Всичко за пералните машини

Indesit перална машина дрънка, докато се върти

пералнята е шумнаВибрацията и шумът при въртене винаги съпътстват всяка автоматична перална машина с предно зареждане. Всъщност именно по време на цикъла на въртене барабанът на машината се върти с максимална скорост, което означава, че тялото на устройството в този момент е подложено на силна центробежна сила, с която трябва да се справя по пътя.

Ако пералната машина например не е инсталирана правилно или има повреда, устройството ще вибрира повече, което означава, че шумът ще бъде многократно по-силен. Става дума за причините за шума от пералнята Indesit по време на цикъла на въртене и проблемите, които причиняват този шум, ще говорим в тази статия.

Или може би няма причина за безпокойство?

Подозрителните граждани често се обръщат към сервизни центрове и се борят да кажат на майсторите как техните перални машини са чудовищно шумни, те казват, че не могат да работят толкова непоносимо шумно, вероятно има повреда. Господарят пристига на мястото, прави пробен старт на пералнята, уверява се, че всичко работи добре, няма счупвания и шумът е в приемливи граници, взема пари за разговора и си тръгва.

ниво на шум

В този случай е необходимо да се разбере, че прагът на чувствителност към шума е индивидуален за всеки, някой отрицателно реагира на шум над 70 dB, а някой обикновено толерира шум над 130 dB. Преди да изтичате до сервизния център, уверете се, че моделът ви на перална машина Indesit наистина по някаква причина работи по-силно от обикновено. За да направите това в нашата епоха не е трудно. Продължете както следва:

 • вземете инструкциите, приложени към вашата пералня Indesit;
 • намерете в инструкциите нивото на шума в dB, което шайбата трябва да излъчва по време на въртене;

Производителят трябва да предостави информация за максималния шум, който прави пералнята, но ако нямате инструкции, можете да видите нивото на шума на модела на вашата пералня в Интернет.

 • изтеглете и инсталирайте всяка безплатна програма за измерване на ниво на звука за вашия смартфон (например използвахме помощната програма Sound Meter);
 • конфигурирайте помощната програма според инструкциите, приложени към нея, и измерете шума от пералнята Indesit по време на цикъла на въртене.

След това продължете в зависимост от резултатите от измерванията. Ако стойността на dB, предоставена от помощната програма (+ - 5-7 dB), приблизително съответства на показателя, посочен в инструкциите, тогава този шум е нормален за този модел и не можете да правите нищо за него, освен ако не смените пералнята. Ако индикаторите варират значително и има излишък от шум от декларираното с 15, 20 или дори 40 dB, трябва да потърсите причината - това определено не е нормално.

Дори ако нивото на шума по време на цикъла на въртене е много по-високо от това, заявено от производителя, не бързайте да се свържете с майстора или да се качите в тялото на пералнята. Гледайте как се държи машината, когато скоростта на въртене на барабана достигне своя максимум и, разбира се, обърнете внимание на това колко пране сте сложили в барабана и как го правите. Възможно е причината за проблемите да не е в колата, а в банална грешка на потребителя или неправилна инсталация. Бих искал да поговорим за инсталацията малко повече.

Дефекти при инсталиране

За да може пералнята да работи добре и да не издава твърде много шум, е необходимо внимателно да обмисли проблемите с нейната инсталация. Много потребители пренебрегват правилата за инсталиране, смятайки за непрактично да отделят време за изучаването им. В резултат на това нашите господари, отивайки в апартамента на своите клиенти, хващат главите им, когато видят перални машини, инсталирани под ъгъл от 10 градуса, или още по-лошо виждат шайби, в които собствениците забравят да свалят транспортните болтове и да ги използват, сякаш нищо това се случи.

Не забравяйте! Нарушаването на правилата за монтаж на пералнята Indesit води до отмяна на гаранцията на производителя за ремонт. А фактът, че след подобна инсталация автомобилът скоро ще трябва да бъде ремонтиран, не се съмняваме.

премахнете болтовете за доставкаПреди да поставите някъде автоматична пералня на марката Indesit, трябва да се уверите, че под нея има възможно най-здрава основа. Идеалният вариант е бетонен под, но ако няма начин да направите бетонен пиедестал, укрепете поне дървения под, за да не залита и да се огъва, дори когато започнете да скачате върху него. Ако подът може да издържи на скачащ възрастен мъж, това означава, че той може да издържи работеща пералня.

Укрепвайки пода, можете да започнете монтаж, но не разделяйте с нивото на конструкцията. Ако пералнята Indesit или която и да е друга инсталирана с най-малкото отклонение, това ще се отрази на нейната работа. Не забравяйте да извадите транспортните болтове, които са завинтени в специалните отвори, разположени на гърба на пералнята.

Пералнята дори е поставена на стария дъски, основното е предварително да я укрепите правилно и всичко ще бъде наред.

монтаж на пералня по ниво

Ако инсталирате пералнята под плота, в мивката или друга мебел, не забравяйте, че между стените на мебелите трябва да има празнина от 1 см. Препоръчително е пералната машина да не влиза в контакт с нея изобщо. мебели, така че вибрацията да не се предава на него и да няма пагубен ефект.

Това са само някои препоръки относно правилното инсталиране на пералнята, ако се нуждаете от повече подробности, прочетете публикацията Монтаж и свързване на пералнята, От тази статия ще намерите много полезна информация.

Чужд предмет или фабричен дефект

Ако пералнята Indesit е много шумна от момента на покупката, трябва да слушате много внимателно естеството на звука. Ако шумът се измерва, той просто надвишава нивото, обявено от производителя, това не е толкова лошо, въпреки че дори и в този случай можете да поискате гаранционен ремонт или подмяна на оборудване с подобно. Но ако шумът е неравномерен, през тътен и трясък се чува метален клак, трябва незабавно да спрете измиването, да източите водата и да се обадите на господаря вкъщи. При такива условия е невъзможно да се измие.

Не се опитвайте да се качите в тялото на новата перална машина Indesit, която е под гаранция. Осигурете възможност да разберете причините за шума по време на завъртането на главния сервизен център. Най-вероятно това е фабричен дефект, може би дефектни лагери или някои други движещи се части са инсталирани на вашата машина. Във всеки случай специалист, който е длъжен да направи това, ще разбере.

Може да се случи старата ви пералня Indesit да работи, да работи добре и след това изведнъж да започне да клати и да вдига много шум по време на въртящия се цикъл. В този случай не е задължително да се справите с неизправност, напълно е възможно доста голям чужд предмет просто да е попаднал в резервоара. Не винаги е възможно да се определи това по звук, като не сте опитен майстор, но има някои характерни признаци, показващи това. Нека ги посочим.чужди предмети влизат в пералнята

 1. Наред с шума и клакането може да се разграничи характерното заклинване на барабана по време на цикъла на въртене.
 2. Чужд обект, докато машината работи с висока скорост, ще виси в резервоара, ако слушате, може да се различи.
 3. Можете да светите фенерче в малките дупки, които са в барабана и да опитате да видите какво е на дъното на резервоара. Можете също така да натиснете ръба на маншета и да погледнете с фенерче в пролуката между резервоара и барабана.

Много е трудно да видите нещо през процеп или перфорирани стени на барабана, но можете да опитате, понякога това работи.

Представете си, че сте виждали, чували или просто си спомняте какъв чужд предмет може да е изчезнал в червата на резервоара на пералня. Какво да правим в този случай?

 • Отстранете задната стена на "домашния помощник".
 • Свалете задвижващия ремък.
 • Снимаме на смартфон местоположението на проводниците върху нагревателния елемент, който се намира в дъното на резервоара.
 • Извадете проводниците, развийте гайката, разположена между контактите на нагревателя, издърпайте нагревателя.
 • Поставете ръката си в дупката, която се е образувала след отстраняването на PETN, и ние изгребваме цялата мръсотия заедно с чужд предмет от дъното на резервоара.
 • Поставяме нагревателя и другите части на място, сглобяваме и монтираме пералнята.

Възможни повреди

В пералнята Indesit, когато се върти, барабанът дрънка и тялото вибрира, може би това е сериозна неизправност. Най-често външен шум в пералнята Indesit се появява по време на цикъл на въртене по време на повреда в лагера. Доста неприятна ситуация, която крие скъпи ремонти, въпреки че, разбира се, можете сами да замените тази част. Не е лесно, но ако прочетете нашата публикация Как да смените лагера в перална машина Indesit, можете доста да го направите.

лагерът се счупи в колата

Шумът може да бъде причинен и от деформирана шайба или кръст, въпреки че при такива повреди силен, неприятен звук ще се забележи по време на измиване. Като цяло, от звука в такава ситуация е много трудно да се определи нещо, трябва да отворите случая и да погледнете всъщност, и е по-добре, ако професионалист го направи.

В заключение отбелязваме, че пералнята с марката Indesit може силно да гърми и да издава други силни, неестествени звуци по различни причини. Това може да бъде банално претоварване, неуравновесен барабан или сериозна повреда, във всеки случай е по-добре да го разберете веднага, без да бързате обратно, и тогава, може би, вашият „домашен помощник“ ще работи дълго време. Успех

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Дан Дан:

  Благодаря ви, пътуването обхвана лагера.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини