Всичко за пералните машини

Пералнята Electrolux не се изтръгва

SM Electrolux не се изтръгваВсички бяха изправени пред ситуация, при която пералнята в най-неподходящия момент престава да работи напълно или частично. Но има и по-лоша ситуация: купувате ново оборудване, пускате прането там и установявате, че една от функциите му отказва да работи. В тази статия ще разгледаме какво да правим, ако въртенето на бельо се окаже такава функция, използвайки пералнята Electrolux като пример.

Изберете различен режим

Ако установите, че след измиване прането остава мокро, не бързайте да се обадите на майстора. Най-честата и честа причина, поради която машината не се навива, е използването на програма, в която не се използва. Такива програми могат да бъдат:

 • вълна за измиване;
 • пране на коприна;
 • нежно измиване.

За да сте сигурни, че това е така, използвайте инструкциите за автомобила (ако не е под ръка, намерете го в Интернет). Ако режимът, който използвате, не предполага въртене, просто го стартирайте в края на прането отделно. Плюсът е, че тези проблеми не са свързани с технически неизправности и могат да бъдат отстранени, без да ремонтирате себе си или да поставите машината в експлоатация.

Също така завъртането може да бъде изключено дори в режим, в който е осигурено. Проверете дали не сте изправени пред точно такава ситуация.

Неправилно подредено бельо

По правило съвременните модели перални имат функцията да определят претоварването (това е ситуация, при която теглото на прането е твърде голямо и машината не може да се справи с товара). Ако вашата машина няма този режим, възникват проблеми.

 1. Прането се пера без видими проблеми.
 2. По време на стартирането на въртенето машината се опитва да върти барабана, но това не се случва поради голямото тегло на прането.
 3. Опитите се повтарят още няколко пъти.
 4. Ако барабанът не започне да се върти, пералнята спира да работи и вие получавате мокро пране в ръцете си.

Ако въртенето не работи точно поради тази причина, в края на измиването си струва да опитате да извадите прането и да го разпределите равномерно върху барабана. Това ще предотврати образуването на тежка бучка пране и ще намали натоварването върху барабана.

В резервоара има много вода

CM барабан с водаДруга причина, че машината не е започнала да изцежда прането, може да е твърде много вода в резервоара. Преди да се върти, пералнята източва водата и по време на нея допълнително се отървава от водата, която излиза от изцеденото пране. Ако подозирате, че машината е спряла да се върти поради това, направете следното:

 • развийте източващия филтър;
 • проверете го за излишни предмети, след което го почистете;
 • Проверете за запушвания в дренажния маркуч или в тръбата за източване, която отива към помпата от резервоара. Ако има запушване - елиминирайте;
 • поставете маркучите и филтъра на място и проверете дали машината работи отново.

Ако проблемът продължава, чуйте помпата: тя трябва да бръмчи. Ако това не се случи, може да се наложи да смените изпускателната помпа.

Датчикът на Хол не работи

CM тахометърДатчик на Хол или тахометър е устройство вътре в пералнята, което открива и контролира скоростта на въртене на барабана. Ако тя е повредена, тогава машината може неправилно да определи броя на оборотите, поради което завъртането ще бъде или незадоволително, или напълно отсъстващо.

Основният виновник за повредата на тахометъра е честото зареждане на твърде много пране в колата. В допълнение сензорът на Хол може да разхлаби монтажа или контактите да се отдалечат.

За да проверите работата на тахометъра, ще трябва да извадите мотора. След това проверете всички контакти, ако е необходимо, ги съблечете и също затегнете монтажа. Ако това не помогне и самият сензор е повреден, ще трябва да закупите нов.

Моторът се счупи

Основният виновник за повреда или лоша работа на двигателя е износването на четките - поради това двигателят не може да ускори барабана до достатъчен брой обороти за въртене. Ако искате да опитате да поправите двигателя със собствените си ръце, първо ще трябва да стигнете до него. За да направите това, следвайте тези стъпки.

 1. Извадете корпуса на пералната машина.
 2. Изключете колан от двигателя, изключете проводниците.
 3. Изключете двигателя.

Тъй като тахометърът е разположен близо до мотора, можете да го проверите едновременно.

Проверете четките на мотора, тествайте бобините и намотката. Ако нещо е дефектно, сменете го. Ако проблемът е твърде широко разпространен, най-лесно е напълно да смените двигателя.

Неуспешен контрол на модула

Контролният модул е ​​командният център на пералната машина. Всички сигнали преминават през него, след обработката на който необходимите команди стигат до други части на машината. Ако сте проверили режима, теглото на прането, водата в резервоара, тахометъра и двигателя, остава само опцията с модула. За съжаление няма да можете да проверите независимо и дори да поправите модула - ще трябва да се обадите на съветника.

На следващо място, ние разглеждаме ситуации, при които въртящият се цикъл работи, но има „малки проблеми“. Ако по време на въртенето на пране или пране чуете чужди удари - най-вероятно в пространството между резервоара и барабана има чужди предмети. За да коригирате ситуацията, е необходимо да премахнете нагревателя и да премахнете външни неща. Въпреки че ситуацията по правило не влияе върху качеството на измиване или предене, не трябва да го затягате: чужди предмети в машината могат да доведат до пълната й неизправност.

Също така, необичайните звуци в пералнята могат да означават износване на лагера. В този случай разглобете машината и проверете дали са изтекли. Ако някой от проблемите не може да бъде решен самостоятелно - не се притеснявайте, не всичко може да бъде решено без специални инструменти и знания. Просто се свържете с специалист - дори ако това удари малко портфейла ви, това ще ви помогне да спестите време и нерви.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини