Всичко за пералните машини

Къде е превключвателят за налягане в пералнята на LG?

Къде е превключвателят за налягане в пералнята на LGВсички перални машини са оборудвани със специални сензори, които наблюдават определени процеси вътре в устройството. Превключвателят за налягане е един от тези елементи, той отговаря за нивото на водата и в съответствие с показанията си дава сигнали на пералнята относно процеса на пране. LG има сензор за ниво на водата в горната част на корпуса близо до стената. Намирането, проверката или замяната му е лесно.

Каква е тази част и как работи?

За да стигнете до пресостата, трябва да премахнете горния капак на шайбата. Достатъчно е да развиете винтовете, които го държат. До страничната стена (в ъгъла) ще видите пластмасов гофриран предмет, наподобяващ шайба по форма. Може да е цветно или не, няма значение. От страната на едната и втората стени на машината се изтеглят проводници към нея, а от края - тънка тръба.

Важно! При някои модели конфигурацията е различна: превключвателят за налягане е по-компактен, а проводниците са разположени само от едната му страна, а от другата - същата тънка тръба.

За мнозина коренната „преса“ вероятно е свързана с натиск и правилно е така. Всъщност сензорът не се задейства от вода, а от налягането, което създава, изливайки се в резервоара. Колкото по-високо е налягането, толкова по-силно е налягането на въздуха, преминаващ през пластмасовата тръба към сензора. Въздухът натиска върху мембраната, той затваря определен контакт и електронният контролен модул получава команда за спиране на събирането на вода. Същото се случва и в обратен ред.превключвател за налягане от шайба на LG

Ако сензорът не реагира на вода и съответно пералната машина не може да започне да работи, трябва да разберете какво е причинило повредата в превключвателя за налягане. В този случай проблемът се крие или в контактите, или в самото реле.

Намерете и проверете продукта

Колкото и лесно да ви се струва да проверите превключвателя за налягане, не бързайте да действате. Няма сигурност, че проблемът е във водния сензор, но ако колата ви е в гаранция, никой няма да я поправи, ако я разглобите сами. Затова помислете внимателно, преди да се качите вътре в машината. Ако все пак решите да започнете проверката, направете следното:

  • изключете CM от електрическата мрежа;
  • отстранете горния панел на машината, като развиете болтовете, които я държат;
  • огледайте дясната стена на корпуса, където на теория се намира превключвателят за налягане, уверете се, че го виждате;
  • развийте винта и отстранете съединителя, така че след това можете свободно да свалите превключвателя за налягане от неговото положение;
  • Сега частта се задържа на място с една скоба, отворете я с клещи и извадете сензора.извадете превключвателя за налягане

Не бързайте веднага да тествате устройството с мултицет. Можете да проверите реакцията на натиск с импровизирани средства. Вземете малък сегмент (идентичен по размер с реалния) на тръбата и я прикрепете към устройството, след това издухайте, ако се чуе щракване вътре, тогава релето реагира на натиск, ако не, то е неизправно.

Проверка на мултицет

По описания по-долу начин можете да проверите не само превключвателите за налягане в пералнята на LG с директно задвижване, но и сензорите в устройствата Ariston, Bosch и Samsung.

  1. Поставете сензорната схема пред себе си.
  2. Свържете сондите на мултицета към съответните контакти.
  3. Самонатрупване на налягането в тръбата, така че мембраната да работи.проверка на превключвателя за налягане с мултицет

Погледнете мултицета. Ако стойността на съпротивлението не се е променила при задействане на сензора, това означава, че превключвателят за налягане ще трябва да бъде сменен. Ако всичко работеше както трябва, проблемът може да е в слушалката. Дори малка дупка позволява преминаване на въздух, което не създава необходимото налягане за релето.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини