Всичко за пералните машини

Как да поправите грешка E23 в съдомиялна машина на Bosch

Грешка в Bosch E23Неочакваното задействане на системата за самодиагностика на съдомиялна машина на Bosch обикновено е придружено от пълно спиране, до елиминиране на "дразнителя" и рестартиране на устройството. В този случай "дразнителят" е повреда или повреда в системата, на която реагира програмата за самодиагностика. В тази публикация ще разгледаме грешка E23 в съдомиялна машина на Bosch. Ще се съсредоточим върху причините за тази грешка и върху това как да ги елиминираме по-бързо и за предпочитане със собствените си ръце, за да не преплащаме.

Защо възниква

Грешка E23, както всяка друга, се появява внезапно. Машината спира и това може да причини у някои потребители истинска паника. На ум ви идва само универсално решение: включете и изключете съдомиялната машина. Наистина помага, грешката изчезва, но се появява отново след няколко минути. Защо възниква грешка E23? Опитните занаятчии посочват три основни причини.

 1. Невъзможността за изхвърляне на отпадните води с машина. Това е основната причина, тя трябва да бъде разгледана на първо място.
 2. Вода влиза в тигана и в резултат на това се задейства системата Aquastop. Това е допълнителна причина, че на повечето модели се идентифицира от системата за самодиагностика като грешка E14 в съдомиялната машина на Bosch.

Случва се машината на Bosch да показва на свой ред грешки E14, E18, E23 след всяко рестартиране на устройството. Това директно показва наличието на вода в нейния тиган.

 1. Неизправност на пулта за управление на съдомиялната машина. Това е универсална причина, тъй като поради дефектна дъска, диагностичната система също се отказва и може да покаже всяка грешка, съдържаща се в базата данни.

Много е трудно да се диагностицират неизправности на електрониката у дома. Няма да описваме тези неизправности, но ви съветваме незабавно да се свържете с оторизиран сервизен център на Bosch, ако бъдат открити.

Вода в тигана

Определянето на наличието на вода в тавата за съдомиялна машина на Bosch е лесно. Необходимо е да изключите оборудването от всички комуникации, след което да го издърпате на празно място, след като поставите нещо на пода под тялото, след което го наклонете на дясната страна. Силната странична ролка ще доведе до изтичане на вода от тигана, освен ако разбира се не е там.вода в тигана

Ако от тигана е изтекла достатъчно вода, тогава един от маркучите или тръбите е загубил стегнатостта си и е започнал да тече. Как да поправим тази разбивка? Ще трябва да извадите тавата, излагайки вътрешността на съдомиялната машина и да проверите всички детайли, които могат да се повредят. Първо внимателно огледайте едва забележимите шевове вътре в пералната камера. Понякога поради производствен дефект лошокачествен шев започва да се пуска във вода, която от камерата попада направо в отвора.

След това проучете колко правилно е инсталиран филтърът за прах. Често след почистване, потребителят поставя частта на мястото си без подходяща фиксация. От това водата, заобикаляща уплътнението, започва да се оттича в тенджерата. Също така трябва да огледате уплътняващата дъвка около вратата, особено нейната долна част. Износеното уплътнение може да доведе до малко количество вода или да се разлее на пода или да се оттича в капеща тава, в зависимост от модела на съдомиялна машина Bosch. Ако течът не беше открит поради проверка на външните части, тогава проблемът е вътре, е необходимо да се отстрани тигана.

 1. Първо премахваме предния панел на вратата и декоративния панел изпод вратата.
 2. Затваряме вратата, изваждаме затварящите устройства заедно със защитата на пантата и отваряме вратата до края.
 3. Премахваме звукоизолацията. Под него, върху външната част на палета, можете да намерите винтовете, свързващи самия палет с основното тяло на машината, ние ги развиваме.
 4. Изваждаме филтъра за боклук заедно с мрежата, като едновременно почистваме цялата мръсотия от там.

Долната пръскачка също може да попречи на разглобяването, затова я отстраняваме.

 1. В нишата на филтъра за боклук намираме 4 винта, които също трябва да бъдат отстранени.
 2. Поставихме машината на задната стена.
 3. Премахваме всички части, свързващи палета с основното тяло: проводници, маркучи, тръби, всичко, което може да попречи на разтягането на палета.
 4. Издърпваме палета постепенно, отделяйки го от основното тяло.

Изложените тръби, маркучи, връзки на тръби и маркучи с други части трябва да бъдат внимателно инспектирани. Повредената дюза трябва да бъде сменена. Специалистите не препоръчват да го увиете с електрическа лента или да излеете уплътнител.

Проблеми с изтичането на вода

подмяна на изпускателната помпаНеизправностите, причинени от невъзможността за източване на водата, могат да бъдат причинени от изгоряла помпа, повредено окабеляване или контакти, захранващи изпускателната помпа, както и повредена шина за управление. Как да отстраним подобни проблеми?

Разглобяваме съдомиялната машина на Bosch, както е описано по-горе. Изпускателната помпа е разположена отстрани на циркулационния блок. Завъртаме го на половин оборот обратно на часовниковата стрелка и изваждаме, не забравяйте да изключите проводниците. Тестваме помпата с мултицет и, ако е необходимо, я сменяме на нова. Ако проблемът е в захранващия кабел, той може да се намери и с мултицет.

В заключение отбелязваме, че грешката E23 създава много проблеми, но неизправностите, които причинява, не са толкова трудни за отстраняване. Тук основното желание, всеотдайност и готовност стриктно да следват инструкциите, които любезно са предоставили майсторите. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини