Всичко за пералните машини

Вратата на съдомиялната машина не се заключва в отворено положение

вратата не се заключваОгромно количество мръсни съдове се съхраняват в съдомиялната машина. Много хора са се приспособили да натрупват чинии в бункера за миене, а след това, когато е пълен, започват да мият и мият всички съдове наведнъж, това е по-евтино. След всяко хранене трябва да отворите вратата на съдомиялната машина и внимателно да поставите мръсните съдове там.

И представете си ситуация, когато вратата на машината под въздействието на връщащата пружина постоянно се стреми да се затвори. Трябва да сгънете съдовете с едната ръка и да държите вратата с другата. Това е едновременно неудобно и опасно, малко се счупва ръката и вратата може да стиска пръстите ви и да изсипва планина от чинии. Защо вратата се затваря спонтанно? Какво е, повреда или сериозен недостатък на дизайна? Как да го поправим? Може би трябва да потърсите отговори на тези въпроси.

Защо вратата има тенденция да се затваря?

Вратата на съдомиялна машина от всяка марка и модел може да бъде фиксирана в напълно отворено състояние. При някои модели фиксирането е възможно и в полуотворено състояние. Това е много удобно, когато не е необходимо да отваряте вратата широко отворена и леко да я отваряте за вентилация, така че да не се образува мухъл в бункера.

Вратата на съдомиялната машина като цяло е най-добре затворена за възможно най-дълго време, особено ако стаята е с висока влажност.

проблеми с вратата на съдомиялната машинаВие и аз обаче не сме "дебели", защото вратата на съдомиялната ни машина не е фиксирана в отворено и полуотворено състояние. Така че, ако трябва да поставите чинии вътре в машината, трябва да държите вратата със свободната си ръка или като цяло с коляното, за да не изпускате мръсни съдове и да затръшвате вратата със собствената си врата. Каква е причината за това?

Най-често в такава ситуация е необходимо да се говори за неизправност на механизма за фиксиране на вратата, но в някои случаи вратата се държи по този начин при липса на правилна настройка. Факт е, че вратата на съдомиялната машина с вграден тип не е настроена от фабриката, така че капитанът по време на монтажа лесно да фиксира фасадата върху нея. След монтажа на фасадата заключващият механизъм се затяга и вратата започва да се заключва нормално. Регулиращите елементи са разположени в основата на пантите на вратите.

Фиксиращи части

Ако погледнете във вратата на съдомиялната машина, ще видим:

 • метална пружина;Части на механизма на вратите PMM
 • кабел, прикрепен към него;
 • пластмасов блокиращ елемент;
 • контур.

Когато отворим напълно вратата на съдомиялната, пантите се движат. В този случай кабелът се дърпа, опъвайки пружината. Когато отворите вратата, полагате известни усилия. Достатъчно е да опънете пружината колкото е възможно повече, а пластмасовият заключващ елемент фиксира кабела, предотвратявайки връщането на пружината в първоначалното си състояние. Така тя ще стои, докато не започнете да връщате вратата в затворено положение. Ключалката веднага ще бъде премахната, а пружината ще започне да се компресира, влачейки кабела заедно с него.

В този момент, ако не държите вратата, тя ще се затвори бързо, като се удари доста силно.

Представете си, че блокиращият елемент не е в ред. В този случай запазването на вратата става изцяло ваш проблем, тъй като пролетта ще се върне в първоначалното си състояние и само вашите усилия могат да я предотвратят. Невъзможно е да управлявате вратата на съдомиялната машина без заключващо устройство, тъй като механизмът ще се счупи бързо и ще се добави още една към тази повреда.

Функции за ремонт

Ако вратата на съдомиялната машина не е фиксирана и не беше възможно да я регулирате, е необходимо да започнете ремонт. Извършваме редица прости действия.

 1. Отворете вратата на съдомиялната машина до края и я хванете с коляно.
 2. Изключваме винтовете, които са разположени около периметъра на края на вратата или от вътрешната му страна.
 3. Разглобяваме вратата.Щом развиете винтовете, ще разберете, че вратата е направена „на принципа на сандвич“: две половини и механизъм между тях. Щом премахнем вътрешната половина, механизмът ще бъде пред очите.
 4. Временно отслабва пружината, така че вратата да не се затваря.
 5. Сваляме капака от кабела.
 6. Изваждаме стария заключващ елемент и поставяме на негово място нов.

Неработещо заключващо устройство не може да бъде поправено.

регулиране на вратата

След като инсталирате нов заключващ елемент на машина на Bosch или друга, не бързайте да сглобявате вратата. Първо, внимателно държейки кабела и пружината, проверете как вратата ще се затвори и отвори и дали ще остане в отворено положение. Ако всичко е наред, можете да сглобите вратата на машина на Bosch или всяка друга и да започнете да използвате актуализирано оборудване.

Разбрахме проблемите с лошата фиксация на вратата в отворено състояние, но механизмът може да се счупи по друг начин, съответно и симптомите на счупване ще бъдат различни.

 • Вратата пада, отваря се спонтанно. Това означава, че кабелът се счупи или пружината се спука. Най-често възникват проблеми с кабел. Можете да решите проблема, като смените кабела или пружината.
 • Вратата не се заключва и миенето не започва. Възникна проблем с устройството за заключване на вратата. В този случай устройството се ремонтира или променя. Съвременната миялна машина ще съобщи за проблеми със заключването на вратата, като издава съответния код за грешка. Кой от тях? Ще научите за това, като прочетете статията. Кодове за грешки за различни съдомиялни машини.
 • Вратата течеше. Уплътнителните венци са повредени, те трябва да бъдат сменени. Понякога причината за този проблем е висящ кабел.
 • Вратата скърца много. В този случай трябва внимателно да инспектирате пантите, те може да се нуждаят от смазване. Ако пантите са повредени, те трябва да бъдат сменени.

Самият ремонт на вратата на съдомиялната машина не трябва да създава проблеми. Много често домакините се справят с толкова прости ремонти, дори без помощта на съпрузи. Ако все още имате затруднения, не поемайте рискове, свържете се със специалист. Успех!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Вадим Вадим:

  Но бях глупав, вече исках да си върна съдомиялната машина, вземи я. Но се оказва, че има корекция, въпреки че в инструкциите няма и дума за тях. Благодаря ви много!

  • Граватар Наталия Наталия:

   О, не мога да коригирам ...

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини