Всичко за пералните машини

Историята на пералнята

Историята на пералнятаГовори се, че преди много векове хората, които често ходили на кораби в морето, измислили оригинален начин на миене. Те закопчаха дрехи и мръсно пране на въже с възли и ги хвърлиха във водата. А морските вълни мият пране, измивайки мръсотия от него точно на кораба. Силата на вълните и скоростта на плаващия кораб създадоха механичен ефект. Именно тя стана първият важен участник в миенето на модерна машина.

Вторият, не по-малко важен участник е химическият ефект. Хората използват различни подобни вещества за измиване и почистване за дълго време. Археолозите са открили предмет, използван като сапун от хората от древността в Рим. Той е бил направен от мазнини и пепел, които са били взети от жертвениците за жертвоприношения, където са жертвали на боговете на животните.

Дати в историята на пералнята

Перални уредиМного по-късно, по времето, когато се появи патентното ведомство, много изобретатели започнаха да регистрират изобретения, които бяха насочени към улесняване на процеса на измиване.

  • 1797 година ни зарадва, като ни даде дъска за миене. Този домакински предмет отдавна се е вкоренил в много домове и семейства.
  • 1851 година. Дж. Кинг, жител на Америка, получи патент за първата пералня със собствен въртящ се барабан. Тя имаше ръчно задвижване. И за да се измие, беше необходимо да завъртите дръжката. Тя послужи като прототип за създаването на модерна пералня.
  • Повече от две хиляди патента са получени от различни хора, които до 1985 г. създават различни устройства за улесняване на изпирането на нещата. Не всяка идея на изобретателите се оказа "жизнеспособна" и се превърна в нещо полезно в бъдеще.

Трябва да се отбележи оригиналната машина, която е изобретена и внедрена от калифорнийския търсач на злато през 1851г. За едно пране тя успя да измие десетина или дори повече ризи. За да функционира, беше необходимо да се използва работна ръка. Които бяха около дузина мулета. Предприемачният изобретател започна да печели от пералнята си, измивайки колегите си за злато.

Смята се, че първото пране е възникнало поради необходимостта от голям брой ергени, които да се мият. Кой знае, може би това се е случило в едно от селищата на златотърсачи.

След измиване е необходимо да натиснете измитите вещи. Как може да се улесни този процес? 1861 г. бяхме доволни от първите ролки за измиване. Между тях беше разположено мокро нещо и чрез завъртане на дръжката се създава въртене на дръжките. Нещото мина през плътно притиснати ролки и водата се изтласка. Можете да намерите абсолютно същите ролки на полуавтоматични перални машини, които доскоро се използваха за пране.

До края на деветнадесети век по-голямата част от пералните машини са работили изключително с помощта на работна ръка. Тоест с помощта на различни добитък или силата на хората. Изобретението на Уилям Блекстоун също функционира по същия начин. Възрастен мъж, живеещ в Индиана, зарадва съпругата си, като й подари машина за правене сама за рождения й ден.

Това устройство се счита за първия пример за домакинска пералня. Оказа се първата машина, която беше пусната в масово производство и широка продажба. Уилям показа качествата на страхотен бизнесмен. Той основал производството на своето изобретение, което продавал за два и половина долара за бройка. Компанията, създадена от този човек, и в наше време продължава да работи и произвежда перални машини.

В щата Колорадо, в малко градче, наречено Итън, има музей на перални машини. Нейният основател Лий Максуел е събрал голяма колекция от различни перални машини, направени в началото на миналия век.Към момента на писане музеят има повече от шестстотин експоната. Интересното е, че всички те са в работно състояние.

Перални машини с мотор

Антична пералняПовратният момент при измиването беше използването на двигателя. Някои двигатели работиха на бензин. Други са на ток. Машината Тор стана пионер (или един от тях) в масовото производство на машини с електродвигател. Създаден е в Чикаго през 1908г. Нейният създател, американецът Алва Фишър, стана изобретател на нов тип домакински уреди.

През 1920 г. в Америка има повече от 1300 организации, занимаващи се с производство на автомобили. Повечето от тях не оцеляха и до днес. Има обаче и такива, които съществуват и днес. Тогава се появи компанията Корпорация Whirlpool, Можете да видите продуктите на тази компания в съвременните магазини за домакински уреди.

Пералните машини продължиха да се подобряват. И ако първите проби имаха отворени възли и носеха опасност за помия потребител, тогава по-новите автомобили бяха безопасни и имаха приятен външен вид.

Появата и развитието на перални машини и други домакински електрически уреди е повлияло значително на живота на американците. Броят на хората, работещи като служители, е намалял. И нуждата от услуги за пране намаля. Към 1953 г. броят на продадените перални машини е приблизително 1 400 000 единици. А една машина струваше около шестдесет американски долара.

Еволюцията на пералните машини

  1. 20-те години на 20 век - дървените и медни резервоари са заменени с емайлирани.
  2. 30-те години на 20 век - започват да се използват дренажни помпи, захранвани от електричество. Както и таймери.
  3. 1949. Първото софтуерно устройство. И се появи пералня.
  4. 50-те години на 20 век - появява се автоматичният push-up режим.
  5. 1978. - направена машина с помощта на микропроцесор.
  6. Началото на нашия век - автомобилите са интегрирани в системата „умен дом“.

Производителите на перални машини продължават да усъвършенстват своите „деца”. Създават се нови режими на измиване, допълнителни функции и други иновации.

Модерни автомобили

В пералните машини на нашето време дискретна логика със строго ограничени параметри е заменена от Fuzzy Logic (размита логика). Той използва много параметри, които могат да бъдат зададени и информация, която се чете от различни сензори и се предава на контролния модул.

UseLogic система се използва в най-модерните машини. Тя анализира и влияе върху процеса на измиване, като го довежда до оптималния. По време на измиването се наблюдава проследяване и коригиране на различни процеси. Това дава възможност да се подобри качеството на прането и да се поддържа пералното в отлично състояние.

Сензорът за бистра вода (в превод от английски - чиста вода) следи нивото на замърсяване на водата. И ако е необходимо, коригира програмата, като добави още едно изплакване.

Сигурност на съвременните домакински уреди

Модерни перални машиниВ днешно време една от най-развиващите се тенденции в развитието на различни съоръжения е безопасността на използването му.

Много перални машини имат експлоатационни функции, които не са известни на повечето потребители. Например, компанията Electrolux осигурява на своите продукти системи, които понижават температурата на изтичащата вода. Тази предпазна мярка намалява температурния ефект върху канализационните тръби. Което от своя страна удължава техния „живот“.

Една от най-неприятните повреди на пералните машини е изтичането на входящия маркуч. И е неприятно не защото новият маркуч е труден за смяна или защото е скъп. Напротив, подмяната е лесна, а новият маркуч е доста евтин. Проблемът е, че с такава неизправност рискувате да наводните както апартамента си, така и съседите отдолу.

За да избегнат последиците от тази повреда, много производители на перални машини използват специални системи. Например Anti-Flood (от англ.. Против потопа). Тази система се използва от Electrolux.С него се измерва налягането на машината и в случай на изтичане се предприемат определени мерки.

Siemens и Bosch използват системата Aqua-Stop, която служи и като защита срещу течове. Ако бъде открит теч, той незабавно изключва подаването на вода.

Има и отделни устройства, които обслужват една и съща цел. Едно такова устройство е предпазният клапан на водния блок. Монтира се пред входящия маркуч. В случай, че се появи теч, той спира подаването на вода. Когато неизправността се отстрани, клапанът се отключва и отново е готов за работа.

Вертикално и предно зареждане

Фронталните перални машини са по-популярни в Европа. А в някои части на същата Европа, например във Франция, вертикалните автомобили са по-често срещани.

При "предния край" натоварването става чрез прозрачен люк, който е разположен от предната страна. Чрез него можете да наблюдавате напредъка на измиването. При позициониране на машината трябва да се има предвид, че вратата й се отваря напред. За удобното му използване е необходимо да оставите свободно място пред люка на машината. Можете да използвате горната част на машината като маса (само ако няма вибрации по време на работа). Ако моделът на машината и местоположението й позволяват, тогава можете да инсталирате мивка над нея.

На машини с най-високо зареждане прането се поставя в резервоара през отварящия се горен капак. Следователно не е необходимо да се притеснявате за свободното пространство пред предната част на машината. Но ще ви бъде трудно да го използвате като таблица. Тъй като горният капак действа като люк за зареждане на бельо, трябва да се отваря свободно.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини