Всичко за пералните машини

Защо пералната машина бръмчи при източване на вода?

машина бръмчи при източване на водаВсяка перална машина издава шум по време на работа, дори нова машина е инсталирана в съответствие с всички правила и няма производствен дефект. Определено ниво на шума е допустимо според законите на физиката. Машината обаче може да издава напълно неразбираеми и силни звуци, които не са характерни за нормалната работа. По време на приема на вода, по време на измиване, изплакване или въртене може да се появи шум, дрънкане, чукане, шум. Но в тази статия ще се опитаме да отговорим подробно на конкретен въпрос, защо машината бръмчи, докато източва вода?

Причини за бръмчането

Има няколко причини, поради които шумът в пералнята бръмчи и се появява по време на работа. Повечето от тях се появяват както по време на измиване, така и по време на изцеждане или предене. Какво може да причини шум или шум при източване? Преди водата да започне да се оттича, стартира се помпата за източване, така че основната причина за външния шум е да се намери в нея. Експертите казват, че може да се появи шум и пукнатина поради:

 • блокиране на изпускателната помпа;
 • повреда на изпускателната помпа;
 • запушен дренажен маркуч и дюзи;
 • запушен дренажен филтър.

Обърнете внимание! Бръмченето, което някои наричат ​​ръмжене, в повечето случаи се появява след изплакване, преди да се върти, но се случва, че машината започва да бръмчи след цикъла на измиване при източване на отпадните води.

Намиране и отстраняване на проблеми

Намирането и „излекуването“ на причината за подобна повреда изобщо не е трудно. Как да го направите правилно и откъде да започнете? Струва си да започнете с факта, че най-лесният начин да се отворят, извадят или развият. В нашия случай трябва да започнете с проверка на филтъра за източване.

Изпускателният филтър в повечето перални машини е разположен в долния десен ъгъл под предния панел на корпуса или зад специална врата. Вратата се отваря лесно и за да премахнете панела, можете да използвате плоска отвертка. Трябва да го поставите в слота и внимателно да извадите панела, за да отворите ключалките. След това, процедирайте по следния начин:пералнята бръмчи при източване

 1. Взимаме плътен парцал и го поставяме до машината, така че изтечената вода от филтъра да не се разпространява по пода.
 2. Внимателно, срещу ръцете на часовника, развийте капака.
 3. Изваждаме филтъра и го измиваме под течаща вода, възможно е с почистващ препарат.
 4. Проверяваме отвора на филтъра за наличие на чужди предмети, блестящ фенер, отстраняваме всички отпадъци, избърсваме с кърпа.
 5. Поставяме филтъра на място и плътно усукваме, без прекомерно усилие, за да не нарушаваме конеца.
 6. Стартираме машината в тестов режим, проверяваме дали бръмченето е елиминирано.

Важно! При силно замърсяване филтърът може да не се развие, тогава ще трябва да го извадите с помпата отвътре.

Ако филтърът се оказа практически чист, продължаваме да проверяваме следните компоненти. А именно, маркуча за изпускане и помпата. За да ги инспектирате, трябва да разглобите пералнята. Различните модели автомобили стигат до помпата по различни начини:

 • от дъното на машината можете да премахнете изпускателната помпа в колите Virpul, Ariston, Samsung, Kandy, Ardo, Indesit, LG. Долният капак отсъства в тях или може да бъде лесно отстранен;
 • от предната страна на помпата се отстранява в машините Bosch, Siemens и AEG;
 • отзад можете да стигнете до помпата в автомобилите Zanussi и Electrolux.

По принцип процесът не е сложен, ако има подробна инструкция. Предлагаме такива инструкции със снимки в статията на почистване на дренажната помпа, Ако разбирате почистването на помпата и можете сами да почистите работното колело от отломките, тогава замяната на помпата с нова изобщо няма да бъде трудна. В противен случай само майсторът ще помогне.

кабел за почистване на дюзиОстава да се изследва, маркучът за източване и дюзите, идващи от помпата, защото те също могат да се запушат или да се счупят. Когато машината е разглобена и се получи достъп до помпата, трябва да изключите скобата, която осигурява помпата и маркуча за източване. Вторият край на дренажния маркуч също е изключен от разклоняването на канализационната тръба.Отстраненият от машината маркуч трябва да се измие и почисти от утаени отпадъци и сапун.

За да направите това, имате нужда от специален кабел Kevlar, в края на който има руф. Диаметърът на кабела не трябва да бъде повече от 10 мм. Освен това избираме неметален кабел, тъй като е възможно да се повреди тръбата. Сега правим това:

 1. вземете този кабел и го поставете в маркуча за източване,
 2. опънете го в посока напред и назад няколко пъти.
 3. след това изплакнете маркуча под течаща вода;
 4. монтирайте маркуча на място;
 5. събираме пералня;
 6. стартираме машината в тестов режим, можете да добавите инструменти за почистване на машината, например, лимонена киселина или Frisch активен.

Ако маркучът е повреден, той трябва да бъде заменен с нов. Купете маркуч, подобен на стария, не пестете от неговото качество.

Превантивни мерки

За да предотвратите появата на външни звуци, което означава да удължите живота на отделните компоненти и машината като цяло, следните правила за работа ще ви помогнат:

 • редовни грижи за пералнята;
 • използвайте омекотители за вода;
 • почистете машината от мащаб;
 • почиствайте филтъра за източване на машината възможно най-често;
 • проверете джобовете на дрехите, преди да го поставите в барабана, защото в тях могат да лежат малки предмети, които впоследствие запушват филтъра и помпата.

Така че, за да се премахнат причините за шум, напукване или шум в пералнята при източване, е напълно възможно самостоятелно. Надяваме се да разберете защо една машина може да бръмчи чрез източване на вода. В допълнение към описаните стъпки гледайте видео за това как да смените изпускателната помпа.

   

12 коментара на читателя

 1. Витамин Граватар витамин:

  Благодаря ви!

 2. Граватар Галина Галина:

  Благодаря ви

 3. Граватар Игор Игор:

  Благодаря, източващият филтър беше запушен! Сега ще го почистим от изметът.

 4. Граватар Евгений Юджийн:

  Браво!

 5. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря ви за безплатния съвет.

 6. Граватар Лариса Лариса:

  SMA Electrolux. Водата се оттича, но в един момент спира. И чувате, че помпата е шумна ... и това е всичко. Грешка EF0. Проверил изцеждащия филтър, измил, работното колело да се върти, но резки. Когато е свързан към мрежата, SMA бръмчи и издава звук, сякаш се вкопчва в нещо. Какво да правя Ще съм благодарен за съвета.

 7. Граватар Светлана Светлана:

  Благодаря, много полезна информация, всичко е ясно написано.

 8. Граватар Степан Степан:

  Благодаря за информацията! Всички подредени по рафтове!

 9. Граватар Александър Александър:

  Благодаря ви!

 10. Граватар Евгений Юджийн:

  При миене помпата за източване е много шумна. Демонтирах филтъра, извади от него торба, дреболия и всякакъв боклук. Събрах всичко обратно, но помпата все още е шумна. Какво може да бъде?

 11. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря ви! Ще се опитаме. Обясниха всичко много добре.

 12. Граватар Кирил Кирил:

  Благодаря беше полезно.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини