Всичко за пералните машини

Грешка E1 - пералня Samsung

грешка E1Грешката E1 в пералнята на Samsung може да бъде много неприятна изненада, особено когато кошницата е пълна с мръсно пране, а любимият „домашен помощник“ не иска да мие. Какво да правим в такава ситуация? Наистина ли е необходимо да вземете купа, прах за миене на ръцете и дъска за миене? Нека не се втурваме в това, първо ще се справим с причините за грешката, ще я дешифрираме и ще се опитаме да оправим автоматичната пералня със собствените си ръце и винаги ще сме навреме, за да се върнем към дядовите методи за пране.

В момента, в който се появи този код

Строго погледнато, грешката E1 може да се появи на дисплея или контролния панел на пералнята на Samsung на всеки етап от програмата за пране. Има случаи, когато се появи веднага след включване на пералнята, но това е по-скоро изключение от правилото. Обикновено в 90-95% от случаите, E1 кодът се появява на следните етапи от изпълнението на програмата за пране:

 • по време на подготовката за измиване, когато пералнята започне да изтегля вода и изплаква праха от съда за прах;
 • по време на подготовка за изплакване, когато шайбата започне да почиства водата;
 • по време на изплакване, ако вашата пералня има тази функция.

За да определите грешката E1 на контролния панел на пералнята на Samsung, който няма екран, трябва да обърнете внимание на горещите и мигащи светлини. Ако видите, че светодиодът свети срещу надписа студена вода, а светодиодите срещу режимите на миене мигат - това е грешка E1.

Нека също така да обърнем вашето внимание на какъв момент. Грешка E1 има много аналози. Всичко се дължи на факта, че различните модели шайби на Samsung имат различни системи за самодиагностика със собствена кодова система. По-специално, кодовете 4Е, 4С и CHE имат декодиране, подобно на грешка E1. Нещо повече, 4E, 4C и CHE напълно замениха грешката E1 в новите перални машини на Samsung, така че на машини, произведени след 2013 г., кодът E1 по принцип не се среща.

Грешка-E4 на Samsung, еквивалентна на E1

Какво означава и защо се появява?

Всички кодове за грешки, посочени от нас, а именно Е1, 4Е, 4С и ЧЕ, се дешифрират по абсолютно същия начин - проблеми със събирането на вода в резервоара. На пръв поглед изглежда, че всичко е просто, но може да има доста причини за това „поведение” на пералнята. Тук разбивки, потребителски грешки и често срещани краткосрочни повреди. Нека се опитаме да изброим тези причини и да направим определени изводи.

 1. В чешмата няма вода. Пералнята на Samsung няма да може да изтече вода, ако не е във водоснабдяването. Комуналните услуги често изключват водата неочаквано, така че това може да съвпадне с момента, в който сте били на път да миете.
 2. Водата е изключена. Може също така да се случи, че просто забравите за затворения кран за тройник, който обикновено се монтира пред входящия маркуч. В статията Избираме и монтираме тройник кран за пералня Можете да прочетете повече за такива кранове.
 3. Грешки E1, 4E, 4C и CHE могат да показват активиране на системата Aquastop, освен ако, разбира се, вашата пералня Samsung не е оборудвана с такава система. По-голямата част от съвременните машини са оборудвани с такива устройства, които предпазват от течове, така че първо трябва да ги проверите.

За да определите дали вашата пералня Samsung е оборудвана със система за защита от течове, погледнете входния й маркуч. Ако изглежда като изображението по-долу, тогава определено има защита.

маркуч за изтичане на пералня Samsung

 1. Филтърът на входящия клапан е запушен. Във входната тръба на входящия клапан, към която е завит входящият маркуч, има малка мрежа. Тази мрежа често е запушена поради варовити отлагания и други отпадъци, донесени от вода, а водата изтича през това запушване много бавно. В резултат на това виждаме грешката E1 или нейните аналози на дисплея.
 2. Краткотрайна неизправност в контролния модул.Обикновено този проблем се решава сам след рестартиране на шайбата и E1 кодът се срива не повече от 1-2 пъти и след това вече не се появява.
 3. Контактите се окисляват или окабеляването, подаващо входния клапан, е изгорено (износено). Такъв проблем може да причини не само грешка E1, но и опасно късо съединение, което заплашва не само пералнята, но и вас.
 4. Входният клапан изгоря. Тази неизправност е придружена от кодове за грешки E1, 4E, 4C и европейско първенство също доста често. Изгорял клапан не може да се отвори и затвори, така че грешка в такива случаи лети към дисплея почти в самото начало на програмата за пране.
 5. Сериозни проблеми с електрониката. Ако водата попадне върху контролния модул на пералнята на Samsung или е изложена на късо съединение или възникне фабричен дефект, машината може да се „закълне“ при всякакви грешки, включително E1. За да диагностицирате проблем с електронния модул, трябва да се свържете със специалист.

Отстраняване на проблем

Остава да си поговорим за начините и характеристиките на елиминирането на най-основните причини, които пораждат грешката Е1 и нейните аналози. Нека започнем с повредения маркуч Aquastop. Снимката, която публикувахме по-горе, ясно показва как да разпознаете повреден маркуч, който има защита от теч. На блока му има специален индикатор, който показва дали защитата срещу течове е работила или не. Ако защитата работи, маркучът трябва да бъде сменен.

Филтърът на всмукателния клапан също се почиства лесно. За начало затваряме тройния кран. Развиваме входящия маркуч от пералнята. От съединението на маркуча и тялото отстраняваме филтърната мрежа, поставяме я за половин час в каша с лимонена киселина (2 с. Л. Лимони + 3 с. Л. Вода), след което я изплакваме с поток вода и я поставяме на място. Закрепваме входящия маркуч и отваряме водата, след това грешка E1 трябва да изчезне.

Ако имате проблеми с захранващите проводници към всмукателния клапан или със самия всмукателен клапан, ще трябва частично да разглобите пералнята на Samsung, за да я поправите. Изключваме напълно пералнята от комуникациите, отваряме горния капак и намираме входния клапан под него. Проверяваме жицата, която отива към нея визуално и с мултицет. Със същото устройство проверяваме самия клапан, ако е дефектен, трябва да го замените. Можете да прочетете как да направите това в статията. Всмукайте електромагнитен клапан за пералня.

поставяне на входящия клапан в корпуса на пералнята

И накрая, искам още веднъж да спомена неизправността на модула за управление. Разбира се, надяваме се, че тази неприятност ще ви заобиколи, но ако все пак срещнете подобен проблем, не се опитвайте да го направите сами. Ако не сте опитен електронен инженер, по-добре е да поверите тази работа на професионалисти, за да не обтягате семейния бюджет с още по-скъп ремонт.

В заключение отбелязваме, че ако неочаквано видяхте, че пералнята ви Samsung е спряла и не иска да работи, а дисплеят й показва два символа E1, имайте предвид, че пералнята не може да излива вода в резервоара. Каква е причината за това, тепърва ще разберете, но се надяваме, че тази публикация ще улесни търсенето на проблема и неговото разрешаване. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини