Всичко за пералните машини

Грешка F8 на пералнята Atlant

F8 грешка в SM AtlantБеларуският производител пусна значителен брой модели перални машини на Atlant, които нямат дисплей. Не е толкова лесно да определите кода за грешка по тях, но ако вашият „домашен асистент“ има дисплей, веднага можете да идентифицирате кода на F8. В днешната публикация ще декодираме грешката F8 на пералнята Atlant, ще видим какви проблеми могат да я причинят и, разбира се, да поговорим за намирането и коригирането на тези проблеми.

Какви неизправности крие шифърът?

За да започне измиването, машината трябва да отвори клапана, да изтече вода в резервоара, да изплакне праха и след това да завърти барабана в съответствие с определената програма. Но водата в резервоара не е набрана на случаен принцип, а строго на ниво. Превключвателят за налягане контролира количеството на събраната вода. Така че, ако машината черпи твърде много вода или, напротив, твърде малко, код на грешка F8 ще се появи на дисплея на пералнята Atlant. На пръв поглед е виновен само превключвателят за налягане, но всъщност има няколко причини:

 • на първо място датчик за ниво на водата;
 • на второ място, колкото и да е странно, неправилно свързан дренажен маркуч;
 • на трето място е вентилът за пълнене.

Ще трябва да проверим всичко това в близко бъдеще, но първо ще се опитаме да изчистим грешката, изведнъж става въпрос само за краткосрочен отказ на електрониката. Изключете пералнята и я обеззарадете напълно, като издърпате щепсела от контакта. След това, чрез маркуча за аварийно източване на вода, извадете сапунена вода от резервоара.

Аварийният маркуч за източване е разположен отдолу, до изпускателния филтър на пералнята Atlant.

След 20 минути стартирайте пералнята отново. Ако кодът се появи отново на дисплея, това означава, че имаме работа с разбивка и трябва да започнем неговото търсене.

аварийно изпускане на вода на SM Atlant

Проверете маркуча за източване

Повредите при търсене и поправяне трябва да бъдат по схемата: от прости до сложни. Не бързайте да разглобявате пералнята Atlant в зъбния колел, може би неизправността се крие по-близо, отколкото си мислите. На първо място, проверете как машината е свързана към канализацията, тъй като неправилната връзка на маркуча за източване често генерира код за грешка F8.

 1. Точката на свързване на маркуча за източване на CM не трябва да бъде твърде висока, но не по-малко от 50 см от пода на около ниво на резервоара. Ако свържете машината към канализацията твърде ниско или твърде високо, ще възникне самооттичане или „сифон ефект“. Водата може да бъде отстранена чрез гравитация от резервоара по време на измиване, или по-лошото ще попадне от канализацията в резервоара.
  връзка за източване на маркуч
 2. Завойът трябва да бъде разположен непосредствено до мястото на свързване на дренажния маркуч. Защо е необходимо това? За да се предотврати потокът от мръсна вода и неприятна миризма от канализацията в SM резервоара.
 3. Проверете дали маркучът за източване не е прекалено опънат, притиснат или има твърде много завои. Ако връзката на машината към канализацията отговаря на общоприетите стандарти, можете да продължите да проверявате детайлите на „домашния асистент“ за неизправности.

Причината е превключвателят за налягане

Както обещахме, нека започнем с проверка на превключвателя за налягане. Тръбите на превключвателя за налягане на много перални машини се запушват и поради тази причина започват да боклуци, така че първото нещо, което ще направим, е да почистим тръбата на датчика за ниво на водата.превключвател за налягане в SM

За да намерите частта, махнете горния капак на пералнята Atlant. При повечето модели сензорът за ниво е монтиран от външната страна на корпуса на контролния модул със специални опори. Нека да погледнем вътре и да видим превключвателя за налягане върху предната стена директно отгоре. Какво да правя след това?

 1. Извадете превключвателя за налягане от опорите.
 2. Изключете чипа с проводници и маркуч.
 3. Почистваме и духаме през маркуча и тръбата на частта.

Съпротивлението на намотката на превключвателя за работно налягане в областта на 20 ома.

 1. Настройте мултицета и проверете съпротивлението на контактите на бобината.
 2. Проверете захранващото окабеляване на сензора за ниво на повреда.

Ако е възможно да открием неизправност, ние сменяме превключвателя за налягане на абсолютно същото.Можете да закупите оригинални аксесоари за пералнята Atlant в най-близкия специализиран магазин.

Струва си да проверите пълнещия клапан

Неуспешно откриване на повреда, така че трябва да проверите всмукателен соленоиден клапан, Той се намира там, под горния капак на пералнята Atlant, само на задната стена, точно зад кутията с прах. Първо изключете вентилната бобина и проверете контактното съпротивление. В нормално работно състояние мултиметърът трябва да показва съпротивление от 2-4 kOhm, ако показва много по-малко или много повече, тогава всмукателният клапан е дефектен и трябва да бъде сменен.

Входен клапан на Atlant

В случай, че бобината на входящия клапан е в ред, не бързайте да се радвате. Много е възможно дебитният филтър да е запушен и вече не позволява на водата да попадне в машината. Решението е да почистите поточния филтър. Първо развийте входящия маркуч от тялото на машината. На мястото на връзката му вътре в арматурата има малка пластмасова мрежа. Това е проточен филтър. Внимателно го извадете и измийте от мръсотия. Ако мрежата е обрасла с варовик, тя може да се накисне в разтвор на лимонена киселина и след това да се измие.

Запълващият клапан може да не работи добре, дори ако бобината му е в добро състояние. В този случай ще бъде необходима подмяна на тази част.

В някои случаи причината за грешката F8 е електрониката, по-специално управляващият модул. Фърмуерът на Atlantes често лети, така че можете да се обадите на съветник, който ще го нулира или да го нулира отново. В краен случай ще е необходим контролен модул за замяна, но това ще се реши от капитана. В случаите с електроника самостоятелната активност може да бъде фатална, така че във всеки случай поверете този въпрос на професионалист.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини