Всичко за пералните машини

Как да избелите бельо и тюл в пералня у дома

пералняБелият тюл, спалното бельо или други бели неща могат да станат сиви или жълти с течение на времето. Нашите баби знаят отлични рецепти за това как да направите постелята снежнобяла, но за това ще трябва да работите с ръцете си и да не отделите нито един час. Затова съвременната домакиня повдига въпроса как да избелва нещата в автоматична пералня у дома? Кое е най-доброто средство за това, къде трябва да го сложа? Ще се справим с всичко в ред.

Избелващи продукти

Пазарът на домакински химикали предлага голямо разнообразие от избелващи продукти. В зависимост от състава и ефекта върху тъканта, избелващите вещества могат да бъдат разделени на три групи:

 • хлорсъдържащи - агресивни избелватели, произвеждани главно в течна форма. Такъв инструмент ефективно се справя със задачата дори при миене във вода 400S.

Важно! Съдържащ хлор белина, като White, не трябва да се излива в пералня.

 • кислород - универсални избелвачи, които отговарят на повечето видове избелителитъкани, включително цветни (Persol, Swan, Sail, Vanish, Velvet, Synergetic, Belle). Те могат да бъдат както течни, така и сухи. Повечето избелватели действат ефективно само при температура 900Cно има и такива, които могат да се използват при 400В, те струват повече. И двете са подходящи за използване в пералня.
 • оптични - избелватели. Те включват луминисцентни багрила, които създават ефект на избелване, но не избелват. Предлагат се за различни видове тъкани (Bos plus, Dr. Beckmann, Ace).

Когато избирате между суха и течна белина, помислете колко често ще я използвате. Факт е, че течните избелвания имат кратък срок на годност от 3-4 месеца, докато сухите избелвания могат да се съхраняват до 5 години. В допълнение, белина може да бъде избрана в зависимост от вида на тъканта. Има белина за тюл, бельо, копринени изделия, избелвачи за памук или лен.

Имайте свойство за избелване сода пепел и сол, те могат да се използват и за пералня. Например, за да избелите тюла, можете да добавите две супени лъжици трапезна сол заедно с праха за пране.

Избелване в пералнята: инструкция

Така че, за ефективно избелване в пералня можете да използвате кислород, съдържащ белина, която включва водороден пероксид. Процесът на избелване в пералнята е много по-опростен от ръчния метод, но трябва да следвате инструкциите. Само по този начин може да се постигне положителен ефект.

Някои модерни перални машини имат отделна тава за избелване в тавата с прах. Затова проблемите с избелването не трябва да възникват. В този случай продължете както следва:

 1. Прането се поставя в барабана, не забравяйте да го сортирате по вид плат. Това означава, че бельото се избелва отделно от останалите тъкани, тюлът, пастелното бельо и кърпите се избелват отделно. Заедно можете да избелите памучни тениски и бели чорапи. Внимавайте, поставяйте само бели неща в барабана на машината, едно цветно нещо може да съсипе всички бели.
 2. След това прахът и белина се изсипват в съответните отделения в съответните отделения. Отделението за прах обикновено е подписано II, а върху отделението за избелване е нарисуван триъгълник.
 3. След това изберете режим в зависимост от вида плат. Тюл, бели блузи, копринени предмети могат да се перат само в деликатен режим. Спално бельо, памучни тениски и чорапи, кърпи могат да се перат в памучен режим при температура от 60 до 900С, температурата на измиване е посочена на етикета на продукта, така че не забравяйте да прочетете информацията.

  В някои модели перални машини има програма „Избелване“.Така че, ние го избираме, но не забравяйте първо да прочетете инструкциите за машината и по-специално всичко за тази програма.

 4. Започваме измиването и чакаме резултата.пералня

Всичко изглежда просто, но какво ще стане, ако вашата машина няма специално отделение за избелване, къде да я излеете? В този случай е необходимо след процеса на измиване да се извърши процесът на избелване. Всичко, защото прахът работи ефективно при 400С и избелване при 60-900В. Ако белината е висококачествена и ефективна дори в топла вода, е възможно предварително измиване и изсипване на обикновен прах в отделение I, а в основното отделение II да се излее суха белина. Изберете режим на пране в зависимост от тъканта и започнете процеса.

Не се препоръчва добавянето на белина към прах, съдържащ ензими. Ефективността на праха ще бъде намалена.

Течният белина е удобен с това, че може да се излее след като машината е събрала вода и прахът е реагирал. Достатъчно е да добавите малко вода към белина и да я изсипете в основното отделение, след което тя ще се източи в барабана за пране.

Избелването в пералнята е удобно, когато трябва да избелите обемисти предмети като тюл и спално бельо. Освен това е удобно да се избелва в пералня при температура 900В, няма риск от изгаряне.

Без машинен метод

Не винаги е възможно ефективно да избелите нещата в пералнята. В този случай е необходимо да се използват народни средства за избелване, както и кипене и накисване. Ръчното избелване е подходящо и когато искате да избелите само няколко малки неща, например бельо, блуза, 2-3 кърпи. Ето няколко ефективни рецепти за избелване на нещата:

 • постелката ефективно избелва. Бялото се добавя към водата със скорост 3 супени лъжици на 9 литра вода. В получения разтвор прането се накисва за половин час, след което се изплаква добре.ръчно избелване
 • можете да избелите спално бельо, кърпи и тюл с калиев перманганат и нещата наистина стават снежнобяли. За да направите това, е необходимо силно да сапунирате нещата с домакински сапун или да използвате 250 г прах в 10-12 литра вода. Водата трябва да е гореща, в нея се разтварят 10 кристала калиев перманганат (цветът на водата трябва да е червен) и прането се излива в продължение на 3 часа, след което всичко се изплаква старателно.
 • Можете да избелите продукти от тънки тъкани, като блузи и ризи, като използвате разтвор от една лъжица 3% водороден прекис, 1 супена лъжица. газирана сода и 2 литра вода, чиято температура е не повече от 500В. В този разтвор нещата се накисват за 2-3 часа, като периодично се смесват.
 • памучните предмети (тениски, чорапи, кърпи) могат да бъдат избелени в гореща вода с добавяне на борна киселина;
 • процедурата на кипене помага за избелване на памучни и ленени предмети; за това бельото се поставя в емайлиран резервоар, добавя се прах и всякакъв белина и се вари 20 минути, като се разбърква с дървена пръчица. След като заври, трябва да изплакнете прането с добавяне на климатик, това ще помогне за премахване на неприятна миризма.

Няколко полезни съвета

Процедурата за избелване на бели неща у дома не винаги е ефективна. Работата е да се спазват всички правила, има редица нюанси, които могат да повлияят не само върху качеството на избелване, но като цяло могат да доведат до факта, че нещата ще бъдат напълно съсипани. И така, ето няколко съвета за избелване на пране.избелващо пране

 • Не избелвайте продукта с петна от ръжда, в резултат на това той само пожълтява. Първо трябва да премахнете петното.
 • Нещата с копчета, брави и други аксесоари избелват само във вода не повече от 400В. В същото време накиснете за не повече от 30 минути.
 • За ръчно избелване е препоръчително да използвате пластмасови или емайлирани саксии.
 • Преди процедурата за избелване в пералнята трябва да проверите джобовете на нещата, както и да разклатите праха от шевовете в спалното бельо.
 • Когато купувате белина, не забравяйте да погледнете датата на пускане и срока на годност. Колкото по-свеж е продуктът, толкова по-висока е ефективността.
 • За ефективно избелване можете предварително да накиснете прането в леген и след това да перете машинно.

По този начин, избелващи кърпи, тюл и други неща в пералнята, обърнете специално внимание не само на избора на висококачествен избелващ агент, но и на температурния режим. И най-важното, мийте бели неща по-често и тогава ще трябва да избелвате по-рядко.

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Лиза Лиза:

  Не е ясно за калиев перманганат ... Това шега ли е? Петна от калиев перманганат, а не избелвания

  • Граватар Наталия Наталия:

   Когато добавите калиев перманганат към водата, а след това бебешки прах, водата става бяла, а не розова.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини