Всичко за пералните машини

Какви са ензимите в праховете за пране?

Какви са ензимите в праховете за пранеВ съвременното общество се появяват все повече хора, които се опитват да разберат какво е част от определен продукт, който използват. Същото се отнася и за праховете за пране. Тук обаче всичко не е толкова просто: не всяка домакиня ще може да дешифрира някои имена сама. Така, например, мнозина не разбират ензимите в праховете за пране - вредно ли е или безопасно? Трябва да разберете.

Ще се занимаваме с концепцията

Така че, за начало, благодарение на тези много ензими, прахът буквално изпира вашите неща. Някога се питах защо след измиване дори с най-висококачествен сапун понякога не е възможно да се премахнат дори пресни примеси? Тъй като ензимите, които съставляват детергенти, разграждат различни молекули на замърсяване.

  1. Ензим протеаза - премахва протеиновите петна.
  2. Липазата е мастна.
  3. Амилазата се бори със скорбялните замърсители.
  4. Целулазата, като цяло, изпълнява редица функции. Основната му цел е премахването на варли, водещи до подвиване на тъканите. Но това не е всичко. Този ензим също е в състояние да запази яркостта на тъканта, засилва видимия ефект на избелване, придава мекота на тъканта и ненадминат вид. Целулазата често се добавя към специализирани почистващи препарати, например за вълнени продукти или деликатни тъкани, тя е наистина незаменима.

Да, ензимите не могат да бъдат наречени естествени лекарства, но без тях измиването, с което всички сме свикнали, не би било с толкова високо качество.

На първо място, съвременните детергенти включват всички изброени видове ензими. Така прахът действа веднага на няколко фронта, което ви позволява да премахнете всякакви примеси от дрехите, без да го повредите и запазите или дори да подобрите външния му вид.

Някои ензими дори се добавят към сапуни за грижа за детски дрехи, например, протеаза. Като цяло списъкът с домакински химикали, които не могат да работят напълно без ензими, е изключително обширен. И тук възниква въпросът: колко е безопасно да се използват продукти, съдържащи ензими?

Трябва ли да се страхувам от ензими?

Тук можете да издишате, за човешкото тяло ензимите са напълно безопасни. Това означава, че ако изберете продукт и видите един от горните компоненти в състава, в никакъв случай не се отказвайте от този инструмент.

Единственото нещо, което ензимите могат да ви навредят, е да съсипете тъканта, ако го използвате неправилно или пренебрегвате инструкциите. Някои видове ензими не са сравними с определени тъкани, но не е необходимо да се гадае: в този случай производителите винаги предупреждават потребителите за това в инструкциите за инструмента.

активни вещества на прах

Какво мога да кажа, ензимите са незаменими помощници на всеки прах за пране. Идеално балансирани, напълно безопасни за здравето, те придават мекота на тъканите, правят нещата визуално по-красиви, засилват ефекта на избелванията, оставят цветовете ярки и най-важното - премахват абсолютно всякакъв вид замърсяване, както ново, така и остаряло.

Какво наистина е вредно?

фосфатиЗа да изберете правилния лек, трябва да знаете кои компоненти са вредни за хората, околната среда и други. На първо място, това са фосфати и фосфорити. Наличието им в повечето прахове за пране се дължи на факта, че те засилват действието на повърхностноактивните вещества. Какво е ПАВ? Повърхностно активно!

Недостатъците на тези елементи са много по-големи. На първо място, те са плътно отложени върху тъканта и не се изплакват. За да премахнете всички фосфати от нещо, трябва да го изплакнете поне десетина пъти и това е трудно както физически, така и във времето. В резултат на това следващият минус е алергията. Фосфатите причиняват силно дразнене на кожата, както и кашлица, сълзене и сърбеж.Ако вещество с такъв състав измие детските неща, това е двойно по-лошо.

При алергична реакция вредата от фосфатите не свършва. Те замърсяват близките водни тела и допринасят за образуването и активното развитие на синьо-зелени водорасли, които влошават качеството на водата, което се отразява на здравето на хората не по най-добрия начин.

Оптичните избелители също не са добри. Всъщност това е агресивна боя с луминисцентни частици. По принцип тя не мие дрехи, иначе ефектът би бил нулев. Дрехите стават искрящо бели именно благодарение на тази боя, красиво, но небезопасно. На първо място, заради същата алергия. Човешката кожа често реагира много негативно на контакт с избелените дрехи: зачервяване, обрив, ужасен сърбеж. Заслужава ли си?

Важно! Много домакини също подценяват вредата от хлора, предпочитайки да го използват навсякъде и навсякъде като дезинфектант.

По някаква причина съществува мнение, че в сравнение с други елементи на домакинските химикали хлорът е най-малко опасен. Но това далеч не е така. На първо място, защото е в състояние да засегне вътрешните органи, например белите дробове. Това е така, защото хлорът е летливо вещество и се изпарява бързо. Човек, вдишвайки пари от хлор, застрашава здравето му.

Косата, кожата са изложени на отрицателни ефекти, рискът от рак се увеличава. По време на измиването молекулите на мръсотията реагират с хлор и образуват вредни органични съединения, които остават върху дрехите, вътрешността на дрехите ви и т.н.

Ароматите също са изложени на риск. Те не са толкова опасни като хлора, но също така предизвикват алергични реакции, особено при деца. По правило това е първото нещо, което трябва да откажете в случай на сърбеж, обриви или други симптоми след контакт с измити дрехи.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини