не много приятно.почистващи препарати за перални машини
  Използвайте оцет само в крайни случаи, защото след него има остра миризма и по принцип трябва да бъдете много внимателни с него.
 • Медният сулфат е инструмент, който ще помогне в борбата срещу тежката плесен.
 • Белотата е средство на домакиня, използвано за дезинфекция и премахване на неприятни миризми. Но внимавайте, не използвайте белота на основата на хлор, това ще навреди на пералнята. Ако е необходима дезинфекция, в този случай е по-добре да помислите за специални средства, които не съдържат хлор.

От специалните химикали, предназначени за почистване на машината, могат да се използват следните:

 • Frisch Activ е почистващ препарат за барабани и замърсявания.
 • Miele е почистващ препарат за миризми и бактерии.
 • Beckmann - използва се за измиване на барабана на пералня, отстраняване на замърсявания, варовик, котлен камък и миризма, има дезинфекционно свойство.
 • Magic Power е почистващ препарат в немски мащаб.почистващи препарати за перални машини
 • Topperr 3004 е друг немски продукт, подходящ за отстраняване на камъка от нагревателния елемент на машина, препоръчан от Bosch.
 • Luxus Professional е специална течност за домашно приготвяне с лимонена миризма за миене и миене на съдове. Използва се и за манекени. Добър за премахване на накип.
 • Bork K8P е корейски пудра за отстраняване на накип.
 • Top House е немско произведено средство за отлагане на варовик за чайници, кафе машини, перални машини и др.
 • Antinakipin е домашно средство против мащаби.
 • Д-р Десет Антибактериални - средства за измиване на пералнята и нейната вътрешна дезинфекция.
 • Дезинфектант от корейската компания SANDOKKAEBI.
 • Multidez-Teflex за измиване - прах, който може да се използва за дезинфекция на пералнята, почистване от бактерии и вируси.

Това не е пълен списък с химикали, има много от тях, избирайки, не забравяйте да прочетете техния състав и предназначение.Ако имате нужда от продукт за контрол на миризмата, потърсете го, но не купувайте препарат за отстраняване на накип за това, просто напразно харчете парите си.

Измийте везната от машината

мащаб в пералнятаВодата от чешмата в повечето региони на страната ни не е подходяща не само за пиене, но и за машинно пране, тъй като е много твърда и съдържа примеси. Следователно, като правило, той се прекарва през филтър и ако почти всичко се филтрира с питейна вода, тогава водата за измиване е няколко. В резултат на това, когато се нагряват, примесите се утаяват в тенджерата и образуват "кора", която се нарича скала.

Ако почистването на пералнята не се извършва по време, много скоро слоят от котлен камък ще стане плътен и нагревателят ще се провали. Съветниците на сервизния център препоръчват да се инсталира пречистващ филтърв противен случай изплакнете машината редовно с лимонена киселина. Как да почистите пералнята? Просто казано, просто изсипете 150-200 г „лимони“ в тавата и настройте непрекъснатия режим на поне 600S.

Важно! След процедурата с лимонена киселина трябва да изплакнете филтъра и да измиете маншета на барабана от парчета котлен камък.

Нагревателният елемент може да се почиства механично или със специални средства. Този процес е описан подробно в статията на как да почистите декалера на пералнята.

Отстранете замърсяванията, плесени или миризма отвътре.

В борбата срещу плесен и миризми ще трябва да положите малко усилия. Ако има много плесен и тя се е разпростряла върху гумения маншет, най-добре е да използвате разтвор на меден сулфат. Намокрете маншета за тях и оставете за един ден, след което избършете маншета с парцал, опитвайки се да премахнете мухъла. След това включете тестовото измиване с праха, за да изплакнете всичко добре.

За почистване на мухъл можете да използвате разтвор от сода и вода 1: 1. Кашата със сода се нанася върху маншета и барабана в продължение на няколко часа, след това започва измиването и след това внимателно избършете маншета с парцал.

маншет на пералнятаМного често мухълът се натрупва и върху кюветата на прах. Факт е, че частиците балсам и прах могат да останат върху кюветата под формата на слуз. А слузът и водата са отлична среда за развитието на мухъл и микроби. следователно кюветата трябва да се изсушава след всяко измиване. Ако мухълът все още се нави, тогава кюветата трябва да се накисва във вода с прах за няколко часа, след това да се почиства със стара четка за зъби и да се избърсва на сухо. Не забравяйте да изплакнете отделението под кюветата със содов разтвор и също така да избършете всичко добре със сух парцал. Ако върху кюветата има варовито червено покритие, тогава в този случай трябва да накиснете кюветата във вода с добавяне на пакет лимонена киселина и след 2-3 часа да я почистите с не-твърда гъба или четка за зъби.

Изплакнете лигавиците и мръсотията, които могат да причинят неприятна миризма, също се нуждаете от дренажен маркуч и дренажен филтър. В една от статиите, които описахме подробно как да почистите дренажния маркуч, А що се отнася до филтъра, всичко е много просто:

 1. Отворете вратата в долната част на машината, вдясно или вляво, в зависимост от модела.
 2. Поставете голям парцал под тялото.
 3. Развийте филтъра обратно на часовниковата стрелка и го издърпайте към вас.
 4. Отстранете остатъците, изплакнете филтъра с вода и го върнете на мястото си.

Колкото по-често почиствате филтъра и източвате водата, толкова по-малко вода ще застоя, като по този начин създава неприятна миризма.

Почистването на пералнята от замърсяване с помощта на специални продукти трябва да се извършва стриктно в съответствие с инструкциите, посочени на етикета. В допълнение към почистването, някои специални инструменти убиват вируси и бактерии, като по този начин дезинфекцират машината отвътре. всички процедура за дезинфекция у дома е описано в същата статия.

Ние придаваме „блясък“ отвън

Когато почистването на пералнята приключи, можете да продължите с почистването на машината отвън. Ако сте спретнати и постоянно бършете повърхността с прах с кърпа, тогава процедурата няма да отнеме много време.Но тези, които не са свикнали да наблюдават чистотата, ще трябва да работят усилено, за да внесат блясък. Наистина, на пишеща машина може да има не само следи от мръсотия, прах, но и мастни масла, храна, ако оборудването е инсталирано в кухнята.

Преди да измиете машината, не забравяйте да изключите машината от електрическата мрежа!

машина за почистване на машиниКак да почистите пералнята отвън? За да направите това, имате нужда от препарат за миене на съдове, разтворете малко количество от агента във вода и избършете тялото на машината с влажна гъба. След това избършете отново машината с чиста гъба и в края със суха кърпа от микрофибър, тя няма да остави ивици по повърхността. Ако върху горния капак прахът е попаднал в пластмасата, тогава в този случай е необходимо да нанесете каша от сода за хляб върху капака и да оставите 2-3 часа, след това я разтрийте с мека гъба и изплакнете.

За да придадете блясък на вратата на люка, трябва да вземете всяка чистачка и суха кърпа от микрофибър. Напръскайте продукта върху стъклото на люка и след това внимателно го избършете. След толкова щателно почистване пералнята ще изглежда като нова.

За да обобщим, отбелязваме, че за да не доведете машината до почистване и да не мислите как да перете пералнята, трябва постоянно да я поддържате чиста и да се грижите за нея. Надяваме се съветите, дадени в статията, да ви помогнат да измиете машината и да възстановите нейния привлекателен външен вид.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини