Всичко за пералните машини

Домашен разделител за дърва с електрически мотор от пералнята

домашен сплитърИ през XXI век пълната газификация на Русия остава съдбата на далечното бъдеще. Не само отдалечени села, но и много малки градове са принудени да разчитат на печки за изгаряне на дърва, които изискват много гориво всяка година, защото зимата е дълга и студена.

Ако имате сила и здраве, тогава можете да размахате брадвата, а ако нямате сили или не искате да ги харчите за скучна, монотонна работа да разделяте скучните чокли? Можете да включите главата си, да гледате видео или да прочетете нашата статия и да направите сплитер с двигател от пералнята.

Избор на дизайн

В сравнение с ръчното рязане на дърва, работата на разделител на дърва е удоволствие. Не е необходимо да губите енергийни цепки, да издигате тежък секач, да се изпотявате и да проклинате отоплението на печката. Когато работите с цепене на дърва, вие му давате само коки, а цялата тежест на труда за разделянето им се прехвърля върху механизма. Преди да сглобите импровизиран разделител за дърва със собствените си ръце, трябва да решите кой дизайн ще приложите. Има поне три дизайна на сплитер, коренно различни един от друг:

 • разделител за дърво с хидравличен механизъм;
 • разделител за багажник и зъбно колело;
 • стъпков винтов сплитер.

Разглеждайки всички опции, нашите експерти стигнаха до извода, че е по-добре да започнете да правите чертеж на винтов сплитер. Неговият дизайн, по-опростен, по-компактен, има по-малко елементи и следователно по-евтин. Благодарение на винтовия сплитер процесът на рязане на дърва значително се ускорява. Какво е винтов разделител?

схема за разделянеТова устройство се състои от няколко основни елемента:

 1. рамки;
 2. двигател от пералнята;
 3. задвижващ механизъм;
 4. специален конус.

Същността на работата му е следната. Моторът от пералнята върти малка ролка. С помощта на ремъчно задвижване работата се прехвърля на голяма ролка, която се носи на вал. На другия край на вала е специален остър конус с конец. Валът с конуса е успореден на земята и се върти. Дръжката се изтласква на въртящия се конус настрани, конусът се завинтва в клинката отстрани, бързо го разчупвайки наполовина. Тук трябва да приложим такъв дизайн със собствените си ръце, но първо, нека вземем необходимите инструменти и материали.

Важно! Ако поставите котлона върху края на конуса, дървото ще падне между рамката и конуса, ще се задържи и ще го счупи, което ще направи разделителя за дървесина неизползваем.

Ние избираме всичко необходимо

За да сглобите домашен винтов разделител ще ви трябва сравнително малък набор от инструменти, минимални умения за работа с електрическо заваряване и мултицет, както и материали. Какво ви трябва от инструментите?

 • Електрическо заваряване с комплект електроди 3 мм.конус за цепене на дърва
 • Бормашина.
 • Български език.
 • Клещи.
 • Шлифовъчно колело.
 • Виза, наковалня.
 • Различни отвертки, файлове.
 • Владетел, молив.

С материалите всичко е по-сложно. В момента в мрежата има много видеоклипове, които демонстрират работата на винтов сплитер. Тези видеоклипове демонстрират поне няколко опции за сглобяване на устройството, но същността на всички опции е една и съща. Първо трябва да намерите основната част - конуса. Не можете да купите такова нещо в магазина и е много трудно да си го направите сами, защото конусът първо е обърнат, в него се врязва конец с къса стъпка. След това конусът се зачервява и се поддържа в това състояние във фурната за половин час, след което бързо се охлажда в топла подсолена вода.

Възможно е да има проблеми с производството на конуса, но не се отчайвайте, има онлайн магазини, в които можете сравнително евтино да закупите готови закалени шишарки, специално проектирани за импровизирани цепи за дърво. Там можете да закупите всички необходими части за скоростната кутия, като вал, малка и голяма ролка, колан и лагери.Ако сами имате опит в производството на редуктори и имате резервни части за тях, тогава можете да се ограничите в закупуването на конус; във всички останали случаи нашите експерти препоръчват да закупите „комплект за домашен винтов разделител“.

В допълнение към скоростната кутия и конуса ще се нуждаем от силно и надеждно легло, ще го заваряваме от стоманени ъгли, лист, както и някои части от стара съветска кола. Пригответе предварително приблизително 4,5 м от стоманен ъгъл 40 мм, правоъгълен лист от метал 900х450 мм и окачване на кардан VAZ 2101,02,03,04,05,06 или 07. Ако няма части от такива машини в гаража, тогава всичко, от което се нуждаете, е вземете анализа за стотинка. Също така, за удобството при придвижване на цепената на дърва, две колела могат да бъдат заварени към леглото от медицинско пистолет, детско колело и др., Те също трябва да бъдат подготвени.

За ваша информация! За нашите цели можете да вземете част от универсалната фуга от всеки съветски или руски автомобил със задно задвижване.

Остава още една подробност, без която нашият винтов сплитер няма да работи - двигателят. Ние правим разделител за дърва с двигателя от пералнята, така че трябва да разглобим всяка стара пералня с колекторния мотор, да премахнем последния, използвайки мултицет, уверете се, че работи и го подгответе. Е, това е всичко в общи линии. В допълнение към всичко изброено по-горе, ние се нуждаем от различни крепежни елементи, но не можем да говорим за това отделно и затова е разбираемо, обръщаме се към най-интересното нещо - производството на коничен сплитер.

Ние сглобяваме продукта

Ще сглобим конус разделител със собствените си ръце, което ще превърне закупуването на дърва за огрев от мъчения в удоволствие. И ще започнем с производството на леглото. Изрязваме ъгъл с шлайф, 2 броя 1400 мм, 4 броя 200 мм и едно парче от 450 мм. Поставяме два ъгъла от 1400 мм успоредно на разстояние 450 мм всеки, свързваме краищата на дългите ъгли с буквата "Р" с къс ъгъл от 450 мм и заваряваме връзката. След това се отдръпваме от заварената фуга 900 мм и заваряваме между ъглите шарнирния окачен елемент. Между окачването и първата заварена фуга поставяме нашия правоъгълен стоманен лист (той ще пасне точно по размер) и го заваряваме.цепене на дърва

Сега просто трябва да заваряваме 4 крака (4 броя от 200 мм) в краищата на конструкцията, прикрепете колела към двата крака и рамката е готова. На следващо място ще се справим с скоростната кутия. Вмъкваме вал в окачващия елемент, от едната страна поставяме голяма шайба върху него.

Важно! За да се притисне конусът и макарата върху вала, последната ще трябва да се нагрява много силно с помощта на ударна машина.

Следващият етап е много отговорен. Необходимо е да поставите малка ролка върху вала на двигателя и да фиксирате двигателя под завареното окачване, така че малката шайба да е точно под голямата. Монтирайте двигателя възможно най-сигурно, тъй като конструкцията ще вибрира силно по време на работа. Свързваме шайбите с колан. Снабдяваме свободния край на вала (предназначен за конуса) с „уши“ лагери, като последните трябва да бъдат закрепени здраво към металния лист.цепене на дърва

На следващо място със собствените си ръце свързваме два проводника на двигателя към машината и вече свързваме захранващия кабел към него и проверяваме как ще работи двигателят във връзка с скоростната кутия, дали ще има подхлъзване, задръстване. Ако всичко е наред, инсталирайте конуса и проверете как ще работи новият ни сплитер. Работата свърши. Ако двигателят по някаква причина не работи или има проблеми с връзката му, прочетете статията Как да свържете двигателя от пералнята, Всичко е нарисувано там и ако все още не е ясно, вижте обяснителното видео.

Обърнете внимание! Преди да започнете да използвате нов винтов сплитер, погледнете видеото как да го направите правилно, не бих искал да съсипете нещо, което едва ли сте направили със собствените си ръце.

В заключение отбелязваме, че току-що ви предложихме още един вариант за отлично икономическо използване на двигателя от пералнята. Надяваме се, че ще успеете да реализирате тази идея и да сглобите красив винтов сплитер.След като прочетете текста на тази публикация, не забравяйте да гледате видеоклипа по-долу. Успех!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Майкъл Майкъл:

  Видео двигателят е 4 Kva, но дали ще издърпа 180 W с шайба?

 2. Граватар Алекс Алексей:

  Шайба с колекторния мотор има скорост на вала 15 000. Тук предавката е неправилна, само за да напишете статия. Неграмотните ученици, които не разбират какво пишат, са нахранени.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини