Всичко за пералните машини

Диагностика на перални машини самостоятелно - или как да се определи разбивката?

Диагностика на перални машиниДнес се произвеждат голям брой различни перални машини. И те могат да варират значително в дизайна. Дори и да са направени от една и съща компания. Някои модели от различни производители може да имат едни и същи резервни части. Докато другите могат да имат малко общо. Като се имат предвид дизайнерските характеристики и разликите на съществуващите модели, е доста трудно да се дадат конкретни съвети относно самодиагностиката на пералните машини.

Отново обмислете всеки модел поотделно и дайте недвусмислени препоръки как да идентифицирате и коригирате повреди в него, разбира се, че е възможно. Но да се опишат всички тези модели е много трудоемък въпрос. Следователно по-нататък ще анализираме само общи препоръки. Те могат да се прилагат за всички автомобили като цяло. Освен това трябва да се има предвид, че всеки отделен модел може да разкрие своите тънкости и нюанси.

За всички видове машини има документи и схеми за опростяване на саморемонтната диагностика. Тази информация подробно описва структурата, дизайнерските функции, набор от програми и режими и други важни неща. Тези описания обикновено са достъпни в различни организации. При тези, които се занимават професионално с ремонта и поддръжката на домакински уреди. Също така е напълно възможно в Интернет да намерите всякакви конкретни данни за пералните машини, които се интересуват от вас. И започваме да обсъждаме най-често срещаните неизправности.

Водата от резервоара не изтича

Ако водата от резервоара на пералнята не изтича, тогава може да има няколко обяснения:

 • Първо, филтърът за изпускателната помпа или самата помпа може да се запушат. В този случай е необходимо да почистите филтъра или помпата. Филтърът се намира в долната част на машината и е скрит зад специален цокъл от предната страна.
 • Второ, помпата за източване може просто да се провали. Между другото, това е една от най-честите повреди. Ако наистина се счупи, тогава той трябва да бъде заменен.
 • Причината за тази неизправност може да бъде запушване в тръбата. Тази, която е между резервоара и помпата или блокиране на маркуча за източване. Ясно е, че за да се установи работата на машината, те трябва да бъдат почистени.

Пералнята не загрява вода

Нагревателният елемент на пералнятаОтоплителната вода в пералнята е включена в нагревателен елемент (TEN). И отказът на нагревателния елемент също е един от най-често срещаните. За да се диагностицира тази неизправност, е необходимо измиването да се постави на повече или по-малко висока температура. Например при 60 градуса. Можете да заложите повече.

На следващо място, трябва да докоснете стъклото на люка по време на измиване. Ако е значително по-топло от температурата в помещението, тогава всичко е наред с нагревателния елемент. Ако при изпълнението на програмата възникнат неизправности или стъклото на люка остане студено, това означава, че има вероятност нагревателят да е бил повреден. Повреда поради тази неизправност може да възникне, както следва:

 1. Машината набира вода.
 2. След това започва бавно да върти барабана.
 3. Тя чака отопление, но отоплението не става.
 4. Той просто замръзва и миенето не продължава.

В този случай можете да продължите да миете в студена вода. За да направите това, изберете измиването без нагряване или настройте температурата на нула. Или просто прекъснете измиването и започнете да подменяте нагревателя.

Обикновено нагревателят е разположен на дъното на резервоара за пералня. Но при някои модели той е разположен отпред на кутията, други - отзад.

Машината е шумна

Пералнята е шумнаСъщо така не е рядкост да се чуят оплакванията на собствениците на пералнята, че е твърде шумно. И в тази ситуация може да има няколко варианта за това, което причинява този шум. Нека ги анализираме:

 1. Една от най-честите причини за шум е чуждо тяло, което се намира между резервоара и барабана на машината.Най-добрият вариант на такъв случаен предмет се счита за костите от сутиена. Други неща също могат случайно да се запушат. Например някои елементи, които сте забравили да извадите от джобовете си от дрехи или копчета, които са излезли. Да се ​​определи, че причината за шума е точно чужд предмет е лесно. За да направите това, завъртете барабана ръчно няколко пъти. И ако по време на това действие чуете конкретни силни шумове, то това е „странична линия“. Чужди предмети се отстраняват през отвора на нагревателя.
 2. Също така е важно да се обърне внимание, когато се появява шумът. Ако се появи, когато машината източва водата, тогава виновникът е водната дренажна помпа, станала неизползваема. И за да разрешите проблема, трябва да закупите и инсталирате нова помпа.
 3. Ако пералната машина е шумна, когато барабанът се върти, тогава в допълнение към чужд предмет причината може да бъде и дефектни лагери. Самозамяната на лагерите не е лесна задача. Тъй като за да стигнете до тях, трябва да разглобите почти цялата машина. Ако това количество работа не ви хареса, тогава можете да спестите време и усилия и да се консултирате със специалист.
 4. Също така, шумът може да бъде причинен от неправилна инсталация на пералнята или неравномерни подове. За да проверите тази опция, е необходимо да натиснете машината от различни страни. Но това не трябва да се прави много. Ако не е стабилен, тогава ще видите, че се търкаля от едната страна на другата и ще чуете този много шум. За да премахнете шума, трябва да настроите краката на пералнята, за да го приведете в стабилно състояние. Краката са на дъното. И за да промените размера им, просто трябва да ги усучете.

Барабанът на пералната машина не се върти

За това може да има доста причини. Например, задвижващият ремък може да се счупи, даден модул може да се счупи или двигателят да се повреди.

 • Нека започнем с проверка на целостта на колана. Ако по време на миене чуете звука на работещ двигател, но барабанът остава на мястото си. И така, проблемът е в задвижващия колан. Или по-скоро е износена, подхлъзнана или отрязана. За да получите достъп до колана, може да се наложи да премахнете задния капак. Ако вашият модел има неотстраним заден капак, след това премахнете капака на машината. Ако коланът е дефектен, тогава купете нов и го сменете.
 • Възможно е причината да е била износени лагери в края или чужд предмет между резервоара и барабана. В този случай барабанът просто ще се задържи. И не можете да го завъртите с ръце. Разбира се, тези неизправности ще трябва да бъдат отстранени.
 • Ако двигател или модул не са в ред, няма да чуете звука на работещ двигател. В тези случаи е по-добре да се свържете с специалист по ремонта на домакински уреди.

Тук разгледахме най-често срещаните неизправности на пералните машини, тяхната диагностика и методи за отстраняване на неизправности.

Можете да намерите по-подробна информация за тези и други видове разбивки в заглавието около неизправност на пералните машини, Успех в отстраняването и ремонта!

   

8 коментара на читателя

 1. Граватар Нияз Niaz:

  Вертикална шайба ARISTON AVTL-83 ... Точно 9 години работа.
  Коланът се скъса. Малко преди това усетих леко усещане за парене от електрифицирана вода при източване. Сменен колан, сменен нагревател.
  Сега шайбата има програмна дръжка (1,2,3,4,5 = памук, 6,7,8,9 = синтетика, 10,11 = вълна, коприна) РАБОТА се завърна!
  Пускам го на 5-ти, започва източването (това е точно на 180 градуса от 5-то).
  Излагам 9-ка, ..- стартира програма 1 (предварително измиване, измиване и т.н.)
  За да стартирам SHORTED WASH (програма № 9) Сега поставих копчето на 1, (това е 180 градуса).
  TEN не провери в процеса.
  Какво е моето? Има ли нещо изгоряло на таблото за захранване? Или на контролния съвет?

 2. Gravatar sergey Сергей:

  Машината непрекъснато излива вода след грешка във филтърното замърсяване. Как да го поправим?

 3. Граватар Владимир Владимир:

  Machine Candy activa smart 1000 AA ASC 1040. Грешка - въртенето на барабана не се включи. Причината - седалката на датчика за температура е задръстена с продуктите за миене и в резултат на това липсата на сигнал за работата на нагревателния елемент. Сензорът е разположен над нагревателя. Без този сигнал няма да има команда за завъртане на барабана.

 4. Граватар Раиса Раиса:

  Стартът в пералнята Elektrolux не се включва

 5. Граватар Светлана Светлана:

  Машината се измива в продължение на 3 часа, след което се изплаква със същото количество. Включих го, изчаках час, включих го. Изплаква се отново, но светлината светва при миене. И когато се излива вода в машината, тя не държи. Веднага се влива в канализацията. Каква е причината и какво да правя?

 6. Граватар Роман Роман:

  Перална машина Indesit. Изпомпва вода и това е всичко. Нито една от програмите не е включена. И не се оттича. При последното измиване се чу трясък от електричество.

 7. Граватар Валентин Валентин:

  Bosch Classic 5. Не се стартира, не блокира ключалката. Изплакнете мига.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини