Всичко за пералните машини

Домашна косачка с електрически мотор от пералня

пералня машина косачкаКосачка за трева, задвижвана от пералня, на пръв поглед звучи повече от странно. Но ако мислите внимателно, тогава няма нищо странно в това. Косачката за трева по същество е доста просто устройство, което обаче е невероятно скъпо в магазин. Да, дори не става въпрос за пари, но по принцип. Ако сте опитен домашен мъж или искате да станете такъв, тогава защо плащате на някого за завършена косачка, когато можете да го направите сами, още повече, че има пълен гараж от необходими резервни части.

За функционалността на домашно приготвеното

косачка за треваНякои ще кажат: "фу, домашна косачка, защото е опасна и от нея ще има по-малко смисъл, отколкото от марков продукт!" Всъщност тези твърдения не са нищо повече от предразсъдъците на лофери, които се страхуват отново да вземат отвертка с клещи, а не просто повече или по-малко сериозен инструмент. Ако всичко е направено както трябва, една домашна косачка няма да е по-лоша, а в някои отношения дори и по-добра от фабричните модели - за цената толкова сигурна.

Мощността на косачката ще бъде достатъчна за косене на трева без проблеми, а тялото може да бъде направено много компактно, така че отсега нататък такава машина да направи сама да се съхранява по-лесно. Въпросите на безопасността при експлоатация също могат да бъдат поставени под въпрос, защото дори когато използвате фабрична косачка, можете да пострадате. Тук много зависи не от устройството, а от човека, който използва такова устройство.

Домашна косачка, чийто дизайн ще ви предложим в тази публикация, не е по-опасна от оборудването на водещи световни компании.

Необходими части и инструменти

Така че, ако сте решени да направите първата си косачка със собствени ръце, трябва да запомните, че първо трябва да съберете необходимите части и инструменти и едва след това да овладеете плана. Нека първо да поговорим за материалите.

 • Колектор мотор от стара пералня. Това е основната част на косачката. Експертите съветват да вземете двигателя възможно най-мощно. По-добре дори не от пералня, а от центрофуга в съветски стил.

Ако нямате мощен двигател, няма значение, косачката все още ще бъде доста функционална.

 • Всякакви силни колела с малките размери. Тези от детски колички или колички ще направят. Ако във фермата няма колела, те могат да бъдат изрязани от листове от пластмасов профил.
 • Стар капак от голям метален тиган или стоманен лист с дебелина най-малко 3-4 мм и размер 600х600 мм (или приблизително толкова). Някои хора вземат за основа стари плитки стоманени легенчета или големи купи, личното въображение на всички работи тук, основното е тази основа да е здрава и не твърде дълбока.
 • Ножове или режещи дискове от заводска косачка. Дори да направите косачка за трева със собствените си ръце, по-добре е да вземете консумативи като фабрични, Колкото по-добър ще бъде дискът или ножът, който сте купили за косачка, толкова по-малко проблеми ще има в бъдеще. Е, какво точно да поставите нож или диск на вашата косачка решавате сами.
  нож и острие
 • Тънка профилна тръба за изработка на дръжката на косачка за трева. Тук можете да приложите и всичко, което е под ръка. Можете дори да направите дръжка от водопровод, обаче, такава тръба ще направи конструкцията по-тежка. Когато нашите занаятчии направиха косачка за тревни площи със собствените си ръце, те преработиха дръжките на стара кола, свързвайки ги с помощта на извита тръба.
 • Малки парчета стоманен ъгъл, от който ще направим рамка за двигателя. Можете да вземете всеки ъгъл, дори дебел, дори тънък.
 • Трижилен меден проводник с изолация и щепсел. Тъй като нашата косачка ще се захранва от електрическа мрежа, е необходим доста дълъг мрежов кабел. Колкото по-голяма е тревата, толкова по-дълга е жицата.
 • Превключете от полуавтоматична пералня. За да не измислите нещо специално и да не харчите пари за електрически "карантии" за двигателя, по-добре е да вземете двигателя и да преминете от полуавтоматична пералня. Остава само свържете двигателя от пералнята и "нещото е в шапката."

В допълнение към основните части ще ви трябва определен брой крепежни елементи: шипове, болтове, гайки, шайби, но, между другото, всичко е както обикновено. Сега нека кажем няколко думи за необходимия набор от инструменти.

 1. Различни отворени гаечни и гнездови ключове.
 2. Електрическо заваряване
 3. Бормашина.
 4. Измервателни инструменти.
 5. Мултиметър.
 6. Български език.
 7. Marker.
 8. Чукът.
 9. Клещи.
 10. Отвертки.
 11. Пояло.

Работен напредък

количка за косачки за треваЕ, тогава да започнем. Ако в процеса на изработка на косачка със собствените си ръце осъзнавате, че някои части липсват или е по-добре да вземете други вместо някои части - няма значение, това е нормално. В крайна сметка, когато направите нещо със собствените си ръце, се включвате в творческия процес и сами не забелязвате как подобрявате първоначалния проект. Във вашия случай ще се случи точно същото. Но няма да "навлизаме дълбоко във философията", а нека се пристъпим към бизнеса.

Първото нещо, което правим със собствените си ръце, е да направим шасито на количката, към което трябва да прикачите колела. Шасито трябва да бъде разположено недалеч от земята, защото ние правим косачка, а не количка за събиране на градински отпадъци.

В центъра на платформата изрежете кръгъл отвор, така че валът на двигателя да премине в него и да има известно хлабина. Слагаме двигателя с вала надолу, така че валът да влезе в подготвения отвор. Планираме на платформата място под рамката на двигателя.

Когато двигателят е монтиран на платформа, маркирането на място под неговата рамка е по-лесно.

Сгънете рамката от ъглите и ги заварете един към друг. За да може двигателят да седи надеждно в тази рамка, можете допълнително да го закрепите със специална скоба - не е необходимо да заварявате корпуса на двигателя към рамката. След това инсталирайте дръжката на косачката. Тя може да бъде заварена, но е по-добре да я закрепите към ъглите с болтове, така че косачката да може след това да бъде разглобена, ако е необходимо.

Сега трябва да свържем двигателя. В този случай е по-добре да инсталирате стартов кондензатор и друг електротехник в специална пластмасова кутия. Ако кутията не е под ръка, можете да вземете обикновена пластмасова бутилка. Такава бутилка може да бъде фиксирана в самия двигател, но е по-добре да поставите превключвателя върху дръжката на косачката, за допълнително удобство.

готова косачка за трева

Сега фиксираме подходящ ръкав на вала на двигателя, поставяме нож или режещ диск и го фиксираме. В този случай е важно ножът да е разположен на правилната височина и да е здраво закрепен. За да поставите ножа върху ръкава, може да се наложи да пробиете дупка в него - вижте сами. Това е, електрическата косачка е готова, сега остава да я свържете към мрежата и да организирате първата косене на вашата тревна площ.

изглед отдолу на косачката

Мерки за сигурност

Когато използвате импровизирана косачка, внимавайте. Не обръщайте уреда в дъжд или когато тревата не е имала време да изсъхне. На заводските косачки всички електрически проводници са надеждно изолирани, а двигателят е затворен във водоустойчив корпус. В нашия случай, ако решим да косим плевела при дъжд или след него - електрическият удар не може да бъде избегнат.

косачка по време на работа

Не предавайте косачката на деца и не я използвайте в близост до игра на деца или домашни любимци. Преди да косите тревата, уверете се, че в тревата няма чужди предмети: детски играчки, камъни, градински маркучи и др. Ако ножът се залепи по време на работа, не се качвайте върху него, докато не изключите захранването към косачката. Бъдете предпазливи и всичко ще бъде наред!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини