Всичко за пералните машини

Защо пералнята Indesit не се изцежда и не изцежда

Машината Indesit не изтича водаЧесто се случва миенето на пералнята Indesit изведнъж да спре, пералнята замръзва в средата на програмата и няма изтичане или въртене. Защо пералнята не източва водата и не извива Indesit, Ariston, Samsung или друга марка, няма голямо значение, но все пак има разлика. В тази статия ще говорим за повреди, които причиняват този симптом специално на пералните машини Indesit, като се фокусираме върху техническите слабости на шайбите на тази марка.

Основните причини за проблема

Без да забавяме въпроса „в дългосрочен план“, веднага започваме да обсъждаме основните причини, поради които „домашният асистент“ на марката Indesit отказва да се слее и изтръгне. Много ще зависи от състоянието на самата пералня. Ако оборудването е старо и освен това може да се появи почти всяка неизправност, е необходимо да проверим всички вътрешни елементи един по един, докато не се сблъскаме с повреда. Ако техниката е сравнително нова, препоръчваме да се съсредоточите върху най-типичните „язви“, характерни само за Индезитите.

Въпреки това, първо, проверете филтъра на пералнята за запушвания и неща, които случайно попаднат там. Дори ако редовно почиствате филтъра на вашата пералня с марка Indesit, няма гаранция, че чорапът, носната кърпа или женските бикини не са изтеглени под маншета при последното измиване.

почистване на филтри

Смачкан чорап, забит в тръбата за източване или оста във филтъра, задължително ще предотврати изтичането на вода, а ако няма изпускане, тогава завъртането няма да започне.

Във всеки случай трябва да източим водата от резервоара, което означава, че не можем да направим без усукване на филтъра. Повдигнете предната част на корпуса на пералнята, наклонете я назад и поставете ръба на плитък контейнер под корпуса, за да изтече вода в него, когато развиете филтъра. Развийте филтъра за отпадъци и източете цялата сапунена вода от резервоара. Ако филтърът се оказа чист, това не означава, че няма блокировки в машината, тогава в процеса на разглобяване на машината ще проверим и дюзите, но това ще стане по-късно. Сега трябва да определим списъка на частите, които трябва да бъдат проверени за повреди. Това са подробностите:

 • задвижващ колан;
 • помпа;
 • тахометър;
 • двигателя;
 • четки;
 • контролен модул.

Задвижващ колан

Бюджетната перална машина на марката Indesit има две основни слабости: двигателят и задвижващият механизъм. Освен това, както дизайнът, така и качеството на тези два елемента оставят много да се желае. Според статистиката, още през първата година на експлоатация всеки четиринадесети автомобил от тази марка има проблеми или с мотор, или с задвижващ ремък, или с тахогенератор.

В нашия случай това е много важно, тъй като всеки от горните проблеми потенциално води до факта, че пералнята Indesit спира да източва вода и да изстива пране. Започваме теста с задвижващ колан.

 • Изваждаме машината до мястото, където има повече свободно място.
 • Развиваме съответните винтове и отстраняваме задната стена.
 • Огледайте вътрешността на пералнята.

проверка на задвижващия колан

Очите ни разкриха вътрешните детайли на пералнята, а именно: голяма и малка шайба, задвижващ колан, опънат между шайбите, задната стена на резервоара, централния болт на голямата шайба, двигателя, нагревателен елемент, дренажна тръба. Ще се интересуваме преди всичко от задвижващия колан. Поемаме голямата шайба с две ръце и започваме да я въртим в една или друга посока.

Шкивата трябва да се върти с известно усилие, докато коланът трябва да бъде опънат както трябва. Ако коланът се огъва или измества при завъртане на макарата, той трябва да бъде сменен. Някои майстори, опитвайки се да затегнат отслабения колан за перална машина Indesit, разхлабват и след това затягат опорите на двигателя, като по този начин изместват шайбата си с няколко милиметра. В резултат на това проблемът е решен и машината работи 1-1,5 месеца, след което проблемът се повтаря отново.Ако искате машината да работи сравнително дълго време, сменете колана. Как да направите това, прочетете статията Как да поставите колан на пералня?

Разхлабеният колан не позволява на двигателя да накара барабана да се върти с висока скорост. От това възниква системна грешка, която води до обесване на пералнята.

Изпускателна помпа

Някои агрегати на пералнята Indesit не са много надеждни и ефективни. По-специално, нейната помпа има много ограничен ресурс на работа, особено това твърдение е приложимо за шайби, събрани в Русия. Само преди няколко дни нашите майстори бяха изправени пред доста интересен случай. Пералнята Indesit работи 3 години без прекъсване, след което спря да се източва и изцежда. Майсторът провери помпата и, като се увери, че електродвигателят се е повредил, я замени.

Новата помпа обаче също започна да работи с товар над нормата около 2 пъти, което неминуемо ще доведе до нейната повреда в бъдеще. В резултат се оказа, че основната причина за много ограничения експлоатационен живот на помпата е твърде дългият маркуч за източване. Факт е, че колкото по-дълго е маркучът за източване, толкова по-голямо е натоварването на дренажната помпа, която е принудена да прокара през нея по-голям обем вода. И ако маркучът също е свързан неправилно, тогава натоварването на помпата може да се увеличи не само 2 пъти, 3 пъти.

подмяна на помпата

В описания от нас случай, когато собствениците свързваха пералнята, тя беше далеч от канализационната тръба. Трябваше да положа дренажен маркуч с обща дължина почти 8 метра. Нямаше друг начин да свържете пералнята. Това е много, като се има предвид, че помпата е проектирана за маркуч с дължина не повече от 3 метра. Като цяло има 2 варианта, или да смените помпата по-често, или да поставите колата по-близо до канализационната тръба, да решите, както се казва, на собствениците.

Как да проверите изпускателната помпа в пералнята Indesit и след това, ако е необходимо, го заменете, можете да научите от същата статия. Просто казваме, че това става по почти същия начин, както на пералнята на всяка друга марка и няма да се налага да се справяте с някакви неразбираеми нюанси.

Мотор, тахометър, четки

За да проверите мотора, тахометъра и четките на пералнята Indesit, трябва да се качите в пералнята през дъното. Ако обаче вече сте проверили помпата, това означава, че машината лежи в хоризонтално положение и някои от частите се отстраняват, включително дренажна помпа с накрайник. Трябва да махнем чека с сноп жици от двигателя на пералнята, развийте винтовете, които държат мотора „в лапите“ и извадете самия двигател.

издърпайте и сменете четките на двигателя

За да накарате двигателя лесно да излезе от опорите, първо го натиснете така, че да се движи малко назад, след това го издърпайте малко надолу и след това го издърпайте към вас. Всичко това се прави без излишни усилия, за да не се повреди монтажа.

След като махнем двигателя, намираме върху него малък сензор, който прилича на пръстен, изваждаме го и проверяваме съпротивлението с мултицет. Ако всичко е наред със сензора, извадете четките и визуално проверете степента на повреда. Сменете четките, ако е необходимо, и накрая проверете съпротивлението на намотката на двигателя. Ако е необходимо, можете да смените четките или тахометъра, ако има проблеми с намотката, е по-препоръчително да смените целия двигател.

Табло за управление

Indesit модул за управление на пералняКонтролният модул може също да причини проблеми с изтичането и въртенето в пералнята Indesit. Вярно е, че той се разпада, проявявайки подобни симптоми, доста рядко, но това не може да бъде изключено от списъка на потенциалните виновници. Основният проблем е, че малко хора знаят как правилно да стигнат до електронната част на пералнята, за да не повредят нищо. Наистина за любителя това е сериозна трудност, а за професионалиста - няколко дреболии.

Няма да рискуваме скъпия модул на пералнята и да се обърнем към капитана. Разбира се, майсторът ще вземе пари за работата си, но вие ще спестите време.Между другото, ако счупите контролния модул, тогава за да го замените, ще трябва да платите още повече, така че може би е по-добре да платите на професионалист, отколкото да хвърляте пари.

В заключение отбелязваме, че пералнята на марката Indesit далеч не е най-надеждната пералня, а точно обратното. Поради тази причина собствениците на тези машини трябва да се справят с различни повреди. Един от тези повреди се проявява в отказа на машината да източва вода и да изважда прането. Мога ли сам да реша проблема? Почти винаги е възможно. Как? Проверете алтернативно всички части на пералната машина, изброени в статията, и определено ще стигнете до дъното на причината.

   

9 коментара на читателя

 1. Граватар Иванович Иванович:

  Благодаря ви, другарю! Беше трудно веднага да се идентифицира по симптоми. Оказа се - четка. И машината беше странна, беше изненадваща: Изцеждаше водата със странни паузи. Да, и с необходимостта от преминаване към електрически контакт. Нямаше завъртане. По странен начин миенето с ниски скорости беше същото. Съобразно според алгоритъма ви, отидох на двигателя, звъннах го и ето го - четка!

 2. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Благодаря ти много! Машината не се източваше и не изцеждаше. Проверих филтъра, там е найлоновият пръст на съпругата. Изчистено, всичко работеше както обикновено!

 3. Граватар Олег Олег:

  Благодаря много! Също кърпичката във филтъра се запуши. И много исках да си купя нова шайба.

 4. Gravatar Anonymous аноним:

  Благодаря на всички. Измъчвах се 2 часа, докато не прочетох за чорапа, въпреки че не е женски, но ... сега всичко работи!

 5. Граватар Алекс Алексей:

  Благодаря много !!

 6. Граватар Николай Николас:

  Филтър. Всичко работеше. Благодаря ви!

 7. Граватар Лили лилия:

  Благодаря ви клас! Работи 🙂

 8. Gravatar Anonymous аноним:

  Авторът, просто невероятно благодаря на вас за информацията. Благодарение на ръководството той направи всичко, без да се страхува да го счупи. В резултат на това от помпата беше изваден гвоздей, блокиращ въртенето на работното колело. Благодаря отново!

 9. Граватар Гога Гог:

  Благодаря ви!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини