Всичко за пералните машини

Как да почистите съдомиялна машина с лимонена киселина

почистване на PMM с лимонПочистването на съдомиялната машина е болезнена тема за много домакини, особено когато се изисква премахване на накип. Такова почистване се изисква доста често, особено когато се има предвид, че в много градове на нашата "огромна" страна твърда вода. Можете да закупите специални продукти за тези цели, но факт е, че основата на много такива продукти е обикновената лимонена киселина. Възниква логичен въпрос: защо да плащате, ако можете да почистите съдомиялната машина с лимонена киселина. Освен това тази битова химия струва само стотинки. Нека да видим как да го направим и дали изобщо може да се направи.

Ръчна грижа

Някои домакини питат: възможно ли е да се използва лимонена киселина при миене на съдомиялна машина ръчно? От наша гледна точка това е не само възможно, но и трябва да се използва вместо прахове с абразивни частици и друга агресивна химия. Взимаме мека кърпа и гъба, както и малък леген с вода.

  1. Отворете камерата за миене на съдомиялната машина и издърпайте кошниците с тавата.
  2. Изсипете малко лимон върху гъба, навлажнена във вода и измийте кошовете с кошници.

По-добре е да измиете тавата и кошниците в банята, по-удобно е.

  1. Дъното на пералнята щедро запълваме с лимон и гъба, за да почистим повърхността от замърсявания и мащаби.
  2. С помощта на гъба и каша от лимон почистваме спринклерите: горна и долна.
  3. Избършете напълно пералната камера вътре. Не можете да пощадите лимона, освен това той не може да се отмие старателно, по време на следващото миене на съда той ще се измие в системата.

Да миете съдомиялната машина с лимон означава да почистите вътрешността на пералната камера от котлен камък и мръсотия. Също така, лимонът е безпощаден към микроорганизмите, докато не вреди на човешкото или животинското тяло - твърди плюсове. Повторете това почистване веднъж на 1,5-2 месеца.

Почистване на системата

"Външната" употреба на лимонена киселина е безопасна за ПММ и техните домакини. Но можете да го използвате, за да премахнете котлен камък вътре в системата на съдомиялната машина. Ако вашето водоснабдяване има твърда вода, можем да ви уверим, че "лъвският дял" на мащаба, а това е 97%, ще бъде концентриран в нагревателния елемент, маркучите и тръбите. Не можете да ги премахнете ръчно от там, освен ако разбира се не разглобявате съдомиялната машина. Остава само един вариант - автоматично почистване на системата у дома и можете да го направите с обичайния лимон.

ПММ почистване

Вземаме лимонена киселина, слагаме я в отделението за прах или таблетки. Не зареждаме чинии в кошници. Затваряме вратата на PMM, избираме програмата за интензивно измиване и стартираме устройството. Когато програмата излезе, системата PMM ще бъде добре почистена от мащаб вътре. Правете тази процедура приблизително 1 път на 2 месеца.

Къде да изсипете лимон е разбираемо, но колко да го излеете в отделението за прах? Емпирично стигнахме до извода, че трябва да разчитаме дори не на размера на PMM, а на обема на водата, изпомпвана в системата. Обърнете внимание на инструкциите за вашата миялна машина.

  1. Ако изразходва по-малко от 10 литра вода на цикъл, тогава изсипете не повече от 40 гр. Лимон.
  2. Ако колата харчи около 12 литра, е необходимо да се излее 50 гр. Лимони.
  3. Консумира 14 или повече литра? Поръсете 60 g.

Защо е необходимо да се следи дозировката толкова точно? За това ще говорим в следващия параграф.

Кога да не използвате лимон

Използването на лимонена киселина и други почистващи препарати може да причини реална вреда на съдомиялната машина. Представете си, че имате твърда вода, но не сте предприели никакви мерки за почистване на РММ от няколко години. Разбира се, вътре в машината се образуват големи варовикови отлагания. И накрая, със закъснение от няколко години, решихте да почистите съдомиялната машина с лимон. Лимонената киселина унищожава крехките варовикови отлагания, всички наведнъж.

През нощта в системата на PMM ще има огромно количество голям боклук, което вероятно ще отговаря на мощно блокиране. Ако възникне такова блокиране, почистването му ще бъде проблематично. Но блокирането не е толкова лошо. Скалата от вътрешните повърхности на дебита може да падне, така че самият нагревател да се повреди. В резултат на почистване с лимон можете да попаднете на доста скъп ремонт. Изводът е прост: ако не сте почиствали съдомиялната машина вътре, преди да премахнете накипването, не трябва да започнете, това е изпълнено с последствия!

По този начин,как да почистите съдомиялната вътре в себе си използване на редовни лимони? Струва ни се, че отговорихме на този въпрос. Ако имате нужда от разяснения или не сте съгласни с нашата гледна точка, оставете коментари или участвайте в дискусии на нашия форум. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини