Всичко за пералните машини

Как да почистите съдомиялната машина от мазнини у дома

почистване на PMM от мазниниПризванието на съдомиялната машина е да почистват чисто мазните остатъци и остатъци от храна от съдовете. Но по ирония на съдбата самата машина трябва периодично да се почиства от замърсявания отвътре, в противен случай тя ще престане да функционира нормално. Останалата мазнина се натрупва върху филтъра за боклук, в основата на долната пръскачка, в дъното на камерата за миене и трябва да се изхвърли навреме. Как да почистите съдомиялната машина от мазнини? Определено ще ви разкажем за това.

Единичен старт

Ако веднъж сте отворили вратата на вашия „домашен помощник“ и сте установили, че тънък филм с мазни остатъци остава в долната част на камерата за миене, вземете мерки. Не чакайте, докато мазнините се натрупат на дъното в дебел слой и трябва да измислите как да се отървете от него. Когато мазнините са ниски, стартирайте миялната машина на празен ход. Какво означава това?

 1. Отваряме вратата на съдомиялната машина и изваждаме всичко излишно от нея: мръсни съдове, кошници за съдове, тави за прибори.

Кошници и тави могат да се мият отделно и дори да се накисват в голям контейнер с някои мощни домакински химикали.

 1. Слагаме прах или таблетка за миене на чинии в кюветата (в зависимост от това, което използвате). Тези продукти съдържат концентрирани състави против мазнини. При липса на мръсни съдове те ще разтворят мазнини по стените на камерата за миене, вътре в филтъра за боклук и на други места.
 2. Затворете вратата и започнете да миете чинии в гореща вода, поне на 600В. Програмата трябва да продължи най-малко 3 часа.
 3. В края на миенето отворете вратата и пъхнете всичко, което преди това извадихме от пералнята в камерата за миене.

Тези прости "процедури за баня" ви позволяват ефективно да почиствате съдомиялната машина отвътре. Най-често това е достатъчно, за да се отървете напълно от мазнините, но само при условие, че ще правите редовно подобни процедури. Ако машината не е почистена дълго време, струва си да се прибегне до друг метод.

Ръчно почистване

Почистване на PMM филтърЗа да почистите съдомиялната машина от стара мазнина у дома е възможно само на ръка. И тук не е нужно да обяснявате нищо, вие сами разбирате всичко. Ако миете мазни съдове и след това оставяте машината сама за 1-2 седмици, останалата мазнина ще изсъхне до детайлите на техниката. Образува се твърд слой, който не се разтваря толкова лесно. Единственият начин е ръчното почистване.

Можете да почистите съдомиялната машина с помощта на всяка удобна четка и добра химия за разтваряне на мазнини. Техниката на почистване е разбираема за всички, нанасяте продукта върху четката и напред. Обърнете внимание на недостъпните места, където мазнините се утаяват в големи количества:

 • под и около долната пръскачка;
 • върху работното колело на пръскачката;
 • във филтъра за боклук;
 • върху решетката на филтъра за боклук;
 • в ъглите на пералната камера;
 • в долната част на задната стена на пералната камера.

Изцеждането на сушени мазнини все още е удоволствие, но ще усетите какво представлява и ще продължите да миете съдомиялната машина навреме. Възможно е да нанесете течност за миене на съдове върху вътрешните повърхности на камерата за миене час преди почистване, тогава работата ще върви по-лесно.

Използваме специална химия

специаленпочистващ препарат за съдомиялна машина използвайте най-целесъобразно. Майсторите за ремонт на съдомиялни машини препоръчват редовно да използват такива химикали, за да удължат работата на „домашните помощници“. Придобивайки обаче такава химия, вижте, че производителят е известен, а цената не е твърде ниска. Понякога под прикритието на препарати за миене на съдове се продават агресивни химикали, опасни за оборудването и човешкото здраве.

Разбирайки как да почистите съдомиялната машина, хората вземат обикновен оцет и го наливат без мярка, надявайки се, че той ще унищожи цялата мръсотия. Всъщност оцетът не премахва цялата мръсотия, като същевременно вреди на детайлите на машината, т.е. следователно, препоръчваме или да не го използвате изобщо, или да го използвате рядко и в малка концентрация.

Собствените почистващи препарати за съдомиялни машини са много лесни за използване. Достатъчно е да го изсипете в отделението за прах или таблетки, изберете дълга програма за измиване, извадете мръсни съдове от пералната камера и стартирайте програмата. Когато програмата приключи, машината ще се почисти отвътре.

Така че, да почистите машината от мазнини не винаги е лесно. Понякога това е трудна, но необходима физическа работа. Важно е да запомните едно нещо: колкото по-често почиствате домашния си помощник от мазнини, толкова по-лесно е да го направите. Струва си няколко пъти да забравите „за процедурите за къпане“, а оборудването ще се замърси и това ще означава най-неприятното нещо - ръчното почистване.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини