Всичко за пералните машини

Сравнение на техническите характеристики на пералните машини

спецификации на пералната машинаПроучването на техническите характеристики на избраната пералня е един от най-важните, в същото време и един от най-трудните етапи, предхождащ закупуването на „идеалния домашен помощник“. Пренебрегването на сравнението на техническите характеристики на различни перални машини означава в крайна сметка да придобиете технически изостанал модел или обратното - модел, пълен с ненужни рекламирани функции и струващ „космически“ пари. Като част от статията ще направим сравнение и преглед на различни модели автомобили и техническите им характеристики, за да ви насочим и насочим по пътя към правилния избор.

Основни характеристики - функции

Какво включват основните характеристики на съвременните автоматични перални машини?

 1. Тип на изтегляне.
 2. Класове за пране и въртене.
 3. Максимално натоварване и скорост на въртене на барабана.
 4. Обем, диаметър и ъгъл на отваряне на люка.
 5. Програми за пране.
 6. Консумирана мощност.
 7. Показва информация на потребителя.
 8. Размери и тегло
 9. Защита и сигурност.

Преглед на основните характеристики на автоматичните перални машини е по-разумно да се започне с вида на товара. До преди 5-7 години хората не се колебаеха да купуват машини само с хоризонтално натоварване, тъй като се смяташе, че вертикалното натоварване е много от старите съветски полуавтоматични машини. В момента делът на закупените автомати с хоризонтално натоварване все още е няколко пъти по-голям, но въпреки това постепенно автоматичните вертикални линии започват да завладяват пазара.

Обърнете внимание! 90% от всички автоматични перални машини, закупени в света, имат хоризонтално натоварване.

вид зареждане на машинатаТака машините с хоризонтално натоварване имат люк на предната стена, в която се зарежда прането, барабанът на такива машини също е разположен хоризонтално. За машини с вертикално зареждане люкът за пране на пране е разположен отгоре, както и контролния панел. Някои машини с вертикално натоварване изобщо нямат барабан, такива машини се наричат ​​активатор.

Основните характеристики на пералните машини включват класове за пране и въртене. Има 7 класа пране и предене. Всеки клас има специфична характеристика, която се кодира от буква на латиница, декодирането е представено в таблицата по-долу.клас за въртене и миене

Повечето от най-добрите съвременни перални имат клас на пране най-малко B, а клас на въртене - най-малко C.

Една от най-важните основни характеристики е максималното натоварване и скоростта на въртене на барабана на пералнята. В момента домакинските автомати са с най-разнообразен товар от 2,5 до 18 кг. Но има проблем, колкото по-голям е товарът, толкова по-голям е обемът на барабана и следователно, колкото по-големи са размерите на пералнята. От тук можем да различим:

 • Машини с малък товар от 2,5 до 5 кг включително.
 • Машини със средно натоварване от 5,5 до 7 кг включително.
 • Машини с голям товар от 7,5 до 18 кг.

Не е чудно, че казват във всичко, което трябва да търсите „средно ниво“, автоматичните машини със средно натоварване се считат за най-стабилните, най-надеждните, в допълнение, оптималните в цената. Те са най-популярните, тъй като за средно модерно семейство от 3-4 души оптималната машина е товар от 6 кг.

Така се оказва, че колите с малък товар са по-малки, но по-малко стабилни и не можете да перете големи неща в тях, а машина с голям товар е твърде скъпа и предназначена за голямо семейство, от които не са много.

люк на барабанаВажна основна характеристика е обемът на барабана, ъгълът на отваряне и диаметърът на люка. На пръв поглед изглежда, защо се притесняваме с обема на барабана, когато вече сме изчислили максималното натоварване?

 • Максималното натоварване може да бъде надценено от производителя, а измерването на обема на барабана дава повече или по-малко пълна картина на реалното количество пране, което може да се мие наведнъж.
 • Именно по обема на барабана, а не по максималното натоварване, можете да прецените колко цяло нещата могат да се перат в пералнята.
 • Именно по обема на барабана човек може да прецени ефективността на пералнята.

В допълнение към обема на барабана е важно да се вземе предвид диаметърът на люка, колкото по-широк е, толкова по-удобно е да работите с пералнята, въпреки че това, разбира се, е въпрос на вкус. Но ъгълът на отваряне на люка е много важен, ако машината трябва да бъде вградена в мебели или поставена в тясно пространство. Можете предварително да изчислите колко удобно ще бъде да отворите люка на мястото на пералнята.

Основата на основните технически характеристики е правилно съставена от списъка на програмите за пране, който е заложен в конкретен модел на пералнята. Съвременните автомати трябва да имат в своя арсенал следните основни програми:

 1. Бързо измиване - тази програма може да има различно име, но същността е една и съща - да измиете качествено дрехите в най-кратки срокове (от 20 минути).
 2. Памук - може да има опции, като "бърз памук", смесено бельо и други подобни.
 3. Синтетика - предназначена за пране на синтетични тъкани, в името може да има опции.
 4. Ръчно измиване - механична имитация на ръчно пране.
 5. Деликатно измиване - предназначено за изпиране на нежни, деликатни тъкани, може да има вариации в името.
 6. Обемни неща - предназначени за пране на връхни дрехи, одеяла, възглавници и други неща, може да се нарече по различен начин.
 7. Интензивно измиване - предназначено за интензивно излагане на бельо с цел премахване на силно замърсяване.
 8. Кипване - целта е същата, докато измиването става при температура 90-95 0S.

Всъщност това са всички програми, които огромната част от хората използват постоянно, останалите остават неизползвани, въпреки че производителите се надпреварват да разработват нови програми, само за да предложат повече и да надминат конкурентите в този компонент. По отношение на такива характеристики като консумация на енергия, можем да кажем със сигурност - модерна машина без сушене не трябва да има енергиен клас под "B" и със сушене не по-ниско от "D".енергиен клас

Визуализацията на изпълнението на програми за пране за потребителя също е от голямо значение, макар че от практическа гледна точка е напълно маловажна. Машина, която изобщо няма дисплей, може да мие точно като машина с сензорен панел и голям дисплей. Но за да платите за „чудото на технологиите“, ще трябва приблизително ¼ повече.

Обърнете внимание! Пералня, пълна с електроника, е не само скъпа, но и по-малко издръжлива поради сложността. Дали трябва да купите такъв автомобил зависи от вас.

Размерите и теглото на пералнята трябва да се вземат предвид, ако домашният помощник трябва да бъде поставен в тясно пространство или вграден в мебели. В този случай всеки сантиметър е важен, така че тези основни технически параметри излизат на преден план. Средните размери на пералните машини са 80x60x40, но има модели с размери 90x65x55, 95x75x60 или 70x50x35. Когато избирате размери, едно нещо, което трябва да запомните е, че компактен автомобил не означава добра кола!

пералняПоследната важна основна характеристика трябва да се счита за безопасността на пералнята. Съвременните модели имат защита:

 • от намесата на деца;
 • защита от течове;
 • защита срещу прекомерно разпенване;
 • от претоварвания на електрическа мрежа и други.

Според нас колкото по-голям е този комплект в избрания от вас модел на машината, толкова по-добре не бива да пестите от безопасност.

Допълнителни функции - отличителни характеристики

Съвременните автоматични перални машини имат огромен брой допълнителни функции.За да изброите всичко няма смисъл, има твърде много от тях, така че нека обърнем внимание на наистина достойните характеристики, които са изразени в списъка с конкретни допълнителни функции.Перална машина Siemens WD15H541OE

 1. Предварително автоматично претегляне на бельо. Тази функция ви позволява да определите точното тегло на прането, преди да стартирате програмата за пране. Какво дава? Това позволява на бордовия компютър на пералнята да изчисли точното количество вода и прах за определено количество пране, а това от своя страна спестява вода, електричество и прах.
 2. Забавяне на старта на програмата за измиване. Тази функция ви позволява да миете в определено време, когато потребителят се нуждае от това.
 3. Добавяне на пране по време на пране. Тази функция ви позволява да спрете процеса на пране в средата и да добавите забравено преди това пране. Това е много по-добре от започване на повторно измиване и спестява вода, прах и енергия.
 4. Лесно гладене. Тази функция включва такова третиране на прането след измиване, че то става меко и има минимален брой гънки и бръчки. Да се ​​глади такова бельо наистина е много лесно, не са необходими допълнителни усилия.
 5. Сушене. Някои съвременни автомати са оборудвани с допълнителни нагревателни елементи, което позволява не само измиване, изплакване и навиване на прането, но и изсушаване директно в барабана.

Някои читатели могат да попитат защо не считаме такива допълнителни функции на перални машини като размита логика или еко балон, защото те са известни на всички и дават толкова много предимства при пране на дрехи. Наистина рекламите "крещят" за магическите свойства на модерните перални машини с функциите на размита логика, еко балон и други подобни. Като например, те перат дрехите много по-добре благодарение на различни технически „безделници“.

Всъщност експертите са много скептични към подобни технически иновации. Реални тестове, които проверяваха работата на такива машини, така да се каже на място, а не като част от промоциите, показаха, че те мият добре, но не по-добре от обикновена добра автоматична пералня. Веднага възниква въпросът дали е необходимо да се доплаща за новомодно измиване на балончета, ако това наистина не дава никакви предимства - само потребителите могат да дадат отговор.

Преглед на популярните модели перални машини

Описанието и подробният анализ на техническите характеристики на автоматичните перални машини ни дава възможност да направим рейтинг на най-добрите перални машини и да направим кратко сравнение. Няма да се ограничаваме само с марка, модел или каквито и да било наименования на марката, за да не създаваме впечатление, че при подготовката на ревю ние се занимаваме с рекламата на конкретни перални машини. Ние не преследваме подобни цели, а напротив, опитваме се да бъдем максимално обективни.

След претегляне на всички основни технически показатели, първото място в нашата класация беше дадено от независими експерти на автоматична пералня с хоризонтално зареждане Siemens WD15H541OE. За по-голяма яснота представяме характеристиките му под формата на таблица.перална машина siemens

Както можете да видите, тази кола има всичко необходимо и нищо повече. Прикачете тук безупречно немско качество и ще получите висококачествена пералня, която перфектно ще измие нещата ви в продължение на много години, може и десетилетия. Вярно е, че подобна техника има един голям минус - цената. Безупречните спецификации са скъпи, но какво да направите, трябва да платите за всичко.

На второ място в нашата класация е хоризонталната автоматична пералня LG F12U2HDM1N. Представяме на вашето внимание техническите му характеристики.пералня lg

Много приличен модел на пералня от известен производител, той също има всичко необходимо, но нашите експерти го свалиха и го поставиха само на второ място, защото.

 • При наличие на сушене има само интензивна програма за сушене, която всъщност е подходяща само за груби тъкани; за по-деликатните тъкани сушенето не може да се използва.
 • Тази марка принадлежи към скъпите модели автомобили, обаче има изненадващо малко защитни функции, няма дори защита срещу течове, което е явен минус.
 • Качеството на материалите, от които е изработена кутията, оставя много да се желае, тъй като вътрешните части са много висококачествени.

На трето място в класацията ни беше автоматична пералня с хоризонтално зареждане от Италия, Electrolux EWW1686HDW. Ето неговите спецификации.пералня Electrolux

Пералнята като цяло е много добра, но експертите я поставят на трето място в класацията по следните причини.

 1. Доста ниско качество на пералнята. Това се отнася както за външни, така и за вътрешни елементи.
 2. Производителят твърдеше неверни спецификации по отношение на максималното натоварване на бельото при включен режим на сушене. Изтеглете заявените 7 кг, в действителност не повече от 4 кг.
 3. Освен това машината има много ограничен брой програми за сушене. Всъщност само една програма е интензивно сушене, което не е много добро.

Съвети за купувача

В заключение бих искал да дам някои съвети на купувачите, които се стремят да изберат много добра пералня от техническа гледна точка. Пералня, която би служила „вярно” в продължение на много години на цялото семейство. Това са съветите.

Обърнете внимание! Един добър преглед от експерти може да отговори на въпроса кой модел перални машини на конкретен производител е по-малко шумен, проучете информацията по темата.

 • Когато избирате пералня, не се опитвайте да купувате модел по-скъп. Цената далеч не винаги е знак за добра технология.
 • Когато избирате вградена техника, обърнете специално внимание на нейните размери.
 • Машината, която сте избрали, трябва да бъде повече или по-малко икономична, затова обърнете внимание на класа на консумацията на енергия, консумацията на вода и наличието на възможности за спестяване на прах.
 • Ако решите да дадете предпочитание на конкретен модел автоматични перални, проучете рецензията от авторитетни автори, които посочват пълното й съдържание, включително сравнителни характеристики и описание.
 • Обърнете внимание на нивото на шума на конкретен модел перални машини, въпреки че тази характеристика рядко е обозначена достоверно от производителя.

Вземете безопасна пералня. Тя трябва да има най-малко защита от деца, брава на люка и защита срещу течове.

 

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Даниел Даниел:

  За техническите спецификации е важно машината да консумира малко вода. Моят Indesit прави това. Потърсих специално икономична шайба.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини