Всичко за пералните машини

Характеристики на прахове за пране

Характеристики на прахове за пранеАко изберете почистващ препарат за пране по опаковка или цена, е малко вероятно да получите идеално чисти неща. Напротив, можете да обезцветете нова блуза или да не премахнете мазно петно. За да постигнете оптимален резултат, е необходимо внимателно да проучите състава и техническите характеристики на прахообразните прахове, преди да купите. Опитните домакини дори ви съветват незабавно да закупите няколко марки и да редувате в зависимост от замърсяването и вида на тъканта. Нашият подробен преглед ще ви помогне да не се объркате в изобилието от марки и производители.

Общи свойства

Намирането на прах в магазин не е трудно: той винаги се намира в отдела за домакински химикали. Стандартната форма е суха синтетична смес, състояща се от повърхностно активни вещества, избелватели, багрила, парфюми, солен баласт, ензими и специални вещества, предназначени да „свързват“ йони на калций и магнезий в чешмяна вода. Има по-естествени варианти, базирани на бебешки сапун и сода, в които няма дразнещи фосфати, повърхностно активни вещества и избелващи компоненти.

Съставът на праха определя способността му да измива и избелва. За тази „белина“, която може да бъде:

 • Оптичен. Често се добавя към евтини прахове, но не трябва да очаквате специален ефект от него. Действието има временен характер, тъй като не избелва нещата, но поради луминисцентни вещества се установява върху тъканта и я кара да „свети“ под слънчевите лъчи.
 • Кислород. Говорим за химични компоненти - перборат или натриев перкарбонат, които могат да проникнат в структурата на материала и да се борят със замърсяването отвътре. Петното се окислява, тъй като под въздействието на кислородсъдържащи вещества се разрушават вътремолекулни връзки, обезцветяват се влакна и се отстраняват чужди тела. Има само едно „но“: ако TAED активаторът не присъства в състава на праха, тогава за перфектно избелване е необходимо да се нагрее миещата вода до 70-90 градуса.

Киселинните избелвания могат да бъдат подобрени от други компоненти, анионни повърхностноактивни вещества и фосфати, благодарение на които те по-ефективно премахват замърсяванията и напълно дезинфекцират бельото.

Струва си да се обърне внимание на наличието в състава на праха от вещества, които потискат разпенването, както и добавянето на специални омекотители за вода към сместа. Благодарение на тях може да се избегне мащаба и да се постигне пълно изплакване и бързо разтваряне. Не по-малко важна е биоразградимостта на опаковката и почистващия препарат, което е посочено и на етикета на стоките.кислородна белина

За мнозина е от основно значение, че почистващият препарат оставя приятна миризма върху чистото бельо. След това трябва да потърсите аромат в състава, въпреки че най-често производителите отчитат „доброто“ на продукта в името, като го наричат ​​съответно, например „Лавандула“, „Чайна роза“ или „Морска свежест“. В противен случай измитите предмети ще миришат на сапун.

Но докато е невъзможно да се намери продукт с идеален състав: естествените смеси не измиват сложни и стари петна, а агресивните компоненти могат да се утаят върху дрехите и да причинят алергии. Най-добрият начин би бил да закупите няколко продукта, подходящи за конкретни неща и различни видове петна. И колкото по-голяма е домашната гама „многофункционални“ прахове, толкова по-чисти ще бъдат дрехите. Така че, препоръчително е да имате белина, пакет за бяло, цветно и детско бельо.

Класификация на детергентите

За удобство на потребителите, производителите незабавно разделят своите продукти на видове, предназначени за пране на ръце или автоматично, синтетично или деликатно, бяло или цветно, бебешки дрехи или работно облекло. Познавайки основните типове, можете бързо да изберете правилния инструмент и да не сбъркате с крайния резултат. На първо място, праховете се разделят в зависимост от вида плат.Така че можете да намерите формулировки, специално подбрани за:

 • Вълна и коприна. Това включва и други деликатни, меки и тънки материали, които са подходящи само за висококачествени смеси от първични алкил сулфати, натриев сулфат и с минимално съдържание на алкилоламиди. Понякога бикарбонатите могат да се появят в състава, създавайки леко алкална среда за ефективност при температури до 30 градуса.прах за пране на вълна и коприна
 • Смесени тъкани. Това са така наречените универсални продукти, състоящи се от алкил сулфати, алкидарил сулфонати със задължителното присъствие на оптични избелители. Много зависи от степента на нагряване на водата: за нежно почистване на деликатните материали е необходимо да се предотврати нагряване над 45 градуса, а синтетиката, памукът и бельото могат да бъдат отстранени само чрез варене.
 • Памук и лен. Тези продукти се отличават с добавянето на сода, която създава силна алкална среда.

Категорично е забранено използването на композиции, предназначени за памук и лен за пране на вълнени предмети, тъй като кератинът ще бъде унищожен с повишена алкалност, купчината ще избледнее и тъканта ще загуби тегло.

 • Плътни и груби текстури (като работно облекло). Този вид дрехи могат да се перат само с агресивни повърхностно активни вещества и фосфати.

В зависимост от свойствата на почистващите препарати, те също се разделят според предназначението. Така че, някои състави са предназначени за накисване, други за измиване на силно замърсени предмети или избелване. Има и прахове за дезинфекция, придаващи на материала устойчивост на гънки и антистатичност.

Продуктите за пране варират в начина, по който се използват. Универсалните смеси могат да се използват както в машината, така и в машините от типа на активатора, и за миене на ръце, и в индустриален мащаб. Специалните, напротив, са предназначени само за едно от споменатите звена. Някои прахове се отличават с допълнителни функции. Те могат:

 • имат сложен ефект;
 • белина;
 • за дезинфекция;
 • нюанс в синьо;
 • вземете статистическа електроенергия;
 • омекотява прането, за да улесни допълнително гладене.

По правило опаковката му ясно говори за всички характеристики на праха. Производителите на надписи отчитат обхвата на инструмента и възможните допълнения, Понякога се използват специални обозначения, например смесите за машинно пране имат схематично представяне на автоматична машина върху кутия или пакет.

Познавайки сравнителните характеристики на праха и декодирането на всички етикети, отпечатани на опаковката, можете бързо да изберете правилния инструмент, без да плащате или разваляте прането. Основното нещо е да не пренебрегвате състава и препоръките на производителя.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини