Всичко за пералните машини

Как да поправите грешка E21 в съдомиялна машина на Bosch

Грешка в Bosch E21Съвременните съдомиялни машини имат сравнително добре настроени системи за самодиагностика, базата данни на които не съдържа унифицирани, но високо специализирани кодове, които позволяват повече или по-малко точно идентифициране на конкретна повреда. В този случай често можете да говорите за повреда дори преди анализа на съдомиялната машина. Примерен пример: грешка E21 в съдомиялна машина на Bosch. Виждайки тази грешка, можем с увереност да кажем, че имаше проблеми с помпата, въпреки че естеството на повредата може да бъде различно. Нека го обсъдим.

Защо се появява кодът?

Код E21, който едва се появява на дисплея на съдомиялната машина на Bosch, веднага парализира работата му. Програмата за миене спира и потребителят е принуден да примири с немити съдове и нечистена мръсна вода. Защо този код дори се появява?

  1. Сериозно блокиране се образува в областта на помпата. Блокажът парализира работата на тази част, което прави изтичането на вода невъзможно или поне затруднено.
  2. Работното колело на помпата е повредено или лошо износено. Също така кодът E21 може да „изскочи“, ако в работното колело се запушат големи отпадъци.

Често трудности при въртенето на работното колело се появяват, когато около него се навиват коса или нишки.

  1. Имаше проблеми с ротора, от който последният спира да се върти или съществено губи скорост. Обикновено това се случва, когато детайлът се довежда до изключително износване.

Важно е да запомните, че грешката E21 се появява в онези случаи, когато управляващият модул разпознае помпата и може да я управлява, но благодарение на специален алгоритъм разбира, че тази част работи незадоволително. Случва се първо да се появи грешка E23 в съдомиялната машина на Bosch, тогава тази грешка започва да се редува с кода E21 (след рестартиране). Това поведение на съдомиялната машина отново потвърждава образуването на запушване в близост до помпата, но за това ще говорим в следващия параграф.

Блокиране на помпата

грешка в съдомиялна машинаИ така, разбрахме причините за появата на кода E21, сега мозъкът изисква подробности. Нека започнем с блокажи, разположени до помпата или вътре в частта. За съжаление е невъзможно да стигнете до запушването на помпата, без да разглобите машината, но можете да опитате да почистите филтъра за прах и след това да рестартирате съдомиялната машина. Много е възможно водата, преминавайки отново през чист филтър, да пробие по-дълбоко запушване. Ако това не се случи, ще разглобим съдомиялната машина, за да стигнем до нейните вътрешни части.

Как да разглобявате машината, когато достигате до частите, разположени в палета, включително помпата, е описано в статията Как да коригира грешка в съдомиялната машина Bosch E14няма да се повтори. За да извадите помпата, която е разположена върху корпуса на циркулационния модул, е необходимо да хванете тялото му с една ръка и да завъртите тази част обратно на часовниковата стрелка. След това той може лесно да бъде премахнат. Също така ще трябва да изключите щепсела с проводници от корпуса на помпата.

След това вземете кърпа, увийте я на пръста си и започнете да премахвате мръсотията от нишата, в която е била помпата. След такова почистване понякога се натрупва добра шепа гъсто смачкани остатъци от храна, които освен всичко друго, също миришат лошо. След като почистите седалката и проверите как роторът се върти на помпата, можете да върнете частта на мястото си и да сглобите съдомиялната машина в обратен ред.

Проблеми с работното колелоротор

Изваждането на помпата може да показва, че работното колело е износено и не може да изпълни директната си функция. Това е един от най-забележимите повреди, тъй като счупено работно колело може да бъде разпознато отдалеч, защото ще бъде жалко да погледнете остриетата му. Работното колело на помпите на съдомиялните машини на Bosch е сменяемо, напълно е възможно да го смените, въпреки че е много трудно да намерите този продукт в продажба.

Можете да опитате да купите тази част някъде при анализа, но отново повтаряме, шансовете са малки.Някои хора предлагат възстановяване на старото работно колело чрез запояване на липсващи или счупени лопатки към него, но ние се ангажираме с качествен ремонт, затова ви предлагаме да закупите и инсталирате нова изпускателна помпа.

Нова помпа ще струва поне 33 долара, но поне ще спестите от работа.

Случва се лопатките на работното колело на помпата да не са засегнати изобщо, но от друга страна цяла намотка от някои нишки висеше върху тях, косата се смесваше с пресовани остатъци от храна. При такива условия работното колело не може да работи нормално, трябва да се почисти. Веднага след като почистването приключи, не се колебайте да съберете миялната машина и да я върнете отново в работа.

Заглушаване на ротора

При сглобяване на модерни съдомиялни машини Bosch (особено евтини модели) се използват резервни части с доста лошо качество. Това се усеща, защото средният живот на новите машини е много по-кратък от този на същите агрегати, произведени преди 7-10 години. Говорейки конкретно за помпите, занаятчиите отбелязват липса на смазване в роторите си. Изглежда производителят умишлено е спестил мазнини, така че частта да се провали по-рано и собствениците на съдомиялни машини по-скоро да купуват резервни части за нея.

След известно време лошо смазаният ротор започва да се клинира и да се върти слабо, а това от своя страна причинява грешка в E21. Как да поправим тази разбивка?

  • Закупуваме специална ротационна грес за електрически помпи.
  • Изваждаме работното колело от нашата помпа.
  • Смажете ротора според инструкциите, които са на тръбата, с мазнина.
  • Поставяме работното колело на място и проверяваме неговото въртене.

Това е всичко. Сега можете да поставите "реанимираната" помпа на място и да съберете съдомиялната машина, за да я проверите в експлоатация. Най-вероятно след ремонт вашата миялна машина ще издържи дълго време. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини