Всичко за пералните машини

Ръководство за пералня Indesit IWSC 5105

Indesit IWSC 5105 ръководствоПералните машини Indesit са една от най-евтините машини на руския пазар, например, моделът Indesit IWSC 5105. На пръв поглед изглежда, че е лесен за работа, но преди да включите новия уред, е по-добре да прочетете инструкциите. Предлагаме кратка версия на ръководството за инструкции.

Как да се свържа?

След като разопаковате пералнята, не бързайте да я включвате в мрежата и да свързвате маркучите. След доставката транспортните болтове трябва да се развият от машината, поради което подвижните части бяха фиксирани. Тези болтове са от задната страна. Едва след това е възможно колата да се постави на предварително подготвено място, в съответствие с изискванията:

 • подравнен и подсилен под;
 • липса на килими, както и влагоустойчиви покрития;

  За предпочитане е да инсталирате машината на керемиден или бетонен под, можете да поставите оборудването на дървен под, но само подсилен.

 • наличието в рамките на 1-1,2 м от водоснабдяване, канализация и електрически контакт;
 • трябва да има достатъчно място за машината, така че задните и страничните стени да не докосват предмети и люкът да се отваря свободно.

Свързването на пералнята към водоснабдяването няма да отнеме много време, ако сте я инсталирали предварителнотройник кран или отделно свързана водопроводна тръба. Остава само да закрепите единия край на входящия маркуч към крана на тройника към резбата ¾, като не забравяте да поставите уплътнителния пръстен. Вторият извит край се завинтва към самата машина. Няма нужда да опъвате маркуча или да го удължавате, в този случай трябва да закупите по-дълъг маркуч.

Изхвърлянето на отпадни води може да се организира през сифон или през банята, като фиксира края на дренажния маркуч към ръба със специална резе. Изтичането на вода през сифон обаче ще бъде по-правилно и по-безопасно. И за това трябва да има клон в сифона, върху който можете да фиксирате дренажния маркуч със скоба за маркуч.

Горната точка на изпускане се фиксира на разстояние не по-малко от 65 см и не повече от 100 см от пода, за да се избегне самооттичане.

Що се отнася до връзката към електричество, трябва да се спазват редица стандарти за безопасност. По-добре е да поканите майстор, който носи тел със сечение най-малко 1,5 квадратни метра. мм и монтирайте влагоустойчив изход. За пералнята Indesit IWSC 5105 инструкциите не описват подробно този процес, но ако се интересувате, прочетете статията Свързване на пералнята към електричество.

Функции на контролния панел

Пералните машини от една и съща марка имат различни модели, което предполага разликата им един от друг. Основната разлика е характеристиките на контролния панел, разнообразни програми и зареждане на барабани. Машината Indesit IWSC 5105 има механичен контролен панел, на който има три селектора и 6 бутона.контролен панел Indesit 5105

Най-големият селектор (вляво) е необходим за избор на програми. Другите две ви позволяват да регулирате температурата на нагряване на водата от 20 до 90 градуса и скоростта на въртене от 400 до 1000. Бутонът ON / OFF включва машината и изключва, бутонът Start / Pause стартира и спира програмата за миене. Останалите 4 бутона са необходими за избор на допълнителни функции (отляво надясно):

 1. EcoTime - функция, която намалява времето за измиване, спестява вода и електроенергия. Препоръчва се за слабо замърсени предмети.
 2. Избелване - режим за измиване на бели предмети с помощта на специално избелващо средство, но само без хлор.
 3. Допълнително изплакване. Тази функция е особено полезна за хора с чувствителна кожа и алергии. Не е приложимо с експресно измиване 15 минути.
 4. Отложен слой - възможността да се забави стартирането на програмата до 12 часа Времето се избира чрез многократно натискане на бутона в посока на намаляване на времето. Може да се използва с всяка програма.

Вляво от контролния панел се намира дозаторът за почистващ препарат, върху който е написано дешифрирането на програмите за пране.Самият дозатор има три неподвижни отделения: лявото се използва за предварително промиване, а централното за основно измиване. Отделението вдясно се използва за омекотители за тъкани, някои не добавят климатик и следователно не използват това отделение. В този модел има и „подвижно“ отделение, което се вкарва в отделението отляво, в него се наливат средства за избелване.

В допълнение, контролния панел е оборудван с индикатори, които показват на какъв етап е измиването, коя функция е избрана.

Индикаторът за изгаряне на ключалката ви уведомява, че вратата на барабана е заключена, докато тя се отключи може да изгори до 3 минути, така че не дръпнете вратата преди време, можете да счупите ключалката.

Първо измийте

Indesit IWSC 5105Първият старт на пералнята трябва да се извърши без пране, но с помощта на прах за изплакване на резервоара от прах. След тестовото измиване ще бъде възможно прането на прането. Включването е както следва:

 1. Натиснете бутона ON и изчакайте да започне да мига индикатора Start.
 2. За да заредите нещата в барабана според теглото, вида и цвета на тъканта, след проверка на джобовете, затворете вратата.
 3. Завъртете селектора по желаната програма.
 4. Регулирайте температурата и скоростта на въртене.
 5. Добавете прах и балсам в дозатора.
 6. Натиснете допълнителния функционален бутон, ако е необходимо.
 7. Натиснете бутона Старт / Пауза.
 8. Изчакайте края на програмата и отключете вратата, отворете люка.
 9. Натиснете бутона OFF.

Продължителността на програмите в тази пералня варира от 15 до 170 минути, за повече подробности относно продължителността на всеки цикъл вижте пълните инструкции.

Безопасност и поддръжка

Правилната работа на пералнята е ключът към вашата безопасност и дълъг живот на машината. Не се ръководете от поговорката: „Необходими са правила, за да ги нарушавате“. Обърнете внимание на следните препоръки:

 • след употреба е необходимо да изключите машината от променливотока;
 • затворете крана за вода;
 • не допускайте деца и лица с интелектуални затруднения на пишещата машина;
 • не докосвайте машината с мокри ръце, докато сте боси;
 • не издърпвайте контейнера за прах по време на измиване;
 • не забравяйте, че отпадъчната вода може да е гореща;
 • не прилагайте прекомерна сила при отваряне на люка;
 • проверете барабана преди полагане на прането;
 • редовно измивайте дозатора за почистващи препарати срещу прах и гелове;
 • проверете и промийте дренажната помпа;
 • веднъж годишно проверявайте мрежата на пълнещия клапан;
 • след измиване избършете вътрешната част на барабана и гумата със суха кърпа;
 • отворете вратата и контейнера за прах за вентилация;
 • провеждайте превантивно почистване на всеки шест месеца от мазнини и миризми.
   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини