Всичко за пералните машини

Грешка F11 в пералнята Indesit

грешка f11 на CM IndesitСъвременните перални машини Indesit са в състояние самостоятелно да диагностицират системните проблеми и да подадат „SOS“ на своя собственик. Един от тези сигнали ще бъде надписът "F11" на дисплея, а ако няма такъв, ще светят лампичките "Изплакнете", "Интензивно измиване", "Без завъртане", "Бързо желязо" и "Спин". Всичко това ясно показва съществуващите проблеми с изтичането на водата и за да се продължи измиването, е необходимо да се елиминира проблемът.

Не е трудно независимо връщането на устройството да работи: достатъчно е да разберете причината за грешката F11 на пералнята Indesit. Възможни източници на неизправност могат да бъдат замърсен филтър, счупен датчик за ниво на водата или изгоряла помпа. В повечето случаи можете сами да диагностицирате дефект и да поправите шайбата. Как да го направите компетентно и бързо - ще опишем подробно по-долу.

Какво може да причини този код?

Грешка F11 може да изпревари както при стартиране, така и по време на процеса на измиване. Например, машина внезапно не иска да източва вода, да изважда пране или да спре цикъл, който току-що е стартирал. Следните неизправности може да са причина за неприятната ситуация:

 • срив на системата;
 • замърсяване на филтъра;
 • неизправност на изпускателната помпа;
 • превключвател за налягане на празен ход;
 • проблеми с контролния модул.

Също така подобен код може да показва проблеми с отделни елементи на механизма за източване: тръби, маркуч, проводници. Но първо трябва да елиминирате възможна срив в системата и да рестартирате машината. Ако след нулиране на грешката, изключване и рестартиране, шайбата все още показва F11 - ще трябва да започнете сами да ремонтирате. Проверете за възможни проблеми в ред: от филтъра, помпата и маркучите до системата за управление.

Нека започнем с филтъра за боклук

Най-често срещаният източник на повреда с код за грешка F11 е запушен филтър, в който се натрупват хартия, коса, копчета и други малки отломки. Всичко това трябва внимателно да се отстрани, без да се повреди системата за филтриране. Необходимо е да се действа стриктно според инструкциите, които са следвани от майсторите в услугите по обслужване на машини Indesit. Ние действаме така.

 1. Първо изключете шайбата от електрическата мрежа и изключете водата и канализацията.изсипете вода в контейнер
 2. Намерете филтъра. В повечето модели Indesit, както челен, така и вертикален тип зареждане, той се намира под специалния панел.
 3. Ние подслушваме панела с ножица или плоска отвертка и отстраняваме капака.
 4. Поставяме парцал под устройството и развиваме филтъра. Необходимо е да сте подготвени за факта, че водата ще се излее от дренажната система.
 5. Почиствайте внимателно незавития филтър: първо премахваме големи отломки, след това почистваме плаката със стандартна гъба или четка за зъби. Има по-ефективен начин за премахване на варовик и неприятна миризма - накиснете филтъра във вода с добавяне на лимонена киселина.
 6. След това измиваме частта под силен поток от топла вода.

Важно! Водата трябва да е топла, тъй като при високи температури пластмасата може да се деформира, а гуменото уплътнение може да загуби еластичност.

След почистване на самия филтър трябва да обърнете внимание на околните елементи на дренажната система. Така че, не забравяйте да проверите дупката за кацане, осветете я с фенерче и премахнете плака и мръсотия. Завършваме процеса на почистване, като връщаме филтъра на мястото му и прикрепяме всички дюзи. Основното е, че капакът на филтъра приляга плътно към устройството, в противен случай водата ще изтече.

Такова почистване на системата за филтриране трябва да бъде редовно и да се извършва на всеки шест месеца. Също така полезно за пералнята Indesit е цялостно мокро почистване на вътрешното устройство на всеки шест месеца.

Отидете до изпускателната помпа

Ако източникът на грешката е дефектна дренажна помпа, тогава ремонтът ще тръгне по другия път. След това трябва внимателно да проучите целостта на помпата.На първо място е необходимо да се осигури достъп до частта: развийте крепежните елементи, отстранете дъното, разкачете доставените проводници, разхлабете скобите и извадете устройството. Инструкциите за следващите стъпки са следните.

 1. За почистване на разклонителни тръби.дренажна помпа в indesit
 2. Проверете работното колело на помпата и, ако има навита коса, мръсотия и отломки, я почистете старателно. Това действие ще изисква демонтаж на помпата, което е лесно да направите със собствените си ръце.
 3. Необходимо е да се заснеме първоначалното местоположение на окабеляването, изключете проводниците от помпата, откачете скобите, издърпайте маркуча с тръбата и завъртете корпуса обратно на часовниковата стрелка на половин оборот.
 4. След това извадете ключалките, свалете капака и огледайте механизма, гумените уплътнения и работното колело. След цялостно почистване сглобяваме конструкцията обратно и я монтираме на оригиналното й място, фокусирам се върху снимката.
 5. Проверете помпата с мултицет, за да елиминирате възможността от изгаряне поради късо съединение или прегряване. За да направите това, просто регулирайте измервателното устройство, прикрепете сондите към контактите и фиксирайте стойността. Ако цифрата е по-малка от една на екрана, помпата е изгоряла и не може да бъде поправена, а когато се появи трицифрено число, трябва да продължите да отстранявате проблеми.
 6. Почувствайте неуспешните маркучи от резервоара до помпата, като поставете шайбата на страната си. Рядко, но се случва чорап или детско облекло да попадне в гумен ръкав. За да премахнете блокирането, ще трябва да изключите маркуча от помпата и да го почистите.

Когато почиствате филтъра и проверявате помпата не обяснява грешката F11 или помпата трябва да бъде сменена, обърнете внимание на триака на контролния съвет и сензора за ниво на водата. Трудно и опасно е да се тества работата им на необучен човек и само специалист може да избере нова подходяща помпа. Ето защо е по-добре да се свържете с следпродажбената услуга и да поверите пералнята Indesit на професионалисти.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини