Всичко за пералните машини

Пералнята Indesit не се включва

машината Indesit не се включваПонякога се случва да отворите люка на любимата си пералня Indesit, да сложите мръсно пране в барабана, да отворите кюветата, да изсипете прах, след това да натиснете бутона за захранване и това е всичко. Натиснете отново, машината Indesit не реагира отново и не се включва. Посягате към контакта, щепселът на захранващия кабел е включен, всичко изглежда нормално, но нито една светлина на контролния панел на машината не свети и не издава никакви звуци. Какво да правим в такава ситуация? Нека да го разберем заедно.

Вероятни причини за срив

В такава ситуация дори пълен любител разбира, че пералнята Indesit по някаква причина е отрязана от захранването и следователно нейните модули са неактивни. Така че, трябва да проверите всичко, свързано с електричеството и електрониката, както в тялото на пералната машина, така и извън нея. Винаги трябва да започнете с най-простите и очевидни причини, например:изгоря пералня

 • неизправност в електрическата мрежа или тя е напълно изтощена;
 • захранващия контакт, от който пералната машина Indesit е изключена или изгорена;
 • щепселът е изгорял или захранващият кабел е изгорял.

Може би някои от нашите читатели ще започнат да плюят, те казват, че авторите на тази статия са напълно нахални, пишат всякакви ереси, така че не мога да разбера дали има електричество в къщата или не? Но не бързайте да се кълнете, въпросът е не само в обезвъздушаване на цялата електрическа мрежа. Има местни проблеми, които ще обсъдим в следващия параграф на публикацията, а сега изброяваме по-малко очевидните причини за сривовете.

 1. Избих FPS.
 2. Варисторът или бутонът за включване / изключване на пералнята изгоря.
 3. Изгорял елемент на контролния чип.

Важно! За да може пералнята Indesit напълно да загуби мощност, контролната микросхема трябва да изгори почти напълно, освен ако, разбира се, тази повреда не е причинила симптома.

Нещо с електрическата мрежа

Ако пералнята не се включи, не бързайте да се паникьосвате и си представяйте различни неизправности, може би причината за проблема се крие изобщо не в машината, а в захранващата мрежа. Ако „домашният асистент“ на марката Indesit не се включи, експертите препоръчват първо да проверите контакта, към който е свързана машината. Изходът работи или не работи, можете лесно да проверите дали към него свързвате работещ електрически уред.

Бъдете внимателни! Ако се установи неизправност в контакта, незабавно го изключете и не свързвайте нищо към него, за да избегнете токов удар или дори пожар.

Ако електрическият контакт е изключен по някаква причина, трябва да го разберете, но за това е по-добре да поканите опитен електротехник. Ако възнамерявате сами да ремонтирате електрическата система на дома, бъдете внимателни, първо я изключете и след това предприемете всички действия и не забравяйте да спазвате правилата за безопасност.

Мрежова жица или FPS

FPS и мрежов проводник на машина IndesitВсичко е в ред с изхода, но пералнята все още не работи, не се включва и продължава да "прави нерви" на собственика и домакинята по всякакъв възможен начин. И така, ние проверяваме щепсела и захранващия кабел, и в същото време филтъра за смущения. На пералнята Indesit мрежовият проводник и FPS са сглобени заедно, което означава, че те трябва да бъдат премахнати за проверка заедно. Как да премахнете мрежовия кабел на пералнята Indesit заедно с мрежовия кондензатор?

 • Изключваме маркуча за източване, входящ маркуч и захранващия кабел от комуникациите.
 • Разгръщаме пералнята към себе си със задната стена.
 • Развиваме винтовете и отстраняваме горната стена (капак).
 • Гледаме под прикритието. В горната част на кутията в долния ляв ъгъл ще видите мрежов кондензатор, извадете го от монтажа.
 • В основата на кутията има специален монтаж, който държи мрежовия кабел, той също трябва да бъде изваден.
 • Сега остава само да извадите FPS от тялото на машината, заедно с жицата и щепсела.

Освен това, за да разберете защо пералнята Indesit не се включва, трябва да проверите мрежовия кабел отделно и FPS отделно.Прекъсваме контактите на мрежовия проводник и отстраняваме FPS отстрани, ще проверим кондензатора малко по-късно. Взимаме мултицет, поставяме устройството в режим на набиране и след това звъним на жицата, както е показано на фигурата по-долу. Ако жицата не звъни, тогава има повреда и трябва да смените жицата, майсторите не препоръчват да променяте проводниците отделно.

За ваша информация! Преди да проверите нещо с мултицет, уверете се, че устройството работи. За целта задайте режима за измерване на съпротивлението и свържете сондите на включеното устройство заедно. Работещо устройство трябва да показва нули на дисплея или стойност, много близка до нула.

проверете мрежовия проводник

Сега проверете FPS. Мултиметърът вече е настроен за звънене, което означава, че незабавно поставяме сондите върху кондензаторните контакти и го проверяваме. Ако кондензаторът звъни, тогава реконфигурираме устройството, за да проверим съпротивлението и да направим измервания. Ако мултицетът показа нула или един, кондензаторът изгоря, което означава, че това стана причината пералнята да не се включи.

Варистор или контролен чип

Пералнята на марката Indesit не работи и не се включва? Така нареченият варистор може да е виновен за всичко. Това е елемент от контролния чип, който представлява полупроводников резистор, който защитава чипа от високо напрежение в мрежата. С падане на напрежението в електрическата мрежа варисторите на чипа на пералнята Indesit често изгарят и машината след това „се издига мъртва“ и не се включва.

Varistor е една от малкото части на контролния съвет, които можете да проверите и замените със собствените си ръце. Това ще направим.

 1. Изваждаме праховата кювета, след което намираме два винта под нея в нишата, които трябва да се развият.
 2. Развиваме трите винта отгоре (под капака), като държим контролния панел.
 3. Извадете контролния панел.
 4. Разглобяваме устройството и изваждаме контролния чип.
  Варистори на дъската
 5. Намираме варистори на дъската и проверяваме съпротивлението на всяка част с мултицет.

В повечето случаи веднага се вижда изгорял варистор. Те често почерняват или дори изгарят заедно с пистите.

 1. Ако се намери изгорял варистор, вземете поялник и спойка краката на дефектната част и го отстранете.
 2. Купуваме подобна част в специализиран изход и я спояваме на изгореното място. Запояването трябва да се извършва много внимателно, за да не се повредят пистите.

Ако всичко е направено правилно, след монтажа пералнята ще работи правилно. Може да се окаже, че на пулта за управление, в допълнение към варистора, пистите и други полупроводникови елементи ще изгорят. В този случай, ако пералнята не се включи, поверете ремонта на специалист. начало поправете сами контролното табло, вероятно е най-накрая да съсипете скъп чип и той ще трябва да бъде сменен, а това е до 1/5 от цената на нова пералня.

Повечето официални сервизни центрове не поправят нарушени схеми, а просто ги променят. Така че за тях е по-изгодно Но ако се обадите на няколко частни майстори, тогава можете да намерите човек, който ще се заеме с възстановяването на този детайл.

Бутон за включване / изключване

бутон за захранванеЗащо пералнята на марката Indesit все още не се включва и не работи? Ако пералнята е стара, вероятно има счупен бутон за включване / изключване. За моделите перални машини Indesit, които са произведени преди 15-20 години, когато бутонът за включване е бил затворен, целият „домашен асистент“ е обезвреден. Ако имате стар Indesit, този проблем вероятно би ви засягал. Какво трябва да се направи?

 • Извадете и разглобете контролния модул.
 • Измерваме съпротивлението на бутона.
 • Извадете изгорелия бутон и поставете на негово място нов

Измерете необходимото съпротивление на включения бутон.

И така, защо пералнята Indesit не работи и не работи лесно, но изобщо не се включва? Има доста причини, не е необходимо повредата на колата ви да е една от често срещаните, в този случай не трябва сами да я търсите - обърнете се към специалист. Успех

   

22 коментара на читателя

 1. Граватар Юри жури:

  Красив !!!! Случаят се страхува от господаря !!! Аз също имам такъв проблем, устройството за управление изгоря. Но все още не разбирам защо ??? Ще проверя както показахте. Би било хубаво, ако покажете каква част от дъската и за какво отговаря в работата на машината.

 2. Граватар Константин Constantin:

  Уважение !!!
  Видеоклипът ви е дал посока в търсенето на причината, тъй като без пари съветникът не може да бъде извикан, но е необходимо да се измие)))
  Благодаря ви много и повече приходи !!!

 3. Gravatar Master Господарят:

  С безплатните товарачи няма да работи ... IMHO

 4. Граватар Вячеслав Вячеслав:

  И когато включа, не е включена нито една лампа на панела. И в дъното на дъската нещо изтръпва фино.

  • Граватар Тим Тим:

   Същият проблем.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Същата беда, кажи ми какво беше?

 5. Граватар Евгений Юджийн:

  Благодаря за статията.

 6. Граватар Оля Оля:

  Включих жицата в контакта, натиснах старта, но водата не влиза в барабана, какво става?

  • Граватар Максим максима:

   Първо проверете дали има вода в къщата и дали кранът е изключен. Ако всичко е нормално, тогава най-вероятно помпата е счупена или филтърът е запушен. Това са чести неизправности. Модул също може да лети. Прочетете повече тук: Пералнята не се източва

 7. Граватар Олеся Олеся:

  Машината не стартира програмата, какво да правя?

 8. Граватар Стас Стас:

  Помощ! Натискам бутона за захранване и е включена само мрежовата лампа. ZANUSSI FJE 904.

 9. Граватар Василий Василий:

  Пералня Indesit IWSC 5105. Слагате програмата, машината работи. Когато режимът на миене премине, той не преминава към изплакване, а продължава да се мие. Времето е една минута.

 10. Gravatar Anonymous аноним:

  Какво друго е FPS? Съкращенията трябва да бъдат декриптирани!

  • Граватар мираж мираж:

   FPS защитава електродвигателя на машината от повреда, като изглажда спада на напрежението в мрежата. Кондензаторът за пералнята SM може да работи без предпазител от пренапрежение.

 11. Граватар Иван Иван:

  Пералнята indesit WT 52. Бутонът за захранване не се включва. Нито един ток не стига до него. В маркировката има ток. Какво и къде друго мога да проверя? Защо няма ток на бутон?

 12. Граватар Олга Олга:

  Машината Indesit не се включва. Излъчва скърцане, нито един бутон не свети. Моля, кажете ми какво би могло да бъде?

 13. Граватар Лидия Лидия:

  Лампичката за миене е включена. Не се подава вода. Изпускателният филтър е проверен. Какво може да бъде? Кажи ми, моля те.

 14. Граватар Димка Димка:

  Благодаря ви за толкова богата и необходима информация!

 15. Граватар Григорий Грегъри:

  Измиването Indesit Wisl105 не дава никакви признаци на живот, щракнете не натискайте бутона. Кажи ми какво да правя?

 16. Граватар Палич Palych:

  Благодаря ви! Ти си истински човек! Интересно е да живеете, когато е възможно сами да поправите пералня или нещо друго с ваша помощ. И тогава пенсията за всички разбивки не е достатъчна. И примерно изложих как можете да конфигурирате акордеона. И който се скара, вие сте гнусни гони.

 17. Граватар Юлия Джулия:

  Перална машина Indesit. Когато са включени, всички светлини мигат и не се включват.

 18. Граватар Генадий Генадий:

  Според статията: първо, не "микросхема", а управляващ модул и второ: ако варисторите изгорят в дим, колата пак ще е включена. и работи. И ако те са в повреда или в ясен теч, ще бъде глупаво да избиете машината в щита.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини