Всичко за пералните машини

Къде е тахометърът в пералнята

Къде е тахометърът в пералнятаАко бъдат открити „симптоми“ на неизправност на тахогенератора на автоматичната машина, е необходимо спешно да се провери елементът. За да диагностицирате сензора, трябва да разберете в коя част от шайбата трябва да се търси и как изглежда. Ще разберем къде се намира тахометърът, каква е същността на работата му, каква е тази част.

В машина за пишеща машина

Разбирането на какъв тип двигател е инсталиран във вашата пералня е лесно. Ако при отстраняване на задната стена на тялото на устройството ще видите триещо колело (шайба), върху което се дърпа задвижващия ремък, тогава машината е снабдена с колекторния мотор. Ако оглеждате гърба на устройството, няма да намерите нито ролка, нито задвижващ ремък, тогава вашата автоматична машина има инверторен мотор. Собствениците на пералня с колекторния двигател трябва да търсят сензор на Хол директно върху вала на двигателя.

автомобили с колекторни и инверторни двигатели

Тахометърът е разположен или директно върху вала, или много близо до него. Местоположението му ще зависи от модела на пералнята, вида на сензора и дизайна като цяло. Внимателно огледайте вала и зоните около него. Елементът, свързващ проводниците, които го свързват, със сигурност е насочен към елемента. Благодарение на кабелите, свързани към тахогенератора чрез чип, е възможно точно да се определи желаната част.

В пишеща машина с инверторен мотор

Къде е сензорът Хол в този тип пералня? Той се намира вътре в електродвигателя. Такава подредба обаче няма да ви попречи да се приближите свободно до елемента. Последователността на действията ще бъде следната:

  • отстранете задната стена на тялото на модула, като развиете болтовете, които го държат. При някои модели перални машини горният капак може да попречи на това, в този случай той ще трябва да бъде свален;
  • Проверете капака на двигателя на инвертора. Той е разположен на кръста на задната стена на барабана;
  • разхлабете фиксиращата гайка и внимателно отстранете капака на двигателя.

инверторен моторен тахометър

След като свалите капака, ще видите тахометър. След като се определи местоположението на тази част, можете да пристъпите към диагностични мерки.

Как да проверите този артикул?

За да се диагностицира тахогенераторът, не е необходимо да премахвате елемента от мястото за кацане. Двигателят на пералнята обаче трябва да бъде изваден от корпуса. Първата стъпка е да изключите окабеляването, водещо към нея, след това да изхвърлите задвижващия ремък и развийте всички болтове, придържащи двигателя. След това електродвигателят се отстранява от устройството.

За да проверите сензора на Хол, ще ви е необходимо специално устройство - мултицет. Проводниците на тахогенератора трябва да бъдат изключени от конектора, след това - да се изчисли съпротивлението върху тях. Поставете тестера в режим на измерване на съпротивлението, прикрепете тестовите проводници към контактите на сензора. Работещият тахогенератор ще даде стойност на съпротивлението около 60 ома.

За да разберете, че тахометърът провежда ток, когато моторът работи, настройте мултицета в режим на откриване на напрежение. Нежно превъртете двигателя на ръка, докато измервате напрежението в клемите на тахогенератора, той трябва да се увеличи. Когато двигателят работи, напрежението трябва да бъде около 0,2 V.

Ако диагностиката с мултицет не разкри дефекти в работата на елемента, проверете дали монтажният болт на сензора е добре затегнат. Ако фиксиращият болт е разхлабен, частта може да „клинира“. Ако болта не е напълно затегнат, го затегнете.

Понякога материята може да е контакти, които са се отклонили от елемента. Внимателно проверете всички кабели, захранващи сензора на Хол, уверете се, че те са свързани правилно.

В случай, че тахогенераторът не премине изпитанието от тестера и докаже неговата неработоспособност, той ще трябва да бъде заменен. Повреда на сензора на Хол най-често възниква поради претоварване на пералнята. Следователно, за да удължите живота на частта, строго контролирайте масата пране, заредено в барабана.

Как да доставим нова част?

За да смените тахометъра на пералнята, ще трябва да го извадите от седалката. За начало изключете съединителите на частта. Те могат да бъдат свободно отстранени и могат да бъдат леко фиксирани в общия блок. Във втория случай е необходимо внимателно да издърпате конекторите с помощта на тънка отвертка.

След това трябва да разгънете капака на тахогенератора, който обикновено просто се щракне на място. При някои модели капакът на шайбата може да бъде прикрепен с няколко болта, които ще трябва да се развият. След свалянето на капака е необходимо да развиете болтовете, закрепващи самия сензор на Хол, и да го извадите.

Новият тахогенератор е инсталиран на същото място в обратен ред. Важно е правилно да свържете проводниците, захранващи частта. За да не се объркате с схемата на окабеляване, преди разглобяването е желателно да се снима първоначалната връзка на контактите и след това да се пресъздаде тази, заснета на снимката.

Как работи сензорът?

Важно е да се разбере каква роля играе тахогенераторът в системата на пералните машини. Сензорът е направен под формата на пръстен, на който има проводници. Когато моторът е в тахо, поради магнитното поле се появява напрежение. Номиналната стойност на генерираното напрежение е пряко свързана със скоростта на двигателя - колкото по-бързо се върти двигателят, толкова по-силно е напрежението, което се появява в пръстена.

Тахогенераторът ви позволява точно да определите скоростта на въртене на електродвигателя на пералнята.

За да следи скоростта на двигателя е проектиран сензорът на Хол. Принципът на работа на елемента е следният. Например, двигателят започва да се върти по-силно, за да осигури завъртане, зададено от потребителя. Така че, двигателят трябва да ускори до 800 оборота в минута. Блокът за управление незабавно предава сигнал на двигателя за увеличаване на скоростта, но в кой момент да спре набира скорост? Именно тахогенераторът измерва броя на оборотите на двигателя при появата на зададените работни параметри, който ще даде сигнал на управляващия блок да спре ускоряването на електродвигателя на пералнята.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини