Всичко за пералните машини

Дължината и диаметърът на дренажния маркуч на пералнята

размери на маркуча за източванеТакава проста част от пералня като маркуч за източване често не е подходяща по дължина. Потребителят трябва да намери друг маркуч или да изгради фабричния. За да направите това, трябва да знаете неговите размери и не само допустимата дължина, но и диаметъра на маркуча за източване на пералнята. Ще прегледаме различни маркучи и ще обърнем внимание на правилата за тяхното удължаване.

Какви са размерите на маркучите

Всички маркучи за източване на отпадни води от пералня или съдомиялна машина могат да бъдат разделени на три групи:

 1. обикновени, с фиксирана дължина от 1 до 5 метра;
 2. маркучът в залива е с голяма дължина, продава се по метър, разделен на модули, за лесно рязане. Това означава, че маркуч с всяка желана дължина може да бъде отрязан от него. За да се свържете с шайбата обаче, дължината на маркуча за източване трябва да бъде ограничена, тъй като дългият маркуч създава допълнително натоварване на помпата;
  маркуч за дренаж
 3. телескопичен маркуч - гофрирана тръба, която в компресирано състояние е с дължина 0,6 m, и в разширено положение 2 m. Недостатъците на този маркуч са, че той е по-податлив на запушване, вибрира повече при източване и с рязко удължаване може да се разкъса.

Дренажните маркучи са изработени от сив полипропилен, грубо казано, от пластмаса. В края на маркуча са свързани специални фитинги, изработени от еластична гума. Говорейки за диаметъра на маркуча, имаме предвид вътрешния диаметър на арматурата. На маркучите могат да се монтират фитинги от следните размери:

 • и двата фитинга от 19 мм;
 • единият монтаж 19 мм, другият 22 мм;
 • и двата фитинга 22 мм.

Изключително рядко в пералните машини се намират маркуч с фитинги за свързване към помпа с диаметър 29 мм, например, на стари машини Indesit.

Преглед на маркуча

Маркучите от производителя TSG са аксесоари от италианска кожа в сиво, проектирани за работно налягане 5 бара. Те се продават с различна дължина, което се отразява на цената. Основните размери: 1m, 1.5m, 2m, 2.5m, 3m, 3.5m, 4m, 5m. Цената варира от 90 до 235 рубли. Всички такива маркучи имат вътрешен диаметър 19 х 22 мм.

Маркучи от TuboFlex - маркучи от руски производител, проектирани за работно налягане от 2 бара. Те са изработени от полипропилен с различна дължина от 1 до 5 метра. Производителят препоръчва за перални машини от такива марки като Candy, Beko, LG, Indesit, Atlant. Приблизителната цена за аксесоар с дължина 3,5 м е 190 рубли.

Маркучи от TuboFlex

Helfer маркуч е маркуч за пералня, произведена в Русия. Има работно налягане от 10 бара, което е много впечатляващо, издържа на температури до 600В. фитингите са със стандартен диаметър 19 мм. Цената за част с дължина 3,5 метра е около 350 рубли.

Хелфер маркуч

Удължител за маркуч

Производителите на перални машини в повечето случаи не препоръчват удължаване на маркуча за източване. Но какво ще стане, ако изходът на канализацията е далеч от машината или не е монтиран отделно, а стандартната дължина от 1,2 метра е много малка. В този случай или напълно сменете маркуча за източване или задайте желаната дължина.

Първият вариант е по-безопасен, тъй като допълнителните фуги по маркуча са рисковете от течове на вода. Когато избирате дължина на маркуча, имайте предвид, че той не трябва да се дърпа, затова оставете малък запас.

Максималната дължина не трябва да надвишава 3,5 м. По-дългите маркучи ще окажат натиск върху помпата. Ако помпата е слаба, скоро може да се счупи.

адаптер за маркуч

За свързване на двата маркуча е необходим адаптер. Това е пластмасова тръба, която се вкарва в краищата на маркуча за източване и е закрепена със скоби с размери 16x27 мм. Важно е не само правилно да удължите маркуча, но и да го свържете правилно, можете да прочетете за това в статията Как да свържете дренажния маркуч на пералнята към канализацията.

удължител за маркуч

Както можете да видите, размерът на маркуча за източване е стандартен в повечето случаи, особено диаметърът.Ако една от фитингите на вашата пералня има нестандартен диаметър, ще трябва да поръчате оригиналния маркуч от производителя или да регулирате дължината. Ще можете сами да се справите с това.

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Мария Мария:

  Как се нарича маркучът за водоснабдяване? И как да разберете диаметъра?

  • Граватар Лили лилия:

   Входящ маркуч за перални машини. 3/4 конец.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини