Всичко за пералните машини

Как да поставите колан на пералня

как да поставите задвижващ колан на ролкаАко сте собственик на модерна автоматична пералня с директно задвижване, тогава няма нужда да се притеснявате за разхлабен колан, защото той просто не съществува във вашата пералня. Ако пералната ви машина има комутатор или асинхронен двигател, а барабанната ролка се върти през ремъчно задвижване, то тази публикация е за вас. На неговите страници можете да получите информация за отстраняване на неизправности в пералня.

Как да идентифицираме повреда?

Обикновено за обикновения човек е трудно да определи какво се е случило с пералнята, защото ако задвижващият колан лети, домашният асистент не може да продължи измиването. Задвижващият колан е разположен в корпуса на пералнята и няма начин да се види, че е полетял, обаче, от някои признаци е напълно възможно да се разбере.

Най-често самата пералня уведомява потребителя за повреда и нейния характер чрез вградената система за самодиагностика. Благодарение на тази система машината не струва нищо наведнъж, за да отговори на повреда, да спре работата на всички системи и да покаже грешка с конкретен код на дисплея.

Кодът за грешка зависи от марката и модела на пералнята, така че задачата на потребителя, когато се появи такава грешка, е да разгледа таблицата с кодове за грешки за конкретен „домашен асистент“. Имайки такава таблица в ръцете си, можете лесно да декодирате кода за грешка, показан на дисплея на вашата шайба. Можете да вземете такава информация, по-специално, на страниците на нашия сайт. В редица публикации сме декодирали почти всички кодове за грешки на повечето модели перални машини, така че да няма проблеми с намирането на информация.

Случва се пералната машина да не дава код за грешка, но разбивката все пак се извършва. В този случай фактът, че коланът е отлетял и трябва да бъде поставен, се потвърждава от редица косвени знаци.

 • Програмата за пране стартира, двигателят работи, но барабанът не се върти;
 • Двигателят на пералнята бръмчи равномерно и след това „се изключва“ на равни интервали от време;
 • Програмата стартира, двигателят започва да работи непрекъснато, след което електрониката замръзва.
 • Барабанът на пералнята се върти на ръка много лесно, докато това въртене не причинява дори най-малкия шум от двигателя.

Ако някой от горните признаци е очевиден - това е добра причина да изключите пералнята, отстранете задната стена и погледнете задвижващия колан със собствените си очи.

Поправете разбивка

Проблемът е, че често разхлабеният колан е просто резултат от някакъв по-сериозен проблем. Ако коланът на вашата пералня излетя за първи път и това е изолиран случай, тогава просто трябва да го поставите отново. Не винаги е лесно да се направи това, но не защото това е някакъв сложен ремонт, а защото изисква сръчност и понякога забележителна физическа сила. Като цяло редът на работа изглежда така.

 1. Изключваме пералнята от електрическата мрежа и изключваме водата. След това изключете маркуча за източване и вход.
 2. Изваждаме пералнята в средата на стаята, така че да е по-удобно да работим с нея, и я разгъваме с задната стена към нас.
 3. Коланът е разположен непосредствено зад задната стена, опънат между голямата ролка на барабана и шайбата на двигателя, така че развиваме винтовете, задържащи задната стена, и след това я отстраняваме отстрани.
  слагам колан

В някои случаи премахването на задната стена на пералнята не позволява нейния горен капак. След това първо трябва да премахнете горния капак и след това да премахнете задната стена.

 1. Зад задната стена ще видите или колан, облечен на макари, и тогава информацията, че е летяла, няма да бъде потвърдена, или коланът ще лежи някъде в долната част на корпуса на пералнята и ще трябва да го поставите на място.
 2. Ако коланът е отпаднал, ние го издърпваме от каросерията на автомобила и след това се опитваме да прочетете набор от цифри и букви, отпечатани върху повърхността му. Ще се заинтересуваме от първите 4 цифри - това е началната дължина на колана в мм. Ще трябва да измерим колана, като сравним неговата действителна дължина с дължината, декларирана от производителя. Ако се установи разлика от 20 mm или повече, такъв колан е подходящ само за изхвърляне. Според дължината можете да дръпнете стария колан назад.
 3. След това трябва да дръпнете колана над шайбата на двигателя и след това да се опитате да го поставите върху голямата ролка на барабана, като едновременно въртите тази шайба обратно на часовниковата стрелка с една ръка. Можете да помолите някой да помогне на някого да завърти шайбата и ще се опитате да дръпнете колана с две ръце. При някои модели коланът се дърпа много силно, но производителят не е предвидил настройка.
  слагам колан
 4. В резултат на това коланът обикновено трябва да седи във всички канали, завъртете ролката на барабана и се уверете, че е така. Макарата трябва да завърти ръцете си доста здраво.
 5. Поставяме задната стена на място, бутаме пералнята в ниша и се свързваме с комуникации. Сега остава само да започнете тестовото измиване и да се уверите, че всичко работи добре.

Ако повредата се повтори

Многократният полет на задвижващия колан може да се превърне в много по-сериозни проблеми. Ако коланът е отлетял за шест месеца поне няколко пъти, това вече би трябвало да ви предупреди, защото това почти сигурно е резултат от по-сериозна повреда. Какви са причините за честия полет на колана от шайбите на двигателя и барабана?

 • Коланът е изчерпал ресурс. Доста често срещана причина за постоянния полет на колана. Ако има следи от изработване на колана, клиновете са частично заточени, а самият той е частично опънат, необходимо е да се замени коланът с подобен.
 • Има следи от работа върху една от шайбите или тя е разхлабена. Ако има игра на шайбата, коланът няма да се залепи по време на въртене. Проблемът се решава чрез затягане на закопчалката на макарата или чрез пълната му подмяна.перална машина паяк
 • Проблеми с монтажа на двигателя. На повечето перални машини монтажът на двигателя е много надежден, но дори и от постоянните вибрации може да се разхлаби и болтовете да се разхлабят. От това и коланът на шайбите не държи. Решение: укрепване на двигателя, затягане на всички крепежни елементи.
 • Макарата и валът са с неправилна форма. Нашите експерти се сблъскаха със ситуации, когато в резултат на предишен неуспешен ремонт средният човек или някакъв „майстор на неволите“ огъна шайбата, след което започнаха проблеми с задвижващия ремък. Проблемът се решава чрез подмяна на шайбата или нейното точно подравняване. В последния случай решението на проблема не е гарантирано.
 • Проблеми с кръста. Не рядко, но се случва, че валът и кръстът са повредени. Може би вината или заводският дефект са виновни, или може би и двете. Във всеки случай кръстът трябва да бъде заменен, тъй като повредена част причинява дисбаланс и може да доведе до още по-сериозна повреда.
 • При предишния ремонт коланът беше поставен неправилно. Това се случва често, ако например последният път, когато сте извършили инсталацията неправилно, не е попаднал в каналите, рано или късно коланът отново ще излети от шайбите и ще трябва да бъде преработен отново.
 • Коланът е заменен с неподходящ. Ако отново, някой „уау майстор“ смени задвижващия колан последния път, но успя да постави грешния, вероятно новият колан непрекъснато ще излети. Решение: намерете и инсталирайте задвижващ колан, подходящ за вашия модел пералня.
 • "В кошчето" са счупени лагери. Рядко хората довеждат своя „домашен помощник“ до такова състояние, но все пак, когато лагерите се счупят напълно, машината започва да работи с дива дрънкалка и в резултат на това се появява изкривяване. В резултат на изкривяване коланът лети и машината спира да работи. Решението на проблема: подмяна на лагера и маслени уплътнения.

В случай, че лагерите на пералнята са унищожени, разхлабеният колан е най-малкият проблем, който очаква вашето оборудване и вас.

Купуваме нова част

Износеният колан трябва да бъде заменен, не можете да спорите с това твърдение. Но тук възниква друг въпрос: как да закупя подходяща резервна част? Най-добрият вариант е да вземете стария колан и да отидете с него до магазина, да покажете повредената чанта и да помолите да донесе подобен нов.задвижващ колан на пералнята

За съжаление, тази опция не винаги е и не винаги е достъпна за всички. Ако вие например сте жител на отдалечено село, където единственият магазин е местен универсален магазин, тогава за вас най-приемливият вариант би бил да поръчате части онлайн и да ги доставите по пощата до областния център или директно до селото, но по-лесно казано, отколкото направено. Как тогава да поръчате правилния колан?

Има два основни типа задвижващи колани: V-оребрен и V-оребрен. Ако пералната ви машина има асинхронен двигател, най-вероятно ще трябва да се справите с V-колан. Ако двигателят е колектор, тогава имате многоребрист колан. Занимавайки се с общата теория на задвижващите колани, започваме внимателно да четем надписа, начертан на стария колан. Първите цифри (обикновено 4) означават дължината на частта в милиметри, след това цифрите следват буквите, обозначаващи формата на клиновете. Буквата е последвана от число, което определя броя на клиновете.

Всички цифри и букви трябва да бъдат пренаписани и когато поръчвате част, не забравяйте да вземете предвид тази информация.

Ще поръчате нов колан за вашата пералня, като вземете предвид: модела на пералнята, информация за колана, материала, от който е направен коланът. Като вземете предвид всички данни, никога няма да сбъркате при поръчката.

За да обобщим, трябва да отбележим, че ако проблемът се крие само в летящия задвижващ колан на пералнята, тогава тази повреда може да бъде напълно премахната със собствените си ръце, в някои случаи дори без затруднения. Но ако постоянно летящият колан е резултат от по-сериозна повреда, тук не можете да направите без помощта на опитен майстор. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини