Всичко за пералните машини

Грешка E9 в пералнята на Samsung

e9 грешка в samsungБлагодарение на системата за самодиагностика на пералнята Samsung, когато възникне повреда, времето за ремонт може да бъде намалено. Грешка, появила се на дисплея на машината, уведомява потребителя за случилото се. Важно е да знаете дешифрирането на кода и възможните причини за появата му. Нека поговорим повече за грешката E9 в пералнята на Samsung.

Дешифриране на код

Грешка E9 е типична за шайбите на марката Samsung, сглобени преди 2007 г. Съответно експлоатационният живот на това оборудване днес е 8-10 години, не е изненадващо, че потребителите са по-склонни да се свързват с сервизни центрове с подобен проблем.

Какво означава кодът E9? Този код показва, че е имало изтичане на вода от резервоара в капачката. Ако превключвателят за налягане установи 4-кратен спад на водата в резервоара, машината ще спре да работи и ще се покаже код E9.

Моля, обърнете внимание, че в съвременните модели автомобили на Samsung вместо кода E9 кодът L9 се съхранява в програмната памет. Това са идентични кодове.

В новите автомобили обаче не само превключвателят за налягане реагира на изтичането на вода, но и сензорът за спиране на Aqua, инсталиран в тавата. Тези кодове за грешки могат да се появят във всеки цикъл на измиване. Но най-често грешката се показва почти веднага след включване на програмата или по време на първия прием на вода.

В старите перални машини няма дисплей, така че предупреждение за повреда възниква чрез мигащи индикатори. Всички лампи за режим на миене мигат, когато водата изтича, но индикаторите за био измиване 600С и студена вода изгарят.

индикация за грешка

Причини за възникване на

Различните причини могат да доведат до грешка E9 или L9. Някои неизправности могат да бъдат отстранени със собствените си ръце, в други случаи ще се изисква помощта на опитни специалисти. На първо място, трябва да проверите следното:

 • плътност на връзката на дренажния маркуч към канализацията и самия маркуч за счупвания; ако водата се оттича в банята или тоалетната, вижте дали маркучът е счупен или дали водата тече от;
 • правилно свързване на маркуча за източване до канализационната тръба, ако местоположението на маркуча е нарушено, тогава водата ще се излее спонтанно от резервоара;
 • стегнатост на монтажа на изпускателния филтър, ако сте го извадили предния ден за почистване;
 • обърнете внимание дали водата изтича от тавата с прах, ако дупките за пълнене на водата в тавата са запушени, тогава водата няма да влезе в резервоара, тя ще изтича;
 • след външната проверка пристъпете към проверката на „вътрешностите“ на шайбата, проверете дюзата от резервоара към помпата и от приемника за прах към резервоара, може би има нужда от подмяна на скобите, на които се държат тръбите;
 • проверете контактите на електрическите проводници, които отиват към датчика за нивото на водата и към аква подножието.

Ако възникне грешка в E9 в пералнята на Samsung или която и да е друга, можете да опитате да рестартирате шайбата, така да се каже, за да нулирате програмата. Възможно е да е имало някакъв вид повреда, което е довело до грешка. Можете да нулирате всичко, като изключите машината от контакта за няколко минути.

По-сериозните причини са причинени от счупване и неизправност на частта, в случая това са:

 • Aquastop сензор;
 • гумен маншет;
 • маркуч и фитинги;
 • превключвател за налягане;
 • електрическо окабеляване и електронен модул.

Смяна на сензори

Първо описваме подмяната на сензора Aquastop, тази част се нарича още микропревключвател с поплавък. Той е разположен, както вече отбелязахме, в тавата на шайбата. Ето защо, за да го замените, е необходимо да изключите оборудването от комуникациите, да го издърпате на удобно място и да го поставите на неговата страна. След това направете това:

 1. развийте палета;
 2. внимателно извадете тигана от машината, не го засенчвайте рязко, за да не разкъсате проводниците, идващи от сензора;
 3. изключете чиповете с проводници;
 4. изключете ключалките и издърпайте сензора;
 5. на мястото на дефектната част поставете нова.

аквастоп сензор

Сензорът за ниво на водата, който се нарича превключвател за налягане, напротив, е разположен в горната част на пералнята.Той също може да бъде заменен самостоятелно, като прекара около 20 минути работа. За да направите това, изключете машината от мрежата, изключете крана за подаване на вода и след това следвайте инструкциите:

 • като развиете задните болтове, свалете горния капак на кутията;
 • в горния ъгъл на колата намират частта, както на снимката по-долу;
 • изключете чипа с проводниците;
 • разкопчайте яка и извадете тръба за подаване на въздух;
  тръба за превключвател за налягане

  Важно! обърнете внимание на въздухопровода, може да има проблем в него, много често тръбата се счупва в основата на превключвателя за налягане, така че сензорът не може точно да измерва нивото на водата. Достатъчно е да подмените слушалката и проблемът ще бъде решен.

 • оригиналната нова част е заменена на мястото на дефектния превключвател за налягане.

Подмяна на маншета и дюзите

Подмяната на маншета в пералня на всяка марка е по-отнемаща време, отколкото подмяната на сензорите. В крайна сметка, за да премахнете и поставите еластична лента, трябва да разглобите тялото на машината. Някои специалисти, притежаващи уменията, могат да заменят маншета на шайбата на Samsung, като премахват само горния капак, но за тези, които правят това за първи път, този „трик“ може да не се окаже успешен.

За това как да разглобите шайбата и да смените гумата, описахме подробно в статията Как да смените маншета в пералнятазатова реши да не се повтаря.

Що се отнася до тръбата, тръбата, свързваща помпата и резервоара, най-често се разкъсва. Тази част се заменя през дъното. Той или липсва, или лесно се отстранява. Тръбата се държи чрез скоби, които също ще трябва да бъдат заменени.

дренажна тръба

Какво да правя с електронния модул

Електронният модул е ​​не само най-скъпата част в пералнята, но и изисква специални познания по време на инсталирането и особено по време на ремонта. Ако процесорът на контролната платка не изгори, тогава той може да бъде поправен. В противен случай платката ще трябва да бъде напълно променена.

При подмяна на електронен модул има такъв нюанс като фърмуера; някои платки нямат инсталиран софтуер. За да го инсталирате, първо трябва да го намерите и след това да извършите процеса правилно. Поради тази причина препоръчваме да се свържете със специалисти и да не носите отговорност. Може би вие като цяло, след като сте научили цената на частта и ремонта, ще помислите за закупуване на нова машина, защото всичко ще бъде скъпо.

По този начин причините за грешката E9 са много. Повечето от тях изискват умения за ремонт и разглобяване. Надяваме се нашата статия да ви помогне да определите траекторията на действие в тази ситуация. Успех

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Алекс Алексей:

  Благодаря ви

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини