Всичко за пералните машини

Грешка F10 на пералнята Atlant

Грешка F10 на SM AtlantСамодиагностиката на съвременните перални машини Atlant е истинска помощ за премахване на възникващия проблем. Ако на дисплея на машината се появи неизвестен код F10 и не знаете какво означава, след като прочетете до края, най-вероятно ще разберете как можете да премахнете грешката. Ще дешифрираме значението му, ще говорим за причините за появата и ще предоставим кратко ръководство за ремонт.

Дешифриране на код

Грешка F10 на пералнята Atlant информира потребителя, че устройството за заключване на люк на покрива (UBL) е дефектно. Всъщност това се случва приблизително така: потребителят затваря люка, натиска бутона за стартиране на пране, но стартирането не се случва и в същото време на дисплея се появява грешка. Вратата не се заключва.

Грешка F10 на машини без дисплей Atlant се проявява чрез мигането на два индикатора на контролния панел: първия и третия.

Причини за повреда

Защо възниква тази неизправност, каква е причината, нека разберем по-подробно. Код за грешка може да се появи, когато:

 • UBL е дефектен, а именно биметалните плочи вътре в ключалката са износени. В резултат на това плочата не работи, вратата не се заключва;
 • възниква късо съединение, в резултат на което термодвойката на ключалката се нарушава. А това означава, че токът не минава през него, ключалката няма да се затвори;
 • дефектен електронен модул, изпращащ неправилен код на дисплея, който спира пералнята.

отстраняване на неизправности

С декодирането на кода за грешка разбрахме за други кодове на системата за самодиагностика на перални машини Atlant, прочетете статията Кодове за грешки за пералнята Atlant, Сега нека разберем какво да правим в тази ситуация. Решението е да се замени устройството за заключване на вратата на пералната машина. Да ремонтирате модерен UBL е безполезно. За да направите това, първо трябва да изключите пералнята от мрежата и след това да следвате инструкциите:

 1. Отворете вратата на шайбата и използвайте отвертка, за да премахнете металната скоба, носена върху гумения маншет.
 2. Поставете маншета в барабана, за да не ви притеснява.
  заместване UBL Atlant_1
 3. Извадете болтовете, държащи UBL.
  заместване UBL Atlant_2
 4. Внимателно издърпайте устройството отвътре. В този случай се опитайте да не откъсвате окабеляването.
 5. Подпишете или направете снимка на смартфона с местоположението на проводниците, които са свързани към UBL.
  заместване UBL Atlant_3
 6. След това трябва да вземете мултицет и да го конфигурирате в режим на тест за устойчивост, за да се уверите, че блокировката на ключалката не работи.
 7. Задайте сондите на мултицет на нула и фаза. Ако на екрана се появи трицифрен номер, тогава устройството работи, в противен случай то е счупено.
 8. След това трябва да свържете сондите към нула и общия контакт. Ако мултицетът дава 0 или 1, тогава всичко е наред.
 9. След като се уверите, че UBL работи неправилно, можете спокойно да го промените на нов. Достатъчно е да закупите работещо устройство и да го свържете към чипа с проводници.
  ! Ремонтът на UBL няма много смисъл и е евтин. Когато купувате, обадете се на продавача не само марката, но и модела на пералнята, а още по-добре вземете повреденото устройство със себе си, така че вероятно ще бъдете продадени подобно.
 10. След това трябва да поставите заключващото устройство на място и да закрепите с винтове.
 11. Развийте маншета от резервоара и закрепете ластика със скоба за маркуч.

В редки случаи, както писахме по-горе, управляващият модул може да стане причина за грешката. Не се осмелявайте сами да ремонтирате този модул на пералнята, освен ако, разбира се, не сте експерт в микросхемите, резисторите и подобни полупроводникови елементи. Снимката по-долу показва електронния модул и се подчертава площта на повредените резистори, което доведе до грешка F10.

Електронен модул SM Atlant

Този модул беше поправен от майстор на сервизен център. За да разрешат проблема, те трябваше да спойкат отново цял възел от резистори. Ако сте се занимавали с подобна работа и имате всичко необходимо за това, пристъпете към бизнеса, но не - поверете всичко на професионалисти. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини