Всичко за пералните машини

Ръководство за пералня Indesit WIUN 100

Indesit WIUN 100 наръчникРъководството за употреба на пералнята може да съдържа много полезна информация, само потребителят мисли за нея след първия тест на оборудването. По-добре е първо да прочетете инструкциите, ако нямате време да прочетете отпечатаната версия, трябва да прочетете поне кратка версия на ръководството. По-долу има такава версия за машината Indesit WIUN 100.

Важни точки за инсталиране

След като се уверите след доставката на пералнята, че тя не е повредена, можете да продължите с нейната инсталация и свързване. Първо развийте транспортните винтове и ги приберете в случай на транспорт. Тогава машината трябва да бъде поставена по-близо до мястото за монтаж, което е подготвено предварително съгласно всички стандарти:

 • по възможност повърхността се изравнява;
 • ако е дъска, тогава той трябва да бъде укрепен;

  Важно! Машината не трябва да се поставя върху устойчив на влага материал, като ламинат и килими.

 • водоснабдяването с кран трябва да бъде свързано към мястото на инсталиране или трябва да се монтира тройник на смесителя за мивка;място за монтаж на пералня
 • сифонът на мивката трябва да има кран за свързване на отпадните води;
 • до връзката е гнездо, ако е възможно свързан към източника на енергия чрез дифавтомат, плюс е правилно организирано заземяване. Свързването на устройството чрез удължителен кабел или заедно с други устройства в същия контакт е забранено.

За да свържете пералнята, се доставя маркуч за източване и вход, дължината им не надвишава 1,5 метра, така че имайте предвид това предварително и не опъвайте маркучите. Докингът също не се препоръчва, ако е абсолютно необходимо, трябва да закупите по-дълъг маркуч в сервизен център.

Входящият маркуч се завинтва ръчно към водопровода на машината, тъй като има пластмасови шайби. Изпускателният маркуч е фиксиран към клона на сифона със скоба за маркуч или фиксиран към ръба на ваната със специална резе. И двата метода за източване на водата трябва да има място, но свързването към сифона е по-безопасно. Важно е точката на източване в сифона да не е по-ниска от 65 см от пода, но и да не надвишава 100 cm.

Програми и функции

За пералнята Indesit WIUN 100 ръководството съдържа подробна таблица с описания на програми и функции, ще ги изброим само накратко.

За памучните продукти можете да изберете един от следните режими:

 1. предварително пране за много мръсни предмети в бяло на 90 градуса;
 2. интензивно измиване на бели продукти без предварително накисване при 90 градуса;
 3. обикновено пране на цветно бельо на 60 градуса;
 4. деликатно измиване на неща с умерено замърсяване при 40 градуса;
 5. цветни тъкани - режим за освежаване на нещата без силно замърсяване при 30 градуса.

Има четири режима за синтетични тъкани:

 • интензивен цикъл - измиване на мръсни продукти на 60 градуса;
 • нормално измиване - измиване на продукти на 50 градуса;
 • деликатни материи - пране на цветни синтетични неща на 40 градуса;
 • ежедневно измиване - съкратено измиване на незамърсени предмети за 30 минути при 30 градуса.

За деликатните неща има режим „Вълна“ и режим „Коприна“. При тези условия могат да се мият особено деликатни продукти от кашмир, завеси от органза, завеси и др. Всички изброени режими се настройват чрез завъртане на селектора.

Като завъртите селектора, можете също да изберете отделно изплакване, деликатно изплакване, въртене и деликатно въртене, източване на водата от барабана на машината.

Що се отнася до допълнителните функции, има само две от тях, те се изобразяват чрез отделни бутони на контролния панел (отляво надясно):

 1. намаляване на скоростта на въртене от 1000 до 500 оборота;
 2. по-кратки времена на цикъл, за да спестите енергия и вода; ако е необходимо, измийте малко количество пране.

Стартирайте измиването

Пускането в експлоатация на машината след свързването започва с еднократно измиване.Това означава, че трябва да изберете режим с нагряване на водата до 90 градуса, да поставите праха в кюветата и да стартирате програмата без пране. Въпросът е къде да сложа пудрата? Всичко е просто - в главното отделение на кюветата, разположено в центъра. Вляво от него има отделение за предварителни цикли, а отдясно - за омекотители за тъкани.

Indesit WIUN 100

Пускането на прането се извършва по следния начин:

 1. Свържете устройството към мрежата и натиснете бутона за старт.
 2. Заредете прането според максималното натоварване на машината, сортирайте го и проверете джобовете.
 3. Завъртете селектора към желаната програма.
 4. Добавете почистващ препарат към кюветата.
 5. Ако е необходимо, натиснете допълнителния функционален бутон.
 6. Натиснете бутона на програмния слой.
  Ако трябва да нулирате програмата, задръжте бутона Пауза за 2 секунди.
 7. Когато приключите, изчакайте люка да се отключи, извадете прането и натиснете бутона за изключване на машината.

Почистване и грижи

Навременното почистване на пералнята ще удължи експлоатационния живот на оборудването и дори навън ще изглежда по-добре. Какво трябва да се направи, за да се поддържа в добро състояние?

 • Избършете тялото на машината редовно от прах, водни капчици и замърсявания, като използвате влажна и суха кърпа. Не могат да се използват нито разтворители, нито почистващи препарати, но може да се използва лек сапунен разтвор.
 • Промийте източващия филтър, разположен зад долния пластмасов панел. Достатъчно е да правите това 2-3 пъти годишно.
 • Избършете вътрешността на барабана и маншета от вода след измиване, така че да не се образува мухъл.
 • Дръжте люка отворен.
 • Изплакнете кюветата от прах и течни перилни препарати, като я издърпате напълно от машината. Можете да направите това след 3-4 измивания.
 • Извършете вътрешно почистване на машината, като започнете еднократно измиване със специален декалер и плака.

За пералнята Indesit WIUN 100 инструкциите включват също описание на неизправностите и предпазни мерки. Спазването на всички правила е задължително, тъй като производителят не носи отговорност в случай на злополука. Изтеглете пълната версия и прочетете ръководството по-подробно.

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Арсен Арсен:

  Нормата

 2. Граватар Айдар Айдар:

  Каква е причината, кажете ми? Включвам машината, иконата за заключване е включена. Вратата не е запечатана. Поради това машината не се стартира. Кой знае какво да прави?

  • Граватар Едв EFD:

   Механизмът за заключване на вратата се разхлаби. Ако бравата мига, внимателно ударете вратата с длан или я натиснете. Обикновено след това водата започва веднага.

 3. Граватар Ира Ira:

  Колко удари, не работи.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини