Всичко за пералните машини

Закрепване на фасадата към съдомиялната машина

фасадна инсталацияСлед закупуването на вградена съдомиялна машина потребителят е изправен не само пред задачата как да го свърже към канализация или водоснабдяване, електрически комуникации, но и как да окачи фасадата на вратата. Повечето се доверяват на производителите на мебели, за да разрешат този проблем, а само няколко от тях окачват фасадата сами. Какво е необходимо за такава работа, как да се извърши инсталация - ще дадем отговор на тези въпроси.

Фасада и нейното предназначение

Фасадата за съдомиялната машина е декоративен панел, който обикновено е направен от същия материал като фасадите на кухненските мебели. Тя е монтирана на вратата. Фасадата ви позволява да скриете съдомиялната машина, така че не винаги е възможно да разберете, че съдомиялната е скритата, а не шкафа.

напълно вградени съдомиялни машини 45 или 60 см с висяща фасада имат някои предимства:

  • те улесняват избора, от гледна точка на дизайнерския компонент, няма нужда да избирате цвета на съдомиялната машина, за да съответства на цвета на кухнята или друга мебел, тя все още ще бъде скрита, което означава, че ще се впише идеално в интериора;
  • контролния панел не се забелязва, което означава, че малките деца отново няма да натискат бутони;
  • благодарение на фасадата не е толкова чутно как машината издава шум по време на измиване.

Фасадата най-често е направена от МДФ с дебелина 16 мм, може да бъде ламиниран МДФ или покрит с цветен филм, поради което цветът и текстурата на фасадата могат да бъдат всякакви. И още нещо, в някои вградени съдомиялни машини отворената врата се фиксира само след като фасадата може да бъде монтирана.

Размери на декоративния панел

Размерът на фасадата ще зависи преди всичко от размера на съдомиялната машина. По отношение на ширината това е основно машини 45 и 60 см, височината на повечето вградени машини е 82 см. Но има компактни модели с височина 60 и 50 см.

Важно! Дадохме средния размер на машините (60 и 45 см), моделите могат да варират по ширина и височина от няколко милиметра до няколко сантиметра.

фасадна инсталацияЕкспертите препоръчват първо да изберете съдомиялна машина с размери 60 см или 45, като определите нейния размер и след това да поръчате мебели за кухнята. В този случай има по-малък шанс да направите грешка с размерите на нишата за съдомиялната машина и съответно с размерите на фасадата. Всъщност в действителност миялната машина може да има ширина не 60, а 59, 2 см, не 45, а 44,6 см, което е много значително. Неправилно направената фасада вече не може да бъде отрязана, защото външният й вид ще се влоши, тъй като крайните части на фасадата, като предната й страна, са ламинирани или покрити с филм.

Що се отнася до височината на фасадата на съдомиялната машина, тя също трябва да бъде ясно изчислена. Височината на фасадата на съдомиялната машина е малко по-голяма от височината на вратата на съдомиялната машина. За да може фасадата да е в унисон с плота, ще трябва да коригирате не фасадата, а краката на съдомиялната машина, така че тя ясно да се побира под плота. Каква ще бъде височината на фасадата в частично вградена съдомиялна машина, ще зависи от ширината на контролния панел на вратата. Да окачите такава фасада е малко по-лесно, отколкото при напълно изградени модели.

Самите ние окачваме декоративния панел

Фасадата на съдомиялната машина трябва да бъде окачена само след свързване на съдомиялната към водоснабдяването и източването. В допълнение, трябва да инсталирате съдомиялната машина в нишата, която се отклонява под нея. За работа може да се нуждаете от:

  • колело за рулетка;
  • отвертка;
  • крепежни елементи;
  • дръжка за отваряне на вратата;
  • самата фасада.

Забележка! Много вградени съдомиялни машини идват с инструкции за закрепване на фасадата и специално оформление за маркиране. В моделите Bosch, Siemens дори поставят специална отвертка.

По този начин, преди да инсталирате фасадата, миялната машина е прикрепена към страничните стени на съседни шкафове и към плота. След това е необходимо да завиете дръжката от предната страна на фасадата, за да отворите вратата.За да направите това, внимателно пробийте дупки за винта с помощта на свредло. Свредлото трябва да е по-тънко от винта и трябва да пробиете отпред. Така ще избегнете чипирането на фасадата.

монтаж на фасадата в съдомиялната машина

След това трябва да определите разстоянието (Z), на което трябва да бъде мястото на закрепване на фасадата. Това е необходимо, така че ръбът на фасадата на съдомиялната машина да е равен с краищата на фасадите на съседни шкафове. С помощта на лента измервайте пролуката между плота и фасадата на съседния шкаф (разстояние х), след това измерете разстоянието от горното закрепване на фасадата до плота (разстояние y). Сега изчисляваме Z = y-x, това ще бъде желаният размер - разстоянието от точката на закрепване до ръба на фасадата на съдомиялната машина.

След измерване вземете шаблона от комплекта и го прикрепете към вътрешната повърхност на фасадата с лента, според изчисленията. По-добре е да проверите всичко няколко пъти и, ако е възможно, практикувайте върху парче ненужен MDF, Така че, използвайки шаблона, очертайте точките за дупките за монтажа. След това пробийте дупки, така че свредлото да не премине, ¾ от дебелината на фасадата е достатъчно, в противен случай ще има дупки. Можете да направите без пробиване, но такъв монтаж е по-надежден.

И накрая, фиксирайте фасадата с помощта на винтове. При някои модели е необходимо да развиете късите и да завиете на тяхно място дългите ями, които дърпат вратата и фасадата заедно. Инсталирането на това може да не приключи. Първо проверете как се отваря вратата, ако се опира на основата отдолу, колко плътно се отваря.

Важно! Степента на напрежение на вратата на съдомиялната се регулира с помощта на болтове, разположени отстрани на дъното на машината.

Ако фасадата опира до основата при отваряне, което може да се случи по време на грешки, ще трябва да направите малка пролука в основата. Размерът на тази празнина ще бъде равен на дебелината на фасадата плюс 2-3 мм. Това е напълно приемлив вариант, особено при регулиране на всички фасади на ниво чрез усукване на краката на мебелите и съдомиялната машина се проваля.

Така че, инсталирането на декоративен панел на вратата на вградена съдомиялна машина 60 или 45 см не би трябвало да е трудно, ако всичко е изчислено правилно и размерът на фасадата е коригиран според размера на оборудването. Надяваме се нашите съвети да ви помогнат в работата ви, късмет!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини