Всичко за пералните машини

Домашен генератор от двигателя от пералнята

генератор от двигателя на пералната машинаПрекъсванията в централното електрозахранване, както и прекомерните сметки за ток, все повече принуждават хората да мислят за автономен източник на енергия. Нека генераторът е с ниска мощност и работи само като резервен източник на енергия, но това може да ви помогне в най-важния момент.

Ние също решихме да не стоим настрана и предложихме „работеща версия“ за пренареждане на асинхронния двигател от стара пералня в доста мощен 1,5 кВт генератор.

Приготвяне на генератор

Ако решите да „забъркате бързо“ собствения си домашен електрически генератор, като „събличате“ двигателя от пералнята, по-добре е веднага да хвърлите илюзиите встрани, защото „по бърз начин“ няма да работи. Първо, ще трябва да разрешите три основни проблема:

 • как частично да премахнете сърцевината на стария работещ двигател от пералнята и да подготвите канали за магнити върху нея;
 • къде да вземем неодимови магнити за ротора на генератора;
 • какво да направим шаблон за закрепване на магнити.

мотор на пералняНека решим първия проблем. Вземете асинхронен двигател от старата „пералня“, разглобете тялото му и след това с помощта на струг отрежете част от сърцевината на дълбочина около 2 мм. Оставете двигателя настрана засега. На следващо място ще трябва да закупим набор от неодимови магнити, най-лесно е да ги поръчате в онлайн магазина. Чакаме магнитите да дойдат.

След това изрязахме каналите на машинната сърцевина на сърцевината на двигателя, дълбочина 5 мм, под магнитите. Тук трябва майсторски да притежавате струг, най-добре е да се обадите за помощта на някой познат стругар. След като подготвите ядрото на мотора, ще трябва да помислите какво да направите шаблон за монтиране на магнити. Използвахме лента от калай, въпреки че признаваме, че може да е подходящ друг материал с подобни свойства. Изрежете лента по дължина и ширина, така че тя точно да лежи върху повърхността на сърцевината.

Калаената лента също трябва да бъде подготвена, а именно да я маркирате по цялата дължина, за да поставите 2 реда магнити върху нея, така че магнитите да са на едно и също разстояние. Освен това, за да преработим електрическия мотор на пералнята в генератор, се нуждаем от суперзалепване, студено заваряване, вместо заваряване можем да използваме епоксидна смола и шкурка.

За ваша информация! По-добре е да вземете студено заваряване, по-лесно е да работите, освен това веднага ще помогне за по-доброто фиксиране на магнитите, като по-лесно ще ги залепите.

Монтаж и тестване на генератора

ротор за генераторВсичко, което е необходимо, за да се направи генератор от двигателя на пералнята, която сме подготвили, сега можем да започнем процеса на монтаж. Веднага отбелязваме, че само много търпелив човек може да върши тази работа със собствените си ръце. Магнитите непрекъснато слизат и се слепват, лепилото лети във всички посоки, пада не само върху ръцете, но и върху лицето, така че бъдете изключително внимателни и спазвайте предпазните мерки при работа с потенциално опасни химикали. Правим следното:

 1. Започваме да произвеждаме магнитен ротор на двигателя, за да го превърнем в генератор. Ние лепим нашия калай модел за магнити в двигателя.
 2. Един домашен генератор се нуждае от магнити, така че според рисковете, отбелязани предварително, поставяме магнитите в два реда върху суперзалепващо.

Важно! Разстоянието между магнитите и ъгъла трябва да бъде еднакво, в противен случай по време на работа на генератора ще се появят чести залепвания, придружени от спад на мощността.

 1. Внимателно запълнете пространството между магнитите с старателно размазано студено заваряване. Той има консистенцията на пластилин, така че не трябва да възникват проблеми.
 2. Със собствените си ръце смиламе генератора, направен от двигателя на пералнята, с шкурка.За да ускорите процеса, можете да закрепите калъфа в пробивната машина, но можете да го направите сами без инструменти, ще се окаже малко по-дълго.

генератор от двигателя на пералната машинаЗавършихме производството на електрическия генератор от мотора на пералнята, сега можем да започнем дългоочакваните тестове. За да проверим генератора, трябва:

 • токоизправител;
 • Контролер на слънчевата такса;
 • мултицет;
 • батерия за мотоциклети;
 • самия генератор.

Също така трябва да помислите как ще завъртите генератора. Пръстите не са опция; не можете да осигурите достатъчно обороти. Най-добре е да използвате отвертка или електрическа бормашина за тези цели. Откриваме на нашия генератор два проводника на работната намотка и отрязваме останалите. Свързваме тези проводници през токоизправителя към контролера за зареждане, а ние от своя страна го свързваме към батерията. Поставяме крокодилите на мултицета върху клемите на батерията - това е всичко и е готово да тестваме генератора.

Зареждаме в патронника на електрическа бормашина (можете да отвиете), шайбата на генератора и я развийте до 800-1000 оборота. На изхода получаваме 270 волта с умерено залепване на магнити - не е лош резултат.

Перспективи за използване на подобен генератор

Много хора питат, добре, направихме ли такъв генератор и какво, как да го приложим в домакинството, така че да носи ползи? Лично ние направихме този генератор с цел независимо производство на бензинова електроцентрала от морално остаряла, но работеща моторна трион на Съветското приятелство. Според нашите изчисления, дизайнът трябваше да се окаже стотинка, което не може да се каже за фабричните бензиностанции.

В резултат на това успяхме да реализираме идеята си. Свързахме двигателя на резачката с нашия генератор чрез задвижващия ремък, като закрепихме всичко към рамката от една и съща резачка. Дори не ми се наложи да готвя отделно рамката. Нашата електроцентрала работи правилно вече втора година, доставяйки всички консуматори на енергия в селска къща. Има достатъчно мощност за осветяване на две стаи, за да се гарантира работата на компютър и телевизор.

Има и други приложения за импровизиран генератор. В статията ветрогенератор от двигателя на пералната машина красноречиво е описан производственият процес на инсталацията, която, използвайки естествената сила на вятъра, може да доставя енергия на същата селска къща или гараж. Някои предлагат да се използва този генератор за захранване на ски лифта. Като цяло включете въображението си и вие също ще намерите няколко начина.

В заключение отбелязваме, че производството на домашен генератор е свързано с определени трудности. Основната трудност е залепването на магнити за създаване на ротор. Но можете да продължите по простия начин - поръчайте готов магнитен ротор. В този случай генераторът ще ви струва 200 рубли повече, но ще спестите много време.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини