Всичко за пералните машини

Водни филтри за съдомиялната машина

воден филтърДнес малко хора измислят идеята да пият чешмяна вода без допълнително лечение. Дори ако не е възможно да се пречисти водата по някакъв специален начин, хората просто я поддържат, но по-често използват най-различни филтри. Но не идва на ум всеки, че чувствителните съдомиялни също се нуждаят от вода с подходящо качество и тук възниква въпросът за закупуване на филтър за съдомиялната машина. Какво е това и защо е необходим такъв филтър, ще разкажем в статията, ние също ще прегледаме тези филтри.

Защо това е необходимо?

Самата стандартна модерна съдомиялна машина е в състояние частично да предпази частите си от некачествена вода от чешмата. Той има поне груб филтър, който стои върху входящия клапан, както и йонен обменник, който свързва минералите и примесите, съдържащи се в твърда вода и предотвратява образуването на варовик. Но колко ефективни са тези стандартни средства за защита? На много места у нас водата от чешмата е толкова бедна, че в около 15% от случаите именно съдомиялната машина се разрушава.

Често машината се „убива“ от така наречената „ръждясала вода“. Срещу него стандартните защити на съдомиялни машини са безсилни.

Примитивен филтър за потока не е в състояние да предпази от вода с високо съдържание на тежки метали. Е, ако във вода излишъкът от минерали надвишава нормата с десетки, а дори и стотици пъти, тогава нито един йонен обменник не може да се справи. Остава само едно: трябва да поставите друга надеждна бариера, която е в състояние да пречисти водата до приемливо състояние, преди да попадне в съдомиялната машина. Нуждаете се от специален филтър за вода.

В тази връзка възниква въпросът: как да изберем правилно този филтър? Всъщност, отнема много време и скъпо да се инсталира универсален филтър, пречистващ водата от всичко, а това не е необходимо. Основното, което трябва да знаете, е, че във вашата чешмяна вода не се съдържат примеси и едва тогава, въз основа на това, можете да закупите подходящ филтър. Как да определите качеството на вашата чешмяна вода?

 1. Направете лабораторен анализ. Това е доста скъп, но най-надеждният начин. Достатъчно е веднъж да се проведе изследване и можете да изберете подходящ филтър не само за съдомиялна машина, но и за чешмяна с питейна вода.
 2. Закупете специални инструменти и тест ленти. Днес в продажба се появиха доста различни инструменти и устройства, които ви позволяват да определите твърдостта на водата, нивото на нейното рН и т.н., до измерване на съдържанието на радионуклиди. Показанията на тези устройства не винаги са напълно надеждни, но те ще ви подтикнат към идеята за закупуване на определен филтър.
 3. Получете информация от собствените си наблюдения. Наблюдавайки с каква скорост, върху чайника се образува варовик, колко често вода с външен цвят и мирис тече от чешмата, могат да се направят и някои изводи. Наблюдението като цяло е полезно, тъй като спестява време, пари и спомага за поддържане на здравето. Изчерпателна информация не може да бъде получена от наблюдения, но може да е достатъчно да изберете правилния филтър.

След като получите достатъчно информация за качеството на вашата чешмяна вода, можете да я изпратите до магазина за филтър. Но първо, вижте нашия преглед. Вече сме подбрали някои от най-добрите филтри за различни цели, за да улесним избора ви. Може би нашата гледна точка ще ви се стори разумна.

Ако трябва да омекотите водата

В случай, че водата от чешмата съдържа огромен излишък от минерали, но в същото време всички останали индикатори са нормални, е необходим допълнителен омекотител на филтъра. Днешният пазар предлага стотици такива филтри, но ние сме избрали само три проби.

 1. Аквафор Стайрон. Това е прост и евтин проточен филтър със запълване вътре.Вътре в тялото има полифосфатна сол, която периодично трябва да се добавя. Едно пълнене е достатъчно за 400 цикъла на миене на съдове, а може и повече, в зависимост от това колко вашата съдомиялна машина консумира вода. Филтърът се поставя в основата на входящия маркуч. Той значително омекотява водата, довеждайки нейното качество до приемливо ниво. Цената на филтър с едно изтегляне на полифосфатна сол е 5 долара.
  Аквафор Стирон
 2. Нова вода B120. Това е дебитен филтър за омекотяване на водата с малко по-висока производителност от Aquaphor Stiron. Той решава същите задачи, омекотява водата и допълнително работи като груб филтър. Прибира големи частици от минерали и отломки, които могат да попаднат във водоснабдяването. Монтажът и подмяната се извършват без специални инструменти. Цената е 16 долара.Нова вода B120
 3. Нашата вода. Това е предфилтър със специален пълнеж. Ресурсът на един патрон е достатъчен за 20 000 литра вода. Ефективно омекотява водата с минерално съдържание, което надвишава нормата 100-150 пъти. Свързва се с ¾ инчови нишки. Средната цена е 6 долара.Нашата вода

 

По-дълбоко пречистване на водата

Ако в допълнение към високия процент на минералите в чешмяна вода има пясък, ръжда и други замърсители, трябва да помислите за допълнителен филтър заедно с един от горните. В такава ситуация изборът трябва да отчита естеството на замърсяването, но в повечето случаи филтрите, които избрахме за преглед, са подходящи.

 1. Aquaphor Gross 20. Фин филтър. Работи чудесно в комбинация с филтъра Aquaphor Stiron. Премахва различни примеси от чешмяна вода. Той се поставя пред филтъра Aquaphor Stiron. Средната цена е 43 долара.
 2. Бариера VM 1/2. Отличен фин филтър за вътрешно производство. Поради порьозността на филтърния елемент от 1 микрона, той премахва всички видове примеси от водата, включително пясък и ръжда, подготвяйки промишлена вода добре, преди да я достави в съдомиялната машина. Цената е 14 долара.
 3. Honeywell FF 06 ½ AA. Поточен филтриращ модул от последно поколение. Използва се в комбинация с всеки предфилтър за омекотяване на водата. Хваща както големи отломки, така и най-малките частици от примеси от всякакъв произход. Използва се за пречистване на вода в горещи вани, душове, съдомиялни и перални машини и др. Средната цена е 42 долара.

Когато инсталирате филтърните елементи, следете индикаторите за налягането на водата. Невъзможно е всички филтри и предварителни филтри да понижат налягането на водата до критично ниво. В този случай миялната машина просто няма да може да изпомпва вода и няма да работи.

И така, имате ли нужда от този или онзи филтър във вашата съдомиялна машина? Решението да те направя. Ако сте готови да сменяте автомобили на всеки 2-3 години, тогава не трябва да се занимавате с филтри. Но ако искате „домашният помощник“ да служи вярно дълги години, погрижете се за водата, която консумира. В същото време помислете за електрическата мрежа, към която е свързано оборудването, може да се наложи да закупите стабилизатор на съдомиялна машина, Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини