Всичко за пералните машини

Пералня Electrolux не се източва

CM Electrolux не изтича водаАвтоматичната пералня отдавна е задължителна за всеки модерен апартамент. Едно от най-популярните копия може да се счита за пералня Electrolux. И това е заслужено. В крайна сметка тя се отличава с надеждност, структурна здравина и висококачествено измиване.

При всички значителни предимства има недостатък. Като правило, ако крушките на панела показват грешка, тогава машината не източва водата. Нека се опитаме да разберем какъв е източникът на проблема и какво трябва да се направи в тази ситуация.

Защо източването е невъзможно?

Първата стъпка е да разберете защо източването не работи. Има няколко варианта.

 1. Първо погледнете маркуча, той изтича вода в канализацията от пералнята. Нещо от пералнята може да влезе в него и обектът няма да позволи на водата да премине през него. И ако той се присъедини към сифон, тогава проблемът може да е в последния.
 2. Малки вещи, като монети или копчета, понякога влизат във филтъра по време на пране. Поради запушването става невъзможно изтичането на водата.
 3. Вътре в машината има дренажна тръба между резервоара и помпата. Може би нещо е паднало в него и водата не минава.
 4. Причината за проблема може да е помпа, която изпомпва вода. В този случай ще чуете и специфичен звук. Тази част има ограничен живот до 5 години.

Електрически мотор и вал с пластмасово колело могат да се счупят в него. Нишките, дантелата, косата обикновено се навиват около него и стават причина за злополука.

Ако пералнята работи на вашето място от дълго време, тогава трябва да обърнете внимание на електронния компонент. Повреда е възможна поради естествено износване на модула или рязък скок на напрежението.

Може да има значение и колко е дълъг маркучът за източване. По традиция дължината е един и половина метра. А мощността на помпата е проектирана специално за такива размери. И, ако не толкова отдавна решихте да пренаредите не нова пералня и трябваше да увеличите маркуча, тогава може би проблемът е именно заради това. Пералнята не само не изтича водата, но и не изцежда прането? След това трябва да се уверите коя програма е зададена. Може би тази функция е просто деактивирана.

По правило съвременното оборудване е оборудвано с електронен дисплей, който може да помогне да се определи причината за неизправността (машината ще даде код за грешка). Инструкциите също така изписват комбинации от светещи светлини, които сигнализират за проблем при автомобили без дисплей.

Има проблеми, които не могат да бъдат отстранени сами. Например, когато пералнята изтече вода и се оттича веднага. Повредите могат да бъдат в електронния модул, клапанът за подаване на вода се е счупил или превключвателят на нивото на водата е неуспешен.

Първо извадете водата

Така че, след като сте определили защо машината отказва да източва водата, трябва да го направите ръчно. Има няколко трика, които можете да използвате.изпускане на вода от Electrolux

 1. Чрез филтъра. Пригответе контейнер, в който ще източите водата от резервоара. Моля, обърнете внимание, че ще има много течности и ще ви трябват няколко от тях. Развийте филтъра. Водата трябва да изтече бързо. Когато дебитът намалее, наклонете машината напред и се опитайте да източите всичко докрай.
 2. Развийте филтъра, но водата не отиде? Така тръбата е запушена. Понякога просто трябва да го преместите леко и течността ще се излее. В противен случай трябва да се почисти и тогава е възможно да се източи.
 3. Ако вашите действия не доведоха до резултат и водата от резервоара не се оттича, тогава можете да спуснете маркуча вътре и да го излеете в контейнера, разположен отдолу.

Във всеки случай вашата задача е да се опитате да се уверите, че в пералнята не е останала абсолютно никаква течност.

Процедура за отстраняване на проблеми

След като се справихме с първия проблем, ще се опитаме да отстраним проблемите. Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите оборудването от електричеството.Ако сте източили водата през филтъра, тогава вече сте виждали дали тя е запушена и е почистила тръбата. Ако сте се отървали от водата с маркуч, развийте филтъра. Малко количество вода се оттича, пригответе съд или парцал. Вижте дали нещо е попаднало в това отделение. Извършихте всички горепосочени стъпки, но машината все още не източва водата.

Проверете тръбата за източване. Ще трябва да опитате и разглобите малко машината, като развиете фиксиращите винтове на канала за източване. След това извадете тръбата и сондата с пръсти. Ако някъде има запушване, можете да го усетите. След почистване монтираме всички части на място и затягаме винтовете.

дренажната тръба на машината Electrolux е запушена

Вече писахме, че нишки, коса или дантели, навити около работното колело, могат да станат източник на счупване. Как да го проверя? Той се намира точно зад филтъра. Опитайте да завъртите работното колело. В случай, че това не е възможно, тя заседна. Ще трябва да я освободи от намеса на обекти. Ако след тези действия работното колело не започне да се върти, проблемът е вътре в помпата.

Ако е повреден, можете да го проверите сами. Какво трябва да направя? Развийте филтъра. Програмирайте пералнята в режим на въртене. След това погледнете в отвора за източване. Можете да използвате фенерче. Работното колело във вашия случай ще бъде неподвижно.

Но има ситуации, когато работното колело се върти, но машината все още не работи. Това обикновено се случва при по-стари устройства. Той работи на въртенето, но не и на изтичането. Тази ситуация възниква от естественото износване на компонентите. Поради неправилна работа на магнита, помпата клинира и машината не се навива.

Защо това се случва? Магнитите са разположени в пластмасова чаша вътре в помпата. Напрежението пада върху намотката му и осигурява движение на пръта. Предпазва маншета от вода и замърсявания. Ако е повредена, работата на частта е нарушена.

След 7 години самите магнити могат да станат по-слаби, което ще доведе до отслабване на мощността на помпата и неизправност.

Ще трябва да заменим частта. Можете лесно да идентифицирате такъв проблем по характерния шум в режим "Спин". Програмата обаче не изпълнява определената функция. Може да се наложи да смените дренажната помпа.

Обвинявайте изпускателната помпа

дренажна помпаИзвеждайки изводи от горното, ако пералната ви машина започна да бръмчи силно, но в същото време не изстива прането и не оставя водата, тогава проблемът е в неизправността на помпата. Проблемът е доста сериозен, но можете да го направите сами.

Инструкцията за подмяна започва с необходимостта от премахване на канала за източване. След това отпуснете изпускателната помпа. Изключете старите проводници. Разменете стари и нови части. Свържете проводниците. Едва след това свързваме пералнята към захранването. И да извърши пробно измиване. Ако и този път изтичането на вода не върви добре, не можете да направите това, без да се свържете със сервизния отдел.

Използвайте правилно машината

Как да избегнем всички тези проблеми и да увеличим живота на оборудването? Има няколко прости правила, които трябва да следвате.

 1. Обърнете внимание на параметрите, предписани в паспорта за вашата пералня. А именно, максималното тегло на прането, препоръчано за едно пране. В случай, че претоварите устройството, то то трябва да работи на границата на възможностите. И това, разбира се, значително увеличава риска от злополука.
 2. Винаги проверявайте дрехите си, преди да ги заредите в пералнята. Първо, джобове. Монети, слушалки, опаковки за бонбони, парчета хартия, фиби или дори щипки за хартия могат да останат в тях. Второ, всякакви малки детайли на дрехите. Например копчета, мъниста, ключалки. Уверете се, че те са здраво закрепени. Всички тези чужди предмети могат да станат източник на повреда на вашето оборудване, ако случайно попаднете в конструкцията.
 3. употребастабилизатор на напрежението когато свързвате машината към мрежата. Това ще предпази вашето оборудване от пренапрежения.Те могат значително да влошат работата на електронния модул или напълно да го деактивират.
 4. Почиствайте редовно филтъра. Препоръчва се да се прави тази процедура на всеки шест месеца. Но ако проверите състоянието му поне веднъж годишно, това ще ви помогне да избегнете допълнителни неприятности. Най-често това е причината пералнята да спре да източва вода.

Също така не бъдете мързеливи, изучете програмите за миене, заложени в модела на вашето оборудване. Преди да започнете работа, проверете дали параметрите са зададени правилно. Всяка година организирайте превантивно промиване, за да предпазите компонентите на машината от мащаб и замърсявания.

Налейте всеки препарат за почистване на декакатор и пране. Покажете на електронната платка програмата с най-високата температура на нагряване на водата. Без да слагате пране, извършете пълен цикъл на пране. Следвайки тези прости съвети, вие ще увеличите живота на пералната си машина и ще избегнете излишни щети от нея.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини