Всичко за пералните машини

Екологичен прах за пране

екологичен прахГоворейки за екологичен прах за пране, много хора не разбират напълно какво е заложено и търговците умело го използват. Който само сега не продава такива перални прахове. Това се прави дори от компании, които по принцип никога не са се занимавали с прахове и нищо за агресивна реклама на такива продукти. Защо това се случва? Дали населението ни толкова се интересува от екологично чисти прахове или има нещо друго тук, нека разберем заедно.

За опасностите от прахове

Известно е и това е заслугата на рекламодателите, че прахът за пране съдържа доста голям брой изкуствени компоненти. Всеки от тези компоненти има своя собствена задача, някои дават възможност за по-активно разтваряне на петна, някои връщат цвят на нещата, но някои придават мирис на свежест на прясно измито бельо. На пръв поглед изглежда, че не е лошо, но учените бързо разбраха, че тези химически компоненти могат да се натрупат в човешкото тяло и да причинят вреда. Какви са тези химикали?

  • Фосфати. Тези вещества могат да бъдат намерени в 98% от всички прахове, продавани на територията фосфатиСтрани от ОНД. Фосфатите са необходими за подобряване на прането, тъй като омекотяват водата. Според учените фосфатите могат да причинят тежки алергии, а попадането в източници на чиста прясна вода спомага за растежа на водораслите, които сериозно замърсяват това езерце.
  • Повърхностно активни вещества. Активни вещества, които се борят с петна по дрехите. Благодарение на съдържанието на ПАВ, прах за пране се справя толкова добре с замърсяването. Проблемът е, че ПАВ са в състояние да нанесат сериозни вреди на човешкия организъм. Ако ги натрупате в клетките на човешкото тяло без мярка, това ще наруши биохимията на целия организъм и може да доведе до сериозни заболявания.
  • Компоненти за избелване. Тези вещества, съдържащи се в прахове за бели неща, се утаяват върху дрехи като боя, поради което дрехите изглеждат по-бели след пране. Тези компоненти са много устойчиви, не се измиват и влизат в контакт с човешката кожа, което от своя страна може да причини остри алергии.

Всъщност компонентите за избелване са боята, само много специфична.

  • Хлоридни съединения. Те премахват петна от белите дрехи много ефективно, осигурявайки перфектна чистота. В същото време хлорът е изключително вредно вещество, отрова в истинския смисъл на думата. Хлоридните съединения и техните производни могат да причинят анемия, хипертония, сърдечни и белодробни заболявания от различно естество. Във високи концентрации хлорът причинява общо отравяне на организма и увеличава десетки пъти риска от рак.

Тъй като горните компоненти присъстват в повечето прахове и са вредни за здравето, когато ги използваме, логично е да се предположи, че трябва да търсите прахове, в които тези вещества не са. Съответно, екологично чистият прах е прах, който не съдържа хлор, повърхностно активни вещества, избелващи компоненти и фосфати. Направени са необходимите изводи, остава само да се търсят такива прахове.

Преглед на безопасни инструменти

В този преглед ние изброяваме само екологични прахове, които се предлагат на пазара днес, като внимателно изучават техния състав. Ето няколко разновидности на такива почистващи препарати.

Molecola Ecological за бебе. Препарат за пране на детски дрехи. Производителят гарантира своята 100% чистота и безопасност. Разгледайте композицията. Този прах има само три компонента: натриев цитрат 5%, по-малко от 30% бебешки кокосов сапун, останалото е сода. Що се отнася до сода и сапун, всичко е ясно, те са безопасни, но какво е натриев цитрат? Това вещество не е нищо повече от натриевата сол на лимонената киселина, която се използва, включително в хранителната промишленост. Ако натриевият цитрат дори се яде, тогава, вероятно, той няма да причини вреда на тялото в перилния препарат.Цената за опаковка от 1,2 кг е 6,17 долара.

molecola-екологично-за-бебе

Ecoleiv Universal. Друг екологичен прах, но с по-сложен състав. Има сапун на прах и екстракт от естествено растение - алое, но има и натриев силикат, натриев карбонат и ензими. Какво е, причиняват ли тези вещества вреди на хората? Натриевият силикат не е нищо повече от хранителната добавка E550.

ecoleiv-универсален

E550 се използва в хранително-вкусовата промишленост, например при производството на хляб. На прах е напълно безвреден.

Натриевият карбонат е името на добре познатата содна пепел, нашите баби го добавиха в коритото за пране, за да направят прането по-бяло. И накрая, ензими - в превод от латински език ензимът е квас. Това са вещества, които ускоряват биологичните процеси, на прах те са абсолютно безвредни, т.е. но в хранително-вкусовата промишленост не винаги. Цената на опаковката 1250 грама - 5,30 долара.

Ecover Zero White. Екологично чист прах за пране на бели и оцветени бельо без венец. В състава си той също съдържа естествен сапун, натриев силикат, натриев карбонат, както и метилов етер етилацетат. Що за "глупости" е това? Няма да навлизаме в подробности и ще дадем химическата формула. Ще кажем само, че това вещество може да бъде опасно, когато се приема перорално, а дори и тогава в доста големи количества. Безопасен е на прах.

Ecover нула бяло

Праховете от типа: Bio Mio, Pure Water, Ondalind, Nissan Fa Fa Series и други имат приблизително подобен състав. Няма да даваме описания за тях, тъй като вече е ясно, че тези прахове не съдържат нищо вредно и това е напълно вярно. Но все пак има ли проблем? Какво прави тя? И това ще обсъдим в следващия параграф.

Какво трябва да бъде на прах?

Има доста сериозен проблем с използването на екологично чист прах за ежедневно пране в пералня. Както стана ясно, в почти всички екологични прахове сапунът присъства в едно или друго съотношение. Сапунени чипове, когато се използват в пералня, запушват маркучи и тръби и с течение на времето могат да причинят повредата на „домашния помощник“.

продукти за миене на ръцеОказва се следната картина. Вие харчите пари за скъп екологичен прах и съсипвате собствената си (между другото, скъпа) пералня със собствените си ръце. Добре е, ако производителят също е съвестен и пише на опаковка, че прахът не се препоръчва за употреба в пералня, но, за съжаление, по-често от това не е така.

Давай напред. Колко ефективен е такъв прах. Няма да съгрешим срещу истината, ако кажем, че обикновена смес от сода пепел и сапун премахва нещата не по-лошо от екологично чистия прах и също така ще бъде безобидна. Извод: защо да плащате за еко-прах, когато можете да закупите отделните му компоненти за стотинка.

И сода пепел и сапун можете да закупите в значителни количества за 2 долара.

Всъщност един наистина добър и безопасен прах трябва да съдържа фосфати, повърхностно активни вещества и избелващи компоненти, но само в безопасна концентрация. Ако прахът не съдържа тези вещества, той ще бъде безопасен за здравето, но неефективен. Ако тези вещества присъстват в големи количества, прахът ще бъде ефективен, но не безопасен. Заключение - мярката е добра във всичко.

Необходимо е да се разработят единни световни стандарти за съдържанието на вредни химикали в прахове и горепосочените проблеми да бъдат решени сами. Между другото за най-добрите почистващи препарати Можете да прочетете в едноименната публикация на нашия сайт. Добро търсене!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини