Всичко за пералните машини

Керамично колело за перални машини

керамично колело за пералняГрънчарско колело за начинаещ майстор е скъпо удоволствие. Най-простият кръг на чужда компания струва около 500 долара. Ето защо нашите занаятчии имаха задача да направят грънчарско колело от пералня, за да може проектът да бъде реализиран със собствените си ръце у дома. За основа можете да вземете машина за активиране и тип барабан. Но първо първо.

Ние готвим всичко необходимо

Направете сами да направите грънчарско колело по примера на перална машина с активатор. Можете дори да си купите такава машина и ако имате стара и в същото време работеща шайба, тогава ще спестите още 1500 рубли.

Важно! Активаторът в пералнята трябва да бъде разположен в долната част на машината строго хоризонтално, без накланяне.

В допълнение към пералнята ще ни трябват още десетина необходими части, без които грънчарското колело не може да бъде направено със собствените си ръце. А именно:

 • парче шперплат, устойчив на влага;
 • най-простата микросхема, която регулира оборотите на двигателя с превключвател;
 • влагоустойчив лак и боя;
 • Бял дух;
 • колело, обработено по размер;
 • пластмасов флакон за лекарства;
 • всеки превключвател;
 • електрическа лента;
 • силиконов уплътнител;
 • калай за запояване;
 • болтове, шайби, гайки и самонарезни винтове.

Освен материалите са необходими още някои инструменти, по-добре е да ги подготвите и предварително. Нищо особено:

 1. химикалка с филц;
 2. дървен владетел;
 3. ножовка с малки зъби, възможно е за метал;
 4. остър нож;
 5. комплект отвертки и ключове;
 6. клещи;
 7. мултицет;
 8. поялник.

Правим кръг и защита

Започваме да преработваме примитивната си пералня със собствените си ръце. Промяната не е Бог знае какво, но в резултат на това се спестяват няколко десетки хиляди рубли. Така че, нека започнем с частично разглобяване на корпуса на пералната машина на активатора, за да определим местоположението на най-важните части - двигателя, електричеството и задвижващия механизъм. Сваляме задвижващия ремък, шайбата и други части със собствените си ръце, за да изложим вала.

На този етап имахме първата трудност, а именно имаме вал, някакъв задвижващ механизъм и двигател, но нямаме работно колело, върху което ще се фиксира въртящ се кръг. Какво да правя Нямаме друг избор освен да свалим размерите на вала и да поръчаме работното колело от струга. Обръщачът трябва да издълбае нещо подобно на частта, показана на снимката по-долу.

Работно колело за грънчарско колело

Няма да посочваме размерите, тъй като те са чисто индивидуални и ще зависят от размера и вида на пералнята, която ще се вземе за промяната. Внимателно боядисваме обърнатата част и след това временно я отстраняваме отстрани.

Преди боядисване, частта трябва да бъде добре шлайфана със собствените си ръце, като премахнете следи от ръжда и мръсотия.

Сега трябва да изрежем кръг от парче влагоустойчив шперплат, както е показано на фигурата по-долу. Ние импрегнираме кръга с лак, който предварително смесваме с White Spirit, на този кръг ще имаме празната глина.

кръг от шперплат

Сглобяваме двете части на работното колело, поставяме колелата на вала със собствените си ръце, като по този начин подготвяме част за монтаж върху задвижващия механизъм. Работната част на кръга, която ще държи въртящия се детайл, трябва да бъде добре центрирана. В противен случай детайлът ще се върти неравномерно, което ще доведе до проблеми при производството на глинени предмети.

монтаж на грънчарски колела

След това трябва да защитим задвижващия механизъм от влага и корозия. За да направите това, вземете обикновена пластмасова бутилка с витамини или лекарства и я поставете върху вала, след което здраво закрепете импровизираната част с гайка. На това сглобяване на работната част на грънчарското колело може да бъде спряно, отидете до тялото на пералнята.

отрежете резервоара за шайба

Повечето от ваната за миене не се нуждаем, затова вземаме ножовка за метал и без никаква милост изрязваме ваната, оставяйки само дъното с активатора и ниските страни в краищата. С тялото на грънчарското колело и подвижния механизъм всичко сега е най-трудното - свързване на двигателя и електротехника.

Свързваме двигателя

за как да свържете двигателя от пералнята Неведнъж сме писали в други публикации на нашия сайт. Независимо от това, отново ще опишем този процес, като вземем предвид особеностите на промяната на пералнята за битово керамично колело.

Като начало трябва да определим идентичността на всеки проводник, който стърчи от двигателя на пералнята от типа на активатора. По-добре е да направите това, като се ръководите от схемата на електрическата верига, но ако тя не е под ръка, ще трябва да действате „метод на пукане“. Трябва да намерим проводниците:

 • контролиране на оборотите на двигателя (ако има такива);
 • отиване на намотката на статора;
 • два проводника отиват към четките.

Изключваме захранващия проводник и инсталираме превключвател върху него. Изрязваме жлеба за превключвателя на удобно място на кутията. Всички проводници са внимателно изолирани. Ако е възможно, тогава трябва да поставите гумена камила на всеки проводник или в най-лошия случай да увиете всяка тел с електрическа лента.

изолирайте проводниците

След това монтираме и свързваме устройството, което контролира оборотите на двигателя. Такова устройство е свързано към захранващия проводник и два проводника, които контролират скоростта на двигателя. След това поставяме шайбата на място, слагаме задвижващия ремък, вкарваме и закрепваме вала с работното колело. След това сглобяваме тялото, прекарваме жлеба с уплътнител, така че водата да не попадне в него отново и това е всичко, сглобяването на електрическото грънчарско колело може да се счита за завършено.

Във всеки случай, оборотите на двигателя ще трябва да бъдат намалени, в противен случай със скорост 500-700 об / мин глинената заготовка под действието на центробежна сила ще излети в стената.

готова грънчарска круга

В заключение отбелязваме, че е възможно да сглобите със собствените си ръце отлично електрическо грънчарско колело за начинаещи, без специален инструмент и специални технически познания. Основното е, че имаше желание, инструменти и материали и, разбира се, ръце, които не са свикнали да скучаят. По-нататък - въпрос на технология, късмет!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини