Всичко за пералните машини

Има ли някакви спестявания при използване на съдомиялна машина

Има ли някакви спестявания при използване на съдомиялна машинаКаква любовница не мечтае да прехвърли част от домакинските задължения към умни домакински уреди? Автоматичната пералня ще ви свърши чудесна работа за почистване на пране, прахосмукачка с робот ще събере целия боклук в апартамента, а съдомиялна машина лесно ще мие мръсни съдове.

Късметлиите съпрузи без проблеми се съгласяват да закупят допълнителна единица в кухнята, но някои от тях трябва да убедят съпрузите си да купуват скъпо оборудване за дълго време, давайки аргументи и да говорят за допълнително прекараното време, негативния ефект на перилните препарати върху кожата на ръцете и т.н. ръце, ще бъде ли полезно подобно придобиване за всички членове на семейството?

Колко минути на ден ще спестим?

Много често домакините се оплакват, че поради домакински дела не им остава време да прекарват повече време с домакинствата. Първият и основен аргумент за закупуването на съдомиялна машина е да спестите много свободно време. Средно 3 души спокойно „оцветяват“ 10-20 чинии, тиган, тиган, няколко прибори за хранене, три чаши на ден. Този списък може да бъде продължен в зависимост от житейските модели и навици в семейството. Една добра домакиня ще се справи с няколко мивки за около 45 минути и ако в този случай участва дете, разходите за време могат да се увеличат до един час на ден.

Как да избегнем нерационалното използване на лично време щастливи собственици на съдомиялни машини? Това ще отнеме на потребителя около 10 минути, за да зареди мръсни съдове в машината, това се дължи на необходимостта първо да премахнете остатъците от храна от повърхността на чиниите, листовете за печене и други продукти. По този начин, чрез прости изчисления, можете да разберете, че ежедневно е лесно да спестите до 35-50 минути време и да ги изразходвате за по-приятни и полезни неща.

Техникът ще свърши най-мръсната работа сам. Средно съдомиялна машина се справя със задачата си за 2, в някои случаи - за 4 часа. Но тук си струва да се има предвид, че машината ще работи, а не вие.

Разбира се, за някои потребители изглежда неубедително да пестите по 35-50 минути на ден, но на месец ще можете да спестите 17,5-25 часа, а за една година ще отделите време, правейки любимите си неща, вместо 212-304 часа да стоите пред мивката.

Какво ще кажете за водата?

машината спестява студена водаДнес тарифите за жилищни и комунални услуги принуждават потребителите на услуги да инсталират апарати за измерване на апартаменти, които измерват консумацията на студена и топла вода. По принцип руските хора нямат нужда да пестят водни ресурси. Традиционно съдовете се почистват с постоянно отворен кран, под силен поток вода. А сега си представете колко литра течност "изтичат" за 60 минути от процедурата.

Ще споделим с вас резултатите от един интересен експеримент. Приготвен е същият комплект ястия. Като начало, инструментите бяха почистени ръчно. По време на процедурата са консумирани 75 литра гореща и 35 литра студена вода. Съдомиялната машина изразходва 10 литра студена вода при същото количество замърсяване. Спестяването на водните ресурси достига 90 литра на ден! Относно тарифите за жилища и комунални услуги, можете да изчислите колко ще спестите оборудването. Кубически метър гореща вода струва много повече от същия обем студена течност.

Съдомиялна машина не само ще спести личното време на домакинята, но и ще намали консумацията на водни ресурси и, следователно, ще намали таксата върху разписките.

Преброяване на електричеството

машината спестява енергияЛогично е, че когато използвате съдомиялната машина, ще се консумира електрическа енергия, тъй като уредът се захранва от електрическата мрежа. С ръчно пране веднага отваряме крана за гореща вода и съдомиялната машина независимо произвежда загряване на студена вода до оптималната температура.

За целите на експеримента водата за ръчно почистване се нагрява с електрически бойлер. Консумацията на енергия беше равна на 2.3 kW. Техникът похарчи 1,5 kV електроенергия за отстраняване на замърсители от съдове с подобен обем. От измерванията става ясно, че използването на съдомиялна машина е по-изгодно, ако погледнете от този ъгъл.

Консумацията на електрически ток ясно се влияе от началната температура на събраната вода. През лятото е по-топло, през зимата - по-хладно. Ето защо през зимния сезон миялната машина може да консумира малко повече електроенергия. Преценявайки цената на обема топла вода, изразходвана по време на ръчно измиване, и плащането за енергията, консумирана от машината, можем спокойно да говорим за безспорното предимство на технологията.

Относно прахове, таблетки и капсули

Основната висока цена за обслужване на съдомиялна машина е именно в избора на специални инструменти за миене на съдове. Именно придобиването на таблетки, капсули и прахове за почистване е основната позиция на разходите, свързана с работата на оборудването.

Освен това, за да се поддържа работата на съдомиялната машина, е необходимо периодично да се използва солта, която е отговорна за възстановяването на йонообменника.

Цената на домакинските почистващи препарати ще зависи от марката продукти, които сте избрали за почистване. За целите на експеримента ще изчислим колко трябва да похарчите за миене на чинии, ако използвате таблетки Finish Powerball. За приготвения обем ястия организаторите на експеримента изразходват 2 таблетки от лекарството и разтварят около 1 чаена лъжичка специална сол.

Опаковка Finish, съдържаща 65 таблетки, ще струва на потребителя около 500 рубли. По този начин цената на две изразходвани таблетки ще бъде 15,5 рубли. Като добавим цената на солния прах, получаваме 17 рубли. Именно тази сума ще трябва да се изразходва всеки ден за почистване на прибори за хранене. В някои случаи цената на препаратите за миене на съдове може да надвиши икономията на енергия и водни ресурси, но такива разходи все още са приемливи в сравнение с други предимства на машината.

Какво друго е използването на машината?

алергия към миялната машинаИкономично ли е да миете чиниите в машината, разбрахме го, сега нека поговорим за други предимства на технологията, които не се изразяват в спестяване на пари. Няма да говорим за необичайни начини за използване на съдомиялна машина, например като фурна за готвене на риба или резервоар за миене на зеленчуци, но ще дадем по-очевидни предимства.

 1. Машината позволява почистване на съдове при нагряване на вода до 90 ° C. Това ще премахне всички бактерии от повърхността на устройствата и ще ги стерилизира. Тази функция е много подходяща за семейства с малки деца.
 2. Техниката има функцията за омекотяване на твърде твърда вода, което ви позволява перфектно да измиете мръсотията от стъклени съдове, без да оставяте петна от вар върху нея.

Семейства на 5 или повече години е по-добре да купуват съдомиялни с голям обем. Тази техника ще ви позволи да постигнете оптималното съотношение на разходите за един цикъл работа с обема прибори, заредени в тавата.

Защо да се скарате на съдомиялната машина?

не всички съдове могат да се мият в съдомиялна машинаГосподари, озадачени от въпроса дали да си купя съдомиялна машина или не, искат да знаят не само предимството на уреда, но и неудобствата, които могат да бъдат изпитани при използването на оборудването. Дори такова полезно устройство се характеризира с някои недостатъци. Нека да разберем какви недостатъци могат да бъдат намерени.

 • Фино диспергираният абразив, който е задължителен компонент на миещите препарати за миене на съдове, може да отмие чертежи, прах и позлатяване от съдове.
 • Закупувайки прекалено голяма съдомиялна машина, рискувате да я превърнете в място за съхранение на немити съдове. Такъв „склад“ ще доведе до неприятна миризма в кухнята.

Много е важно да закупите агрегат от обема на товара, съответстващ на нуждите на семейството.

 • За да се поддържа оперативността на нагревателния елемент на устройството, е необходимо да се смекчи набраната вода в системата.Полифосфатни филтри или специални омекотители за сол ще ви помогнат да се справите с тази задача.
 • Не всички кухненски прибори са безопасни за миене на съдове. Например, тиган с тефлоново покритие, който няма знак, позволяващ измиването му в машината, след няколко измивания, може да се влоши и да стане неизползваем поради повреда на покритието.
 • Машината изисква специални грижи. Периодично е необходимо да почистите всички филтри, дренажната помпа и да стартирате режима на самопочистване на оборудването. Може би ще има нужда от използване на специални капсули за почистване на съдомиялни, които съдържат силни химически реагенти.
 • Устройството не елиминира всички видове замърсяване. Не всяко устройство може да се справи с каша, изгорена до дъното на тигана, или макаронени изделия, пържени в тиган.

Има и определен списък с предмети за бита, които не са съвместими с миялната машина. Те включват:

 • продукти от фаянс;
 • устройства с боядисване на глазура;
 • алуминиеви тигани, чинии, чаши, лъжици и вилици;
 • стъклени съдове, които не са маркирани с допустим знак за пране в пишеща машина. Някои видове стъкло, когато се почистват в гореща вода, могат да станат мътни или напукани и да станат неизползваеми;
 • антични ястия;
 • продукти с дървени или порцеланови дръжки;
 • калаени и медни уреди;
 • дървени кухненски прибори (дъски, шпатули и др.);
 • продукти, произведени по техниката Gzhel или Khokhloma.

Използвайте специален препарат за изплакване за съдове с изключително внимание. Средствата, които предотвратяват появата на петна върху продуктите, не се отмиват напълно, а остават на повърхността дори след двойно изплакване. Ето защо хората с висока чувствителност към химическите добавки, както и семействата с малки деца, е по-добре напълно да се откажат от използването на балсами за съдове.

Съвети за тези, които искат да спестят пари

Колко миялната машина ще спести вода и електрически ресурси разбрахме. Остава само да разберем как да действаме, за да извлечем максимална полза от скъпия „домашен помощник“.

 1. Когато избирате техника, обърнете специално внимание на нейния обем. Струва си реалистично да се преценят нуждите на вашето семейство. Ако съдомиялната машина е твърде малка, ще трябва да я стартирате няколко пъти, което ще доведе до прекомерна консумация на вода и електрически ресурси. В обратната ситуация просто не можете да спечелите оптималния обем чинии и машината ще използва запаметения обем вода в паметта.
 2. Не пренебрегвайте инструкциите за устройството. Преди да започнете да използвате, по-добре е внимателно да прочетете ръководството за потребителя, помислете за снимките, показващи правилното разположение на съдовете в тавите. Ако правилно поставите приборите за хранене, можете да „пъхнете“ максималния брой предмети в устройството, като в същото време предотвратите натрупването на вода в чинии и чаши и образуването на петна по повърхността на съдовете.
 3. По-добре е да не използвате капсули за съдомиялни машини. Факт е, че пълненето им е стандартно както за малки, така и за най-просторни автомобили. Домакинята може да измери колко прах е необходим, в зависимост от степента на пълнене на машината, замърсяването на съдовете и капсулите не може да се дозира. Ето защо използването на капсулирани средства може да се окаже неикономично.
 4. Ако вие или вашите близки сте алергични към химикали, по-добре е да замените препарата за миене на съдове с обикновена сода, а препаратът за изплакване на съдомиялната машина - с шест процентен разтвор на оцет. Разбира се, содата и оцетът няма да бъдат толкова ефективни, колкото специалните продукти, но в комбинация с висока температура за отопление на водата, те могат да почистват кухненските уреди.

Дозировката трябва да се изчислява независимо, като се вземе предвид степента на твърдост на водата от чешмата.

 1. Обърнете особено внимание на пълнотата на резервоарите от полифосфатна сол.Това вещество е необходимо за правилното функциониране на съдомиялната машина, удължавайки нейния "живот", както и високото качество на почистване на съдове.

Ако във вашия апартамент е инсталиран двутарифен електромер, тогава е по-добре да включите съдомиялната машина през нощта. През нощта киловата са няколко пъти по-евтини и това ще осигури допълнителни спестявания за семейния бюджет.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини