Всичко за пералните машини

Как да проверите дали пералнята загрява водата?

Пералната машина загрява ли водатаНагревателят в пералнята е отговорен за отоплението, без което понякога не можете да премахнете сложни петна и да не започнете деликатно измиване. Ако има подозрение за неработещ нагревател, няма нужда да се опитвате да пъхнете ръката си в барабана по време на цикъла. Има по-безопасни и по-реалистични начини да разберете дали пералнята загрява водата. По-долу разглеждаме какво е необходимо за най-простия тест и кога трябва спешно да задействате аларма.

Загрява или не затопля: методи за определяне

Нагревателят на пералнята се проверява за работоспособност по няколко начина. В същото време няма нужда да отваряте кутията и да търсите много инструменти - за процедурата са достатъчни таймер и свободна ръка. Най-лесният начин за тестване на нагревателя е следният:

 • заредете малко пране в барабана, за да не го изпразвате;
 • изберете режим "Памук" или друга програма с предварително зададена температура от 60-90 градуса;
 • натиснете бутона "Старт";
 • изчакайте 15-20 минути;
 • поставете дланта си върху стъклото на вратата на люка.

Съвременните автомобили могат самостоятелно да диагностицират системата за повреди и да покажат съответната грешка (например H1, H2, NOT, HC, E5, E6).

Ако ръката се чувства топла, тогава нагревателят е загрял водата. Но ледената врата не винаги показва проблеми с нагревателя. Вероятно е времето да е изчислено неправилно, машината вече е преминала в режим на изплакване и взема студена вода от водоснабдяването, По-добре е да повторите теста и да имате време да поставите ръката си на етапа на измиване. Има и други методи за тестване на нагревателя.усетете стъклото на вратата на люка

 1. Почувствайте горния капак на тялото, който също се загрява значително след 15-20 минути след измиване на 60 градуса. Подходящ както за челни, така и за вертикални машини. В най-новите автомобили това е особено важно, тъй като първият метод не работи поради липсващата стъклена врата.
 2. Докосвайте маркуча за източване, докато изпускате отпадни води. Тук ще трябва да изчакате и да изчакате, за да определите точно момента на сливането. Тогава остава само да вземете маркуча в ръка и да почувствате дали стените му са горещи. Има по-показателна алтернатива: разхлабете скобата на тръбата за източване, източете водата във ваната или мивката и измерете нейната температура.
 3. Обърнете внимание на електрическата четка. 7-10 минути след началото на цикъла, шайбата ще започне интензивно да изразходва енергия поради включването в работата на нагревателя, както е указано от мигащата светлина на брояча. Основното нещо е да изключите всички други домакински електрически уреди по време на теста, за да премахнете „смущения“.

Нито един от горните методи не гарантира 100% резултат. В идеалния случай експериментът трябва да се повтори поне 3 пъти. Често нагревателният елемент „задръства” поради натрупана плака и мащаб, което провокира скокове при нагряване на вода. Отклонение от нормата се счита за топла, а не изразходвана до 50-90 градуса загрята течност. Ако това се забележи, нагревателният елемент трябва да бъде почистен или заменен с нов.

Търсене на части

Ако има съмнения относно работата на нагревателния елемент, ще трябва да го „звъните“ с мултицет. Първо трябва да намерите самото устройство в пишещата машина. Местоположението му до голяма степен зависи от марката на производителя, например в Indesit и Ariston се намира отзад, при модели от Bosch и Siemens - отпред.

Имайки в ръцете си фабричната схема за свързване на нагревателя в пералнята, можете да ускорите търсенето.

Ако няма инструкция, тогава сами потърсете нагревателя:TEN в пералнята

 • огледайте задната стена на машината. Често голям панел показва нагревател, разположен зад него;
 • поставяме кутията отстрани или я накланяме назад, за да погледнем отдолу и се опитаме да открием нагревателен елемент близо до ваната за миене;
 • премахнете задния капак и внимателно огледайте пространството в близост до резервоара;
 • взимаме фенерче, виждаме през барабана отвътре и се опитваме да определим местоположението на нагревателя по око.

Опростява задачата нагревателят да е винаги във ваната за миене. Необходимо е само да посочите местоположението му. Не е необходимо да изваждате устройството - можете да „звъните“ нагревателя, без да го изваждате. Как точно - ще разкажем по-нататък.

Тест на нагревателния елемент

Първо изключете пералнята от електрическата мрежа и изключете крана. След това предоставяме безплатен достъп до нагревателя и, ако е необходимо, премахваме задната стена или дъното. След това вземаме мултицет и започваме тестване.тествайте нагревателния елемент

 1. Снимаме нагревателя, за да поправим свързаното окабеляване и да премахнем грешките по време на бъдещия монтаж.
 2. Изключете всички проводници.
 3. Задайте мултицета за измерване на съпротивлението и настройте селектора на 200 ома.
 4. Прикрепяме сонди към контактите.
 5. Оценете резултата.

Подходящият нагревател винаги показва фиксирана стойност от 26,8 ома. Възможни са малки отклонения от нормата в рамките на + -5. Ако устройството е показано на екрана, тогава вътре в нагревателя се получава прекъсване и е необходима смяна на част. Когато тестерът показа "0" или друга цифра по-малка от 1, бе открито късо съединение и елементът изгоря.

Колебанията на напрежението в електрическата мрежа и твърдата вода с изобилие от примеси водят до неизправности с нагревателя.

Често проверката за устойчивост не е достатъчна, тъй като с външна работоспособност диелектрикът вътре може да отиде до корпуса и да причини теч на ток. За да се гарантира безопасната работа на машината, се препоръчва проверка на нагревателя за повреда. Достатъчно е да включите тестера в режим на зумер, да поставите една сонда към контакта и да прикрепите втората към тялото на мултицета. Ако няма пиърсинг скърцане - всичко е наред. В противен случай е спешно да смените частта и да не използвате машината, докато ремонтът не приключи.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини