Всичко за пералните машини

Двигателят от пералнята до мотора

двигател за измиване на велосипедиСред необичайните приложения на двигателя от пералнята, превръщането му в мотор за велосипед може да се счита за най-необичайно. Мотор за велосипед от пералня - звучи повече от екстравагантно, но изглежда напълно ексклузивно. За това дали е възможно да се направи този „технически артефакт“ и как да го направите, прочетете тази публикация. Предупреждаваме ви веднага, проектът е технически сложен и доста скъп, така че ако не сте уверени в способностите си, е по-добре да не започнете.

Задвижваща предавка

Преди да продължите с превръщането на конвенционален мотор в електрически мотор, преценете техническия потенциал на вашия железен кон отстрани. Велосипедът трябва да има достатъчно мощна рамка, тъй като трябва поне да поддържа теглото на ездача и теглото на оборудването, което ще бъде монтирано върху него. Ако всичко е наред с това, можете да продължите да променяте велосипеда и да инсталирате двигателя върху него от пералнята, задвижващия механизъм, системата за управление и източниците на енергия.

Нека започнем с разработването и инсталирането на части на задвижващия механизъм. Веднага отбелязваме, че за да направим домашен електрически мотор от двигателя на стара пералня, се нуждаем от пълноценен ключарски цех. Е, или поне струг, сондажна машина, заваръчна машина, както и впечатляващ набор от материали и инструменти, включително доста просторна стая, където можете да провеждате експерименти.

ключарска работилницаЗадвижващият механизъм ще се състои от следните елементи:

 • модифициран велосипеден ръкав;
 • голяма шайба;
 • задвижващ колан от пералнята;
 • малка ролка на двигателя
 • вал на двигателя.

Най-трудното тук е може би производството на голяма шайба. Почти невъзможно е да намерите част с нормален размер, подходяща за размер, така че трябва да го направите.

 1. От стоманен лист (2 мм) изрязахме перфектен кръг.

Препоръчителният диаметър на шайбата е 22 см, но ако стругът може да отреже кръг с по-голям диаметър, тогава направете повече, толкова по-надежден ще бъде механизмът на задвижване.

 1. В главината на задното колело на колелото, между спиците, пробиваме малки отвори.По същия начин пробиваме дупки в стоманения кръг.
  ръкав за велосипеди
 2. В краищата на стоманения кръг пробиваме големи отвори, елементарни, за да намалим теглото на частта. Защото, както бе отбелязано по-горе, цялото оборудване заедно с мотоциклетиста ще тежи много и трябва да разтоварите рамката на мотора колкото е възможно повече, като сте спечелили поне няколко килограма.
 3. На следващо място, решаващ момент, е необходимо да заварите стоманена лента с размери 20x4 мм към ръба на диска. Трябва да заварявате постепенно огъване на лента от метал точно по ръба. Това не е най-лесното нещо, защото заварената фуга трябва да се окаже идеално гладка.
 4. След това зареждаме частта в струга и я обработваме отново, премахвайки всички неравности и грапавости.
  диск
 5. Ето нашата подробност и превърната в пълна шайба. Сега просто трябва да боядисаме и завием основната част на задвижващия механизъм към задното колело на колелото.

Важно! Дебелината на голямата ролка няма да позволи колелото на велосипеда да се върти след монтажа, тъй като частта ще докосне рамката. Трябва или да огънете рамката, или да я модифицирате по различен начин, в зависимост от дизайна на мотора.

колело за велосипеди

Модификация на рамката

Направихме голяма ролка, приспособихме останалите части на задвижващия механизъм. Между другото, не е необходимо останалата част от задвижващия механизъм да се преработва. На шахтата на двигателя от пералнята вече стои малка шайба, има и задвижващ колан, така че с чиста съвест да пристъпим към промяна на рамката на велосипеда. Когато модифицирате рамката за нов електрически мотор, трябва да вземем предвид, че двигателят на него трябва да бъде разположен възможно най-твърдо. За да направите това, направете следното.

 • Ако велосипедът има стандартен багажник, ние заваряваме допълнителни напречни тръби към него, за да укрепим конструкцията.
 • Ако багажникът не е предвиден, тогава трябва да заварите стойката на двигателя от тръбите, наподобявайки това, което е показано на фигурата по-долу.
  монтаж на двигателя
 • Новите части на рамката трябва да бъдат шлифовани, боядисани и изсушени.

Внимание! Когато заварявате рамката на двигателя, вземете предвид височината на неговата седалка. Необходимо е разстоянието между малката шайба на двигателя и голямата шайба на колелото на велосипеда да е идеално за опъване на колана.

закрепете двигателя на велосипед

Продължаваме да сглобяваме електрическия мотор. Инсталираме двигателя върху рамката, слагаме задното колело, със завинтена ролка, проверяваме въртенето на колелото. Затягаме задвижващия колан, даваме малки завои на ръка, проверявайки дали той скача. Ако всичко е нормално, започваме да участваме в свързването на двигателя на пералната машина и организирането на нейното автономно захранване.

Управление на мощността на мотора

акумулаторна батерияза как да свържете двигателя от пералнятаЗа да работи, ние писахме и говорихме многократно. Така че отново няма да се съсредоточим върху този въпрос, а да преминем веднага към организацията на автономното захранване на нашия колекторния мотор. В противен случай, нашият домашен електрически мотор ще бъде задвижван от мускулната сила на краката.

Като начало, нека разберем дали моторът на колектора от пералнята може да работи на постоянен ток? В края на краищата акумулаторните батерии, които ще станат основен източник на енергия за двигателя на електрически мотор, издават постоянен ток, а пералнята и нейните устройства работят от мрежа с променлив ток (220V домакинска мрежа). Оказва се, че няма проблеми с това, освен това, двигателят от пералнята с постоянен ток работи много по-добре, отколкото с променлив ток, което, разбира се, е само под ръка.

Изберете правилните батерии. Това може да бъде трудно, тъй като се нуждаем от няколко доста масивни батерии, които е трудно да се монтират на велосипед поради размера и теглото им. Най-добрият вариант - осем компактни 12-волтови батерии за мотоциклети, които заедно произвеждат напрежение 96V. Но има проблем - дори такива батерии заемат много място и тежат доста, и не е ясно как да ги поставите върху рамката на електрически мотор.

След много обмисляне и серия от неуспешни експерименти с кутии за батерии, беше решено батериите да се разпределят равномерно по цялата рамка, като се окачат с електрически велосипед като коледна елха с играчки.

моторни батерии

Това техническо решение добави проблеми.

 • Първо, както се вижда от фигурата по-горе, беше необходимо отново да се подсили рамката на велосипеда, за да се издържи на допълнителното натоварване. Това, за съжаление, доведе до факта, че теглото на „железния кон“ отново се увеличи, но нищо не може да се направи за това.
 • Второ, трябваше да заварявам 8 отделни опори за батерията към рамката, така че да могат да бъдат фиксирани сигурно.
 • Трето, трябваше буквално да окача цялата рамка с проводници, за да свържа батериите помежду си и към двигателя.
 • И четвърто, трябваше да възстановя отново естетиката, като пребоядисах почти изцяло рамката на велосипеда.

Блок за управление

Все още има редица технически затруднения, които все още не сме обмислили - как да контролираме скоростта на двигателя, как да предотвратим покачването на тока до гранични стойности в началото на електрическия мотор и кога той се ускорява и как накрая да следим заряда на батерията по време на движение. За решаването на тези трудности ще помогне блокът за управление на електрически велосипеди, който трябва да сглобим. Ще ни трябва:

 1. 32.5 kHz импулсен преобразувател.
 2. Променлив резистор.
 3. Микроконтролер ATtiny26.
 4. Измервателен резистор.
 5. Чип IR2127S.
 6. Три силови транзистора тип IRFB33N15D.
 7. Три диода тип 10CTQ150.
 8. Зареждане от мобилен телефон.
 9. DC-DC преобразувател P6AU-1215ELF.
 10. Червени и зелени светодиоди.
 11. Автоматично 6А.
 12. Пластмасов корпус подходящи размери.
 13. Метален радиатор от дънната платка на компютъра.

схема за управление на мотоциклет

Няма да описваме процеса на сглобяване на контролния модул и това не е необходимо, тъй като цялата необходима информация е представена на диаграмата по-горе. Необходимо е само да прочетете тази диаграма, да разберете и възпроизведете на няколко печатни платки. Резултатът трябва да е нещо подобно.

чип модул за управление на мотора

Дъската трябва да бъде поставена в компактен водоустойчив пластмасов калъф, завинтвайки радиатора до дъното.

Не намерихме подходящ корпус за модула, така че трябваше да използвам това, което е. За да започне да работи контролния модул, е необходимо да включите машината, да завъртите „дроселната пръчка“, тоест променлив резистор, монтиран на кормилото на електрическия мотор. След което двигателят ще започне плавно да набира скорост и зеленият светодиод на модула ще светне.

контролен модул

Ако батериите са напълно разредени или капацитетът им е недостатъчен, червеният светодиод ще се включи, след което веригата ще се изключи след няколко секунди. Ще трябва да преминете „на собствените си две“, докато не успеете да презаредите батериите.

Тестове и техните резултати

Време е да изпробвате „адската машина“, която отне толкова много време, труд и пари. Подходихме към тестовете не по-малко скрупулно, отколкото да направим домашен електрически мотор и ги проведохме на три етапа:

 • Каране по нормален сравнително равен път (половин асфалт, половин грунд) със скорост 18 км / ч.
 • Каране по гладък асфалт с малки изкачвания и спускания със скорост 25 км / ч.
 • Езда с максимална скорост по гладък асфалт, без възходи и падения.

В резултат на това в първия случай, като ускорихме до 18 км / ч и поддържахме тази скорост, успяхме да караме по черен път и счупихме асфалт с едно зареждане на батерията от 27 км. Мускулната сила на краката почти никога не се използва. По пътя нямаше изкачвания и спускания.

електрически мотор

Като карахме електрически мотор по гладък асфалт с малки спускания и изкачвания със скорост 25 км / ч, успяхме да поставим рекорд от 19 км с едно зареждане на батерията. инакрая, тестовете с максимална скорост показаха, че нашият домашен електрически велосипед може да ускори до 30-35 км / ч, разбира се, на гладък асфалт, без спускания и изкачвания.

За ваша информация! Теглото на ездача, който е тествал мотора, е 96 кг.

Прави впечатление, че ако помогнем на двигателя чрез завъртане на педалите, можем сравнително лесно да достигнем максимална скорост от 45-50 км / ч, а ако опитате, можете да стиснете 60 км / ч. В този случай батериите се разреждат по-бързо, след около 10-15 км от такъв спринт.

В заключение отбелязваме, че за да направите електронния велосипед от пералня самостоятелно, ще са ви нужни поне няколко месеца, работилница, огромно количество сила и търпение, както и пари. Между другото, похарчихме около 700 долара за проекта при условие, че не се налага да купуваме велосипед и части от стара шайба. Ако сте решени да направите свой собствен електрически мотор - продължете го, можем само да ви пожелаем късмет!

   

11 коментара на читателя

 1. Граватар Александър Александър:

  И така, какво бяха изразходвани тогава 700 долара?

 2. Граватар Кокс Koks:

  Но не е по-лесно с такава тежест да инсталирате компактен генератор на бензин, изтръгнете цялата мощност на двигателя и сложете мозъка си от шайбата.

 3. Граватар Антон Антон:

  По-лесно е да поставите двигателя например от резачка, а не от генератор.

 4. Граватар Гарик Гарик:

  За 700 долара можете да си купите моторно колело с цялата бездомна, дори по-евтина.

 5. Граватар Роман Роман:

  Напротив, на двигателя трябва да се постави голяма ролка, а малка - на колелото.

  • Граватар Ярослав Ярослав:

   Ако е така, двигателят ще работи под товар

 6. Граватар Владимир Владимир:

  Какъв ужас За такива пари е по-лесно да вземете готово моторно колело, а осемте батерии струват много.

 7. Граватар Алекс Алексей:

  Всъщност такива неща се правят за душата. Авторът съсипа мотора, защото искаше креативност. Но според мен е по-добре да вземете литиево-йонни батерии. Те могат да бъдат поставени като батерии за пръсти в тръба и напрежението да се повиши до 170 волта. В същото време стойността на вата / час също ще се увеличи. За да увеличите макарата на задното колело или да приложите шлайф. Тя има скоростна кутия и типът на двигателя е същият. Ще се върти и от DC. Само регулаторът не трябва да използва стабилизатор на тока, а PWM. По този начин може да се избегнат загубите на ток поради нагряване на ключовия елемент. Но като цяло мисля, че авторът изхожда от това, което беше на разположение. Между другото, задвижването може да се направи на предното колело, за да не се обезобразява задното. И инсталирайте претоварващ съединител в областта на главината на колелото, за да избегнете механични загуби.

 8. Граватар Павел Paul:

  По-лесно - 12 волтова батерия - 220 инвертор - двигател - допълнителни вериги - готови.

 9. Граватар Алекс Алексей:

  Защо да не използвате литиеви батерии?

 10. Граватар Лъв Лъв:

  Още по-лесно не закачайте тази глупост на мотора, а използвайте мускулната сила на краката. Тогава пробегът е ограничен само от наличието на алкохол за поддържане на тонуса и облекчаване на стреса от високите скорости.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини